Najlepiej, jak byś na kartce w kratkę w jakiejś skali spróbowała narysować to z góry. A może poprosisz Danusię, by do ciebie wpadła na pomoc? Zalinkuj w jej wątku, może jej coś wpadnie fajnego do głowy. W końcu to przód.
Ja na środku tej dużej centralnej rabaty między dwoma żywotnikami bym chciała dać hortensję, za nią wysokie trawy np.miskanty ml lub gracki, przed hortensją żurawki,jako obwódkę przodu carexy ice dance na przemian z kulistymi berberysami admiration lub bagatelle, a dalej całą obwódkę obsadzić samymi carexami ice dance.
Co o tym sądzisz?
Żadnych kulek czy obwódek bukszpanowych tam niestety mieć nie mogę, bo psy mogą posikać
Kurcze szkoda, że nie umię na zdjęciach rysować,bym lepiej zobrazowała.
Ooo..., to jest co robić. Trzymam kciuki za nowe pomysły.
Kreski u Polinki były Danusiu przydatne. Wiele osób chłonie twoje kreski. I analizuje. Łatwiej się na nich uczyć robienia linii w ogrodzie. Ostatnio mało tego jest. Trzeba wracać do twoich projektów i realizacji.
Pozdrowienia zostawiam.
Oooooo... trawach nie pomyślałam. Może być ciekawie. Przed miskantami coś niskiego bordowego może. Albo kilka kuleczek. Bo bordowe kojarzy mi się z baronem lub berberysami, ale one nie są zimozielone.
Czytałam, że będziesz podejmować taką próbę, pewnie wyjdzie wcześniej niż z siewu.
Ja w garażu trzymam Vertigo i dwie trawki Uncinia Rubra, mam nadzieję, że tych roślin nie uśmiercę, bo w zeszłym roku po takim garażowaniu za szybko wyniosłam do hartowania klonika palmowego i nie przeżył.
Mam w ogrodzie młode krzewy New Dawn, a jesienią posadziłam młodą Gardinię. Moja New Dawn jest na obelisku. Zrobiłam wiosną zeszłego roku doświadczenie. Jedną podwiązywałam, jak na filmiku, drugiej pozwoliłam na swobodę. Ta pierwsza kwitła obwicie i wyglądała na poukładana panienkę. Druga nieporządna, kwitła słabiej i roztrzepana.
Dlatego pozwoliłam sobie zacytować linki od Rench dotyczące prowadzenia i wiosennego cięcia róż pnących.
Iwonko i ja nie mogę się doczekać wiosnyJestem ciekawa tych cebulowych.
Sadzenie roślin właśnie w takie łamane linie jak dobrze ujęłaś, na pewno pozwalają uniknąć efektu wagonów w ogrodzie z prostymi liniami. Za mną cały czas te wagony się ciągną ale tak jak wcześniej pisałam, ta część ogrodu dojrzewa w tym roku Nie planuje tu żadnych zmian.
Co do drugiej części to nic nie piszę bo tam jeszcze nic pewnego.
Za śliczną dziękuję i buziaczkuję