Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

Ewik 22:28, 11 sty 2016

Anda napisał(a)
Piękne róże pokazujesz

Ja serią Parfuma jestem rozczarowana, dlatego nie sadzilam tych róż u siebie. U zaprzyjaźnionego ogrodnika obserwowałam te róże i pachniały tylko delikatnie a Herzogin Christiana i Madame Anisette nie chciały w ogóle otworzyć pączków. Mumie się szybko robiły.

I super dzieki za taką opinie , a wiesz jaku nich z ciągłością kwitnienia jest?
Iwk4 23:14, 11 sty 2016

Rench napisał(a)

Póki co, nie tnij jeszcze,daj jej wypuścić dłuższe pędy,a później w zależności jak chcesz ją prowadzić,np. przy trejażu,to odginaj gałązki w poziomie.
obejrzyj tutaj.
https://www.youtube.com/watch?v=HYdNEb61ZkQ
lub tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=Dpr1VFkOSPg&list=FL_75nhne8HRgLJMWapdWGww

A jeśli w pionie,przy słupie lub obelisku, to skręcając gałązki.
Mniej więcej jak tutaj :
https://www.youtube.com/watch?v=h5rLjzkg7Zg

Reniu, bardzo cenne wiadomości są w tych filmikach. Pozwoliłam sobie skopiować do siebie. Dziękuję.
bacowa 06:19, 12 sty 2016

Reniu dzięki za info.Masz racje że biała trochę nie pasuje do Rosarium Unt. Muszę poszukać coś fioletowego, a może maz jakieś typy?
Anda 10:57, 12 sty 2016

Ewik napisał(a)

I super dzieki za taką opinie , a wiesz jaku nich z ciągłością kwitnienia jest?

Niestety nie wiem. Nie obserwowałam ich potem tak wnikliwie, bo już je wtedy skreśliłam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 11:05, 12 sty 2016

Reniu, masz doswiadczenie z przesadzaniem duzych roz ? udaje sie ? Jak to zrobic najlepiej ?

Mozna wiosną ?
Margo 11:10, 12 sty 2016

Chciałam się oficjalnie przywitać, choć Twój wątek podglądam już od wielu miesięcy, odkąd i mnie dopadła różyczka . Myślałam, że sie jej oprę, ale oglądając zdjecia u Ciebie i w paru innych wątkach stwierdziłam, że są zbyt piękne by nie spróbować mieć ich u siebie...
Jesienią kupiłam kilkanaście krzaczków i teraz wiosną też bym chciała coś dokupić. Jaki jest optymalny wiosenny czas na kupowanie i sadzenie róż ?
Dorota123 13:36, 12 sty 2016

[
Dorota123 - Dobrze że róże z katalogu,który dostałam,są nieosiągalne ,bo musiałabym dokupić ziemi ornej,gdzieś w bieszczadach,jak to mój eM mawia

Kurcze, Ci nasi mężowie to jedną maścią smarowani Mój ma takie samo podejście.
Rench 15:37, 12 sty 2016

Gabriela ten Twój mąż to skarb Mój nawet do rodziny w Londynie jedzie tylko pod groźbą rozwodu A co dopiero na wycieczki
Kiedy dzieci były młodsze to z nimi jeździłam,a teraz już z mamusią nie chcą.
A wojaże Karoliny to już wyższa szkoła jazdy Mnie bariera językowa trzyma

Kasya -różowy to chyba najpopularniejszy kolor

Jana -witaj, dzwonki poszarskiego też mogę dorzucić

Ewik -a ja poczekam aż ceny znormalnieją

Iwk4 - ja mam je zapisane na swoim koncie youtube,więc zawsze pod ręką. Są tam też filmiki o powojnikach, widziałaś ?
bacowa - mi najbardziej podoba się zestawienie z granatowymi powojnikami,tak jak tu
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/68/61/99/686199fec886bdd5ca073233460972c7.jpg
https://pl.pinterest.com/pin/505880970619150039/
https://pl.pinterest.com/pin/322992604500355642/
tylko żeby zgrało się w czasie kwitnienie.

Albo pnącą jakąś purpurową lub fioletową.
Rench 16:00, 12 sty 2016

Kasya -zależy jaka to róża,całkiem wielką przesadzała Mała_Mi w tamtym sezonie.

Ja bym wczesną wiosna,gdy tylko pogoda na to pozwoli i róże jeszcze śpią,ścięła górę do 1/3 i starała się przenieść w nowe miejsce z całą jak największa bryłą korzeniową,jesli jednak się ziemia otelepie,to też przyciąć korzenie, dobrze zalać wodą,żeby było wilgotno,zrobić kopczyk,jak na zimę.

Margo
-witaj Margo. Szanujące się szkółki wysyłają sadzonki jak najwcześniej,zanim róże zaczną wypuszczać nowe pączki.
Oczywiście wszystkie ,nawet sadzone wiosną róże, kopczykujemy,do momentu wypuszczenia ok 10cm nowych pędów.
Róże z gołym korzeniem można sadzić do końca kwietnia,ale im wcześniej posadzisz,tym szybciej zaczną rosnąć.
Zawsze trzeba dobrze namoczyć przed sadzeniem.
W bardzo upalną wiosnę,jak ubiegła,trzeba pilnować wilgotności,to warunek przyjęcia się krzaczka.

A w doniczkach sadzimy przez cały sezon.

Dorota123 - No cóż,nie wszystko można mieć,jak się chce
Ale mój i tak już deczko ujarzmiony,nie wierzga jak dawniej
Kasya 16:08, 12 sty 2016

Rench napisał(a)
Kasya -zależy jaka to róża,całkiem wielką przesadzała Mała_Mi w tamtym sezonie.

Ja bym wczesną wiosna,gdy tylko pogoda na to pozwoli i róże jeszcze śpią,ścięła górę do 1/3 i starała się przenieść w nowe miejsce z całą jak największa bryłą korzeniową,jesli jednak się ziemia otelepie,to też przyciąć korzenie, dobrze zalać wodą,żeby było wilgotno,zrobić kopczyk,jak na zimę.

to jest niby pnaca ale mi tam taka nie pasuje, teraz ma pedy do 2m dlugie

roze podobno gleboko sie korzenią, jezeli nie uda mi sie tak gleboko wykopac i cos jej udziabię to bardzo jej to moze zaszkodzic ?