Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

kosolka 20:05, 11 sty 2016

Nie wiem czy jest jakaś recepta na to, by nie było robaków w rzodkiewkach, ale ja ani razu nie miałam.. Zresztą wszystkie warzywa miałam zawsze zdrowe. Odpukac, tfu, tfu. Może dlatego że u nas duże odległości między domami i do mnie warzywne robale nie docierają? Za to nadrabiam mszycami co roku
Iwk4 20:40, 11 sty 2016

Ola, u mnie mszyce zostały pokonane przez gnojówkę z pokrzyw.
Próbowałaś u siebie latem?
Iwk4 23:13, 11 sty 2016

Mam w ogrodzie młode krzewy New Dawn, a jesienią posadziłam młodą Gardinię. Moja New Dawn jest na obelisku. Zrobiłam wiosną zeszłego roku doświadczenie. Jedną podwiązywałam, jak na filmiku, drugiej pozwoliłam na swobodę. Ta pierwsza kwitła obwicie i wyglądała na poukładana panienkę. Druga nieporządna, kwitła słabiej i roztrzepana.

Dlatego pozwoliłam sobie zacytować linki od Rench dotyczące prowadzenia i wiosennego cięcia róż pnących.

Rench napisał(a)

Póki co, nie tnij jeszcze,daj jej wypuścić dłuższe pędy,a później w zależności jak chcesz ją prowadzić,np. przy trejażu,to odginaj gałązki w poziomie.
obejrzyj tutaj.
https://www.youtube.com/watch?v=HYdNEb61ZkQ
lub tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=Dpr1VFkOSPg&list=FL_75nhne8HRgLJMWapdWGww

A jeśli w pionie,przy słupie lub obelisku, to skręcając gałązki.
Mniej więcej jak tutaj :
https://www.youtube.com/watch?v=h5rLjzkg7Zg
bacowa 07:43, 12 sty 2016

Iwona, dobrze że skopiowałaś linki od Renaty, filmiki fajne. Biała róża z Rosarium Unt. jakoś nie ten teges , muszę coś innego poszukać.Albo jakiś fiolet, albo jasny róż, coś takiego jak New Dawn. Właśnie obejrzałam Giardine i bardziej mi się podoba niż ND, ma ładniejsze , pełne kwiaty. Muszę pomyśleć
kosolka 08:36, 12 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Ola, u mnie mszyce zostały pokonane przez gnojówkę z pokrzyw.
Próbowałaś u siebie latem?

Nie, w zeszłym roku próbowałam 4 albo 5 róznych środków gotowych, w tym "ekologicznych". I tak wracały. W tym roku spróbuję pokrzywy.
margaretka3 08:55, 12 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

Mam pytanie o rzodkiewkę. Czy da się jakoś uniknąć, by nie było w niej robaków i była zdrowa?

Iwonko, rzodkiewka ma dwóch głównych szkodników: śmietkę kapuścianą i pchełki.
Larwy śmietki wylęgają się pod koniec kwietnia i na początku maja, dlatego przed nimi można się zabezpieczyć wczesnym wysiewaniem nasion. A jeśli się zauważy zgrubienia, które powstają na skutek żerowania larw, trzeba szybko usuwać zaatakowane warzywa.
Co do pchełek, to tutaj są fajne rady:
http://niepodlewam.pl/pchelki-ziemne-jak-sie-pozbyc-sposoby-naturalne-i-chemia/

U mnie wiosną też rzodkiewki są atakowane, ale wysiane w sierpniu, rosną zdrowo i ładnie. Nic ich już wtedy nie atakuje, a w tym roku jeszcze w grudniu mogłam się nimi cieszyć
Janina 09:39, 12 sty 2016

Dobrze że zajrzałam do ciebie bardzo mnie zaciekawiły filmiki odnośnie prowadzenia róż.
Iwk4 19:38, 12 sty 2016

bacowa napisał(a)
Iwona, dobrze że skopiowałaś linki od Renaty, filmiki fajne. Biała róża z Rosarium Unt. jakoś nie ten teges , muszę coś innego poszukać.Albo jakiś fiolet, albo jasny róż, coś takiego jak New Dawn. Właśnie obejrzałam Giardine i bardziej mi się podoba niż ND, ma ładniejsze , pełne kwiaty. Muszę pomyśleć

Ewa, poszłam twoim tropem Muszę do Ren częściej zaglądać, choć jak tam idę, to róże mi się marzą, a ja już miejsca nie mam
Dziś też New Dawn bym nie kupowała. ładniejsza jest w półcieniu, na słońcu blednie, jest prawie biała i mocno smieci. Ale jak ma się ją na pełniejszej rabacie, to płatki w nogach nie przeszkadzają tak. Giną między roślinkami.
Ja sie chyba zastanowię nad Rosarium Unt. Potrzebuję towarzystwa do Gardini. Na razie posadziłam przy betonowym płocie Gardinię, ale przydałoby się, by ją coś uzupełniło. Aha, dosadziłam tam Abrahama, bo miałam nadwyżkę Ale on raczej rabatowy, uzupełni dołem. I dosadziłam szałwię i jeżówki I z przodu Frosted Curls.
Ewa, znalazłam opisy róż pnących. Zobacz.
Iwk4 19:53, 12 sty 2016

kosolka napisał(a)

Nie, w zeszłym roku próbowałam 4 albo 5 różnych środków gotowych, w tym "ekologicznych". I tak wracały. W tym roku spróbuję pokrzywy.

Olu, gnojówka ma specyficzny zapach, ale roślinki ładnie się po niej regenerują, bogata jest w mikroelementy. I na drugi dzień mszyc nie miałam. Ani na różach, ani na śliwie. Ze śliwką miałam największy kłopot, bo duże drzewo, nic nie pomagało. Aż do czasu gnojówki.

Gnojówka z pokrzyw działa cuda, dosłownie.
Do podlewania rozcieńczamy z wodą .
Rośliny dostają takiego powera..., a przede wszystkim nie jest to żadna chemia w ogrodzie.
Latem podlewamy raz w m-cu. Stosuję też do oprysku roślin przeciw mszycom. Róże wyglądają zdrowo. Floksy zawsze miały mączniaka, a odkąd pryskam je pokrzywą, jest efekt.
Zobacz tutaj

Iwk4 19:56, 12 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Iwonko, rzodkiewka ma dwóch głównych szkodników: śmietkę kapuścianą i pchełki.
...

Małgosiu, bardzo się cieszę, że mi wszystko dokładnie opisałaś. Widzisz, nie wiedziałam, dlaczego jest robaczywa i szybko z niej rezygnowałam. Szłam do sklepu kupować. teraz będę mądrzejsza
Dziękuję