Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 18:02, 04 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

a co jeszcze czeka na posadzenie ?

lawenda
szałwia
liatra
stipa
rozplenice
Ogród z pergolą 18:01, 04 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Mi się erecta bardzo podoba, ale czy on się dobrze wybarwi, jak słońce jest tam krótko?
Zapytaj Jagodę jeśli dalej bierzesz go pod uwagę.

własnie chyba nie, dopytam
Ogród z pergolą 18:00, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Aniu
Chciałaś tam coś zimozielonego ... to może jednak zamiast berberysów żywopłocik ? cisowy Może coś a la nawigatorki w elkę? i może tak minimalistycznie wystarczy? Jaką jest szerokość tej rabaty? Dwa drzewa przed oknem tarasowym (ale tak bliżej tarasu) ... tylko amonagawa nie ma bordowych liści ... bo pasowałyby te bordowe żurawki też w elkę.
Jeśli żywopłot za mało? to można dodać jasnego carexa? nawiązywałby chyba do koloru liści amonagawy?
Hortki przeniosłabym w inne miejsce (wg mnie można przesadzać teraz)
Przy amonagawie może być rozrzucona kosodrzewina
Jeszcze żeby rozweselić wiosną między cisami a carexami można dać różowe tulipany (żeby korespondowały z amonagawą)
I jest zimozielono i kolorowo i chyba mało obsługowo

Renia niewiem czy dobrze Cie zrozumiałam..wyszło mi takie cos. amamnogawe dałam jedną. popraw mnie jak coś.

Rabata 9,6m na 2,4m
Ogród z pergolą 17:46, 04 maj 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
albo dosadzić limonkowych żurawek
tak u mnie wyglądają i też rosną w cieniu ( zdjęcie z dzisiejszego dnia)

limonkowe zurawki chce miec, bardzo mi sie podobają
Ogród z pergolą 17:46, 04 maj 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
mam trzech strażników i pogromców nornic hehe i wszystko sadzę prosto do gruntu ani jeden tulipan nie został zjedzony
nie ma to jak łowne koty
a przypadkiem berberysy nie powinny być sadzone na słońcu?
to może obwódka z trzmieliny? zobacz w necie piękne są takie obwódki

ale gdzie ta obwodka pod scianą czy po całości?
Ogród z pergolą 17:45, 04 maj 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Nie no, za moliniami. Trzęślice przebarwiają się na żółto a ten berberys? Bo nie wiem. Pamiętam że gadałyście o tym ale nie słuchałam Czosnki co parę lat tylko żeby sobie podzielić. U mnie są ze względu na nornice właśnie. Te dziady nie ruszają u mnie czosnków, narcyzów, szafirków i śniedków tych zwykłych małych - nie pamiętam nazwy. Za to niechbym tylko posadziła tulipana I liatry strasznie im smakują ale to nic bo one się sieją jak głupie więc nigdy nie zeżrą wszystkiego

liatry planuje na różance, mam nadzieję ze nie przejda pod palisadami..
to jak spotkam to czosnki nabędę
erecta się przebarwia chyba na pomaranczowo-czerwono
Ogród z pergolą 17:22, 04 maj 2016

Do góry
troszke dzisiaj podziałałam
wymieszałam ziemie z kompostem na różance i skarpach, od razu inaczej to wyglada bo tak to ziemia jak piach była
było
jest
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 17:07, 04 maj 2016

Do góry
ja swojego wsadzałam z 1,5m-ca temu ale kupiłam sporego 3m ma.
to czekam cierpliwie bo chyba się porycze jak padnie. u innych widzę że pare listków zmroziło i usychają a u mnie wszystkie..
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:55, 04 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
nigdy nie będę miała warzywnika, nigdy! moja fobia ślimakowa jest chyba coraz silniejsza..

Kochana...ale ślimaki pożerają nie tylko warzywa żrą wszystko co im stoi na przeszkodzie....
Malutki pod lasem 11:05, 04 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Aniu dostałam wczoraj po zmarłej cioci bergenie, powiedz mi jak maja zniszczone liscie chyba przez ślimaki to mogę je oderwać? nawozisz czyms swoje? one chyba wolą pólcień?

Ania bergenie zniosą wszystko słońce, suszę, wilgoć.. listki lepiej uciąć, bo jak nie zakorzenione dobrze to możesz je naruszyć. Potem ten fragment obeschnie i spokojnie oberwiesz
Malutki pod lasem 11:02, 04 maj 2016

Do góry
Aniu dostałam wczoraj po zmarłej cioci bergenie, powiedz mi jak maja zniszczone liscie chyba przez ślimaki to mogę je oderwać? nawozisz czyms swoje? one chyba wolą pólcień?
Ogród z pergolą 09:34, 04 maj 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
też miałam pisać o czosnkach super by tu pasowały

ale teraz doczytałam że one słońce lubia a ja tam slońce moze 4h mam
Ogród z pergolą 09:30, 04 maj 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Namieszam uwaga ... W dziurę między oknami wrzuciłabym tą jabłonkę royality co kupiłaś ostatnio albo coś zielonego, ale kolumnowego- buka, graba, topolę, wszystko jedno. Resztę roślin bym stamtąd wyrzuciła. Najwyżej zostawiłabym ten żywopłocik z berberysa kolumnowego. Tylko on ma inną zieleń, dużo bardziej drażniącą niż to sobie narysowałaś to.może weź inną kredkę I na całym tym pasie dałabym molinie trzcinowate. Na wiosnę pusto? Zawsze możesz nasadzić czosnków - przynajmniej nic ich nie żre. Za to efekt byłby "wow". Masz nowoczesny domek, idź tym tropem

fajnie Monia ze mi pomagasz
to jesli juz to ten grab kolumnowy.a dać skarpete z bukszpanu czy juz wtedy nie?
żywopłocik po całosci pod scianą a przed te molinie?
czosnków nie musze wykopywac co roku czy coś?
Ogród z pergolą 09:27, 04 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

carex palmowy ? ciemiernik ?

o no własnie wszystko tylko nie cebule
Ogród z pergolą 09:01, 04 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ale to Kasia hortki i rozplenice jak zgrupuje pod oknem to nie rozwiązuje problemu wiosennej pustki. a nie chce zakaldać że dam tam cebulowe bo nie wiem czy bedzie mi sie chcialo w nie bawić

carex palmowy ? ciemiernik ?
Ogród z pergolą 08:59, 04 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

rozplenice moga byc w nogach...

ale to Kasia hortki i rozplenice jak zgrupuje pod oknem to nie rozwiązuje problemu wiosennej pustki. a nie chce zakaldać że dam tam cebulowe bo nie wiem czy bedzie mi sie chcialo w nie bawić
Ogród z pergolą 08:57, 04 maj 2016

Do góry
Sonka napisał(a)
Buka musiałabyś posadzić na brzegu rabaty.

muszę o nim poczytać, czy on do cienia sie nadaje bo to zachodnia strona, słońce tylko popołudniu i to już krotko
rozważam jeszcze moze swidosliwe ulegam modzie?
albo ta amanogawe tutaj miedzy okna dać..?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:48, 04 maj 2016

Do góry
nigdy nie będę miała warzywnika, nigdy! moja fobia ślimakowa jest chyba coraz silniejsza..
Ogród z pergolą 08:19, 04 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

mogę je przesadzić, a co z rozplenicami zrobić?

rozplenice moga byc w nogach...
Typografia ogrodu 22:11, 03 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

pamietaj, ze dobrze napiety zagiel w trakcie silnego wiatru nie powinien prawie się ruszać. a jesli go załozycie i będzie miał gdzies zmarszczki, to znaczy, ze nie jest dobrze wybrany - naciągnięty w którymś narozniku. ja navigatorka Ci to mówie

słucham Cię uważnie nawigatorko
kupiliśmy takie pasy transportowe,które będą przewiercone do slupów i nimi będzie ściągany żagiel. mam nadzieję ze da radę się porządnie napiąć..
nigdy podczas nawet mega wichury nic się z żaglem nie stało?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies