Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:11, 02 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)

Nie żal Ci było zrywać kwiatów???? Jak wieniec pogrzebowy....sorki..tak się mi skojarzyło

Aniu nie szkodzi przeżyje ten cios W dzień nigdy bym kwiatów nie zerwał szkoda by mi było strasznie.
Zerwałem je po 20 wieczorem część już przkwitała i robiła się papkowata. Nad ranem i tak by już było po nich, a wieczorem łądnie przyozdobiły stół
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:04, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Ma ktoś taki kwitnący bukszpan

Nie żal Ci było zrywać kwiatów???? Jak wieniec pogrzebowy....sorki..tak się mi skojarzyło
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:44, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Wszystkie dorastają do ponad 150cm
U mnie najwyższe to Nymph, Cocna d`or i Yellowen osiągnęły w tym roku 2 metry +/- 20cm

Wow, no to superowsko. Super superowsko.
Straszliwie Tobie dziękuję za pomoc. nie ma to jak spytać kogoś, kto się na tym zna, bo frazesów z ofert mam już dość;/
Ostatnie pytanie z tej serii jak sądzisz co ile należałoby je posadzić aby zrobić ładny szpaler
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:29, 02 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)

Ja mam na szczęście bardzo dużo miejsca, tylko nie wiem, czy aby na pewno odpowiedniego dla liliowców... U mnie 90% działki to młody las sosnowy, generalnie - półcień. Czy liliowce będą tam dobrze rosły? W tym roku posadziłam dwa - oba wypuściły piękne zielone liście, ale o ile jeden zakwitł całkiem ładnie (choć tylko jedną łodyżką), to drugi wcale :/ I nie wiem, czy one w roku posadzenia mogą tak mieć, czy im jednak miejscówka nie podpasowała...

Pierwsze skojarzenie z sosnowym lasem to piasczysta gleba.
Pewnie, że będą rosły, ale warto sadząc każdego liliowca przygotować mu lepszą ziemię bo w piasku będą rosły, ale słabo.
W półceinu będą miały obfite liście, mogą ewentualnie słabiej kwitnąć ale tylko troszke. Jednak odmiany o ciemnych kwiatach będą dłużej świeże. U mnie ciemne liliowce w słoneczny dzień już ok 14-15 robią się blade i 'ciapowate'
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:24, 02 sie 2013

Do góry
TheMagda napisał(a)

Która najwyższa i ile ma????

Wszystkie dorastają do ponad 150cm
U mnie najwyższe to Nymph, Cocna d`or i Yellowen osiągnęły w tym roku 2 metry +/- 20cm
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:17, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Te choroby są bardzo groźne. Z liliowcami to zaczynałem od jednego, poźniej kolejne dwa i jeszcze 5, a teraz to już nie mówie. Z liliami podobnie. Dobrze, że mam jeden i to wielki hamulec - brak miejsca, nie wiem gdzie posadze tegoroczne liliowce

Ja mam na szczęście bardzo dużo miejsca, tylko nie wiem, czy aby na pewno odpowiedniego dla liliowców... U mnie 90% działki to młody las sosnowy, generalnie - półcień. Czy liliowce będą tam dobrze rosły? W tym roku posadziłam dwa - oba wypuściły piękne zielone liście, ale o ile jeden zakwitł całkiem ładnie (choć tylko jedną łodyżką), to drugi wcale :/ I nie wiem, czy one w roku posadzenia mogą tak mieć, czy im jednak miejscówka nie podpasowała...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:09, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or

Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule

Która najwyższa i ile ma????
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:05, 02 sie 2013

Do góry
safikey napisał(a)
Łukasz, masz niesamowity ogród...

Żurawki są niesamowite!!!

pozdrawiam

Witam i bardzo dziękuje
Dla mnie to jest najgorszy czas dla żurawek po upałach są bardzo osłabione i poprzypalane przez bardzo ostre słońce, ale jeszcze się odbudują i będą piękne całą jesień.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:03, 02 sie 2013

Do góry
TheMagda napisał(a)
Łukaszku potrzebuję jakiejś wysokiej min 140cm odmiany lilii. Najchętniej jasnej, masz coś do polecenia ??

Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or

Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:55, 02 sie 2013

Do góry
To ide się przebiegnąć po ogrodzie z miarką za pół godzinki odpowiem.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:33, 02 sie 2013

Do góry
Cudownie Uwielbiam te ścieżki i bogactwo roślin do okoła. Liliowce piękne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:22, 02 sie 2013

Do góry
aksamitka napisał(a)

Bardzo podoba mi się u Ciebie
Aż trudno mi uwierzyć, że musisz walczyć ze słabą ziemią.

Oj ziemia słaba i bardzo szybko wysycha, ale jak widać coś rośnie i nie narzekam. Jednak sporo pracy mnie to kosztowało bo pod każdą rośliną jest bardziej urodzajna gleba, stosuje kompost i regularne nawożenie. Po pewnym czasie wszystko zaczyna dużo lepiej rosnąć.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:27, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie.
Kilka razy obiło mi się u uszy nazwa forum "Ogrodowisko" czy to w telewizji czy gdzieś na stronach poświeconych ogrodach, aż w końcu zajrzałem i myśle, że zostane na dłużej.

To teraz przechodząc do sedna sprawy, czyli mojego kawałka ziemi.
Ogród kiedyś był zwykłym podwórkiem na którym rodzice posadzili kilka iglaków. Z czasem jeszcze za czasów gimnazjum zaczeło się małe eksperymentowanie z nasionami w warzywniaku. Z czasem podobało mi się coraz bardziej i jak to mówią wpadłem jak śliwka w kompot. Po kilkunastu latach ten teren z kilkoma iglkami stał się moim mały miejsce do kolekcjonowania roślin.
Byłem o włos o wybranie kierunku studiów związanych z ogrodnictwem, ale powędrowałem w inną strone, a ogród stał się moją cichą pasją .
Pierwszy problem jaki się pojawił to słaba piaszczysta gleba, ale ten temat powiedzmy, że opanowałem. Niestety największą bolączką jest podjazd do garaży przez bardzo wąską 15 metrową działke, tego jednak nie przeskocze, ale pogodziłem się z tym faktem i walcze z brakiem miejsca na nowe rośliny.

Na początku chciałem zrobić wiele rabat, aby wchodząc na posesje było po prostu ładnie, jednak z czasem jak poznawałem coraz więcej roślin i zaczęło się zbieranie. Obecnie moją ulubioną rośliną są żurawki, które zauważyłem na forum również bardzo są lubiane. Uzbierała się już spora kolekcja, którą przynajmniej w cześci przedstawie. Inne rośliny, które zbieram nałogow to lilie, rojniki i uwielbiane liliowce.
Tych ostatnich kwiatów troszke nazbierałem przez ostatnie dwa lata i w tym roku myśle, że w końcu zobacze ich kwitnienie

Strasznie się rozpisałem co do mnie nie podobne. Teraz czas na kilka zdjęć :

Bardzo podoba mi się u Ciebie
Aż trudno mi uwierzyć, że musisz walczyć ze słabą ziemią.
Piaskownia na zakręcie 22:47, 01 sie 2013

Do góry
Takiego nie widziałem i raczej takiego w ogóle nie ma, Nie wiem czy mówisz o tym konkretnym ze zdjęcia bo to zwykły miniaturowy pomarańczowy liliowiec wsadzony w większego białego, widać 2 'pakiety' pylników.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:45, 01 sie 2013

Do góry
Zobaczymy czy się uda, będe się bardzo cieszył jak dojdzie do skutku.

Jutro cięzki dzień, trzeba w końcu nadrobić wszystkie prace ogrodowe. Obecnie nie widać, że ktoś np dba o krzewy i przekwitnięte lilie Trzeba to poprawić.
Dzisiaj uciekam zobaczyć film, jakiś dramat lub coś pokrewnego
Piaskownia na zakręcie 22:40, 01 sie 2013

Do góry
No w sumie na całośc ok 15 zdjęć się nie otwarło. Na początek wybieram sobie ok 30 faworytów, zapisuje zdjęcia i następuj długie zastanawianie co wybrać. Mam 6 typów: 6, 38, 84, 96, 116, 135.
Chciałbym więcej, ale trzeba będzie poszukać sponsorów
Jutro spróbuje z tą folią i domyślam się jak.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:30, 01 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Z wielką chęcią bym się wybrał na spotkanie, ale jeszcze nie moge się na nie zdecydować bo nie wiem jaka będzie sytuacją na uczelni mam ostatni semestr przed obroną, więc dużo zamieszania będzie już we wrześniu. No i do Warszawy nie tak blisko prawie 300km w jedną strone

Łukaszu, zaproszenie jest otwarte, i jak będziesz mógł, daj znać. Może ktoś z okolic będzie jechał, ja zbieram informacje o miejscach w samochodach. Zobaczymy. Może się uda
Piaskownia na zakręcie 22:01, 01 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Na tym zdjęciu widzę dwa kwiaty liliowców wsadzone jeden w drugi
Ja już wybrałem lilowce i z chęcią wybrałbym jeszcze, ale trzeba przychamować
Niestety z mojego zapylania wyszła jedna wielka klapa. Totalne zero nasienników, kwaity spadły a torebek zero
A wymieszałem chyba 14 odmian. Jutro jeszcze będe próbował bo to już ostatni gwizdek bo nasinka mogą nie dojrzeć. Kurcze no nie poddam się bo to kolejny stracony rok i kolejny rok czekania na własne kwiaty

Łukasz a spróbuj zabezpieczyć folią aluminiową. Wiesz jak ? Ja też mam mało Torebek i jutro użyję folii, może to coś da. Dzisiaj jak podlewałam dwa się zmoczyły. Ja właśnie przeglądam ofertę. Jestem dopiero przy 20. A Ty które nr wybrałeś ? Otwarły Ci się wszystkie zdjęcia bo mnie nie .\?
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:57, 01 sie 2013

Do góry
Witam w nowym wątku i zaznaczam, żeby mi nie uciekł
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:52, 01 sie 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Aha, jak byś miał ochotę na znalezienie chętnych do słuchania o Twoich pasjach, to na pewno kolejne Ogrodowiskowe spotkanie dostarczy Ci tych możliwości aż w nadmiarze

Ja akurat organizuje spotkanie we wrześniu, 7-ego, w sobotę. Szczegóły w moim drugim wątku.
Daleko nie masz, spotkanie jest nieco specyficzne, bo na terenie ogrodów działkowych, ale to jest jakbyś dziesiątki ogrodów oglądał od razu. Liliowce rosną po ścieżkach ....

Zapraszam

Z wielką chęcią bym się wybrał na spotkanie, ale jeszcze nie moge się na nie zdecydować bo nie wiem jaka będzie sytuacją na uczelni mam ostatni semestr przed obroną, więc dużo zamieszania będzie już we wrześniu. No i do Warszawy nie tak blisko prawie 300km w jedną strone
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies