Aniu nie szkodzi przeżyje ten cios W dzień nigdy bym kwiatów nie zerwał szkoda by mi było strasznie.
Zerwałem je po 20 wieczorem część już przkwitała i robiła się papkowata. Nad ranem i tak by już było po nich, a wieczorem łądnie przyozdobiły stół
Wow, no to superowsko. Super superowsko.
Straszliwie Tobie dziękuję za pomoc. nie ma to jak spytać kogoś, kto się na tym zna, bo frazesów z ofert mam już dość;/
Ostatnie pytanie z tej serii jak sądzisz co ile należałoby je posadzić aby zrobić ładny szpaler
Pierwsze skojarzenie z sosnowym lasem to piasczysta gleba.
Pewnie, że będą rosły, ale warto sadząc każdego liliowca przygotować mu lepszą ziemię bo w piasku będą rosły, ale słabo.
W półceinu będą miały obfite liście, mogą ewentualnie słabiej kwitnąć ale tylko troszke. Jednak odmiany o ciemnych kwiatach będą dłużej świeże. U mnie ciemne liliowce w słoneczny dzień już ok 14-15 robią się blade i 'ciapowate'
Ja mam na szczęście bardzo dużo miejsca, tylko nie wiem, czy aby na pewno odpowiedniego dla liliowców... U mnie 90% działki to młody las sosnowy, generalnie - półcień. Czy liliowce będą tam dobrze rosły? W tym roku posadziłam dwa - oba wypuściły piękne zielone liście, ale o ile jeden zakwitł całkiem ładnie (choć tylko jedną łodyżką), to drugi wcale :/ I nie wiem, czy one w roku posadzenia mogą tak mieć, czy im jednak miejscówka nie podpasowała...
Witam i bardzo dziękuje
Dla mnie to jest najgorszy czas dla żurawek po upałach są bardzo osłabione i poprzypalane przez bardzo ostre słońce, ale jeszcze się odbudują i będą piękne całą jesień.
Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or
Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule
Oj ziemia słaba i bardzo szybko wysycha, ale jak widać coś rośnie i nie narzekam. Jednak sporo pracy mnie to kosztowało bo pod każdą rośliną jest bardziej urodzajna gleba, stosuje kompost i regularne nawożenie. Po pewnym czasie wszystko zaczyna dużo lepiej rosnąć.
Takiego nie widziałem i raczej takiego w ogóle nie ma, Nie wiem czy mówisz o tym konkretnym ze zdjęcia bo to zwykły miniaturowy pomarańczowy liliowiec wsadzony w większego białego, widać 2 'pakiety' pylników.
Zobaczymy czy się uda, będe się bardzo cieszył jak dojdzie do skutku.
Jutro cięzki dzień, trzeba w końcu nadrobić wszystkie prace ogrodowe. Obecnie nie widać, że ktoś np dba o krzewy i przekwitnięte lilie Trzeba to poprawić.
Dzisiaj uciekam zobaczyć film, jakiś dramat lub coś pokrewnego
No w sumie na całośc ok 15 zdjęć się nie otwarło. Na początek wybieram sobie ok 30 faworytów, zapisuje zdjęcia i następuj długie zastanawianie co wybrać. Mam 6 typów: 6, 38, 84, 96, 116, 135.
Chciałbym więcej, ale trzeba będzie poszukać sponsorów
Jutro spróbuje z tą folią i domyślam się jak.
Łukaszu, zaproszenie jest otwarte, i jak będziesz mógł, daj znać. Może ktoś z okolic będzie jechał, ja zbieram informacje o miejscach w samochodach. Zobaczymy. Może się uda
Łukasz a spróbuj zabezpieczyć folią aluminiową. Wiesz jak ? Ja też mam mało Torebek i jutro użyję folii, może to coś da. Dzisiaj jak podlewałam dwa się zmoczyły. Ja właśnie przeglądam ofertę. Jestem dopiero przy 20. A Ty które nr wybrałeś ? Otwarły Ci się wszystkie zdjęcia bo mnie nie .\?
Z wielką chęcią bym się wybrał na spotkanie, ale jeszcze nie moge się na nie zdecydować bo nie wiem jaka będzie sytuacją na uczelni mam ostatni semestr przed obroną, więc dużo zamieszania będzie już we wrześniu. No i do Warszawy nie tak blisko prawie 300km w jedną strone