Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 09:55, 02 sie 2013

To ide się przebiegnąć po ogrodzie z miarką za pół godzinki odpowiem.
safikey 09:57, 02 sie 2013

Łukasz, masz niesamowity ogród...

Żurawki są niesamowite!!!

pozdrawiam
Luki 11:03, 02 sie 2013

TheMagda napisał(a)
Łukaszku potrzebuję jakiejś wysokiej min 140cm odmiany lilii. Najchętniej jasnej, masz coś do polecenia ??

Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or

Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule
Luki 11:05, 02 sie 2013

safikey napisał(a)
Łukasz, masz niesamowity ogród...

Żurawki są niesamowite!!!

pozdrawiam

Witam i bardzo dziękuje
Dla mnie to jest najgorszy czas dla żurawek po upałach są bardzo osłabione i poprzypalane przez bardzo ostre słońce, ale jeszcze się odbudują i będą piękne całą jesień.
TheMagda 11:09, 02 sie 2013

Luki napisał(a)

Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or

Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule

Która najwyższa i ile ma????
kachat 11:14, 02 sie 2013

TheMagda napisał(a)

Magda, ty chcesz wykończyć tego biednego Łukasza..?? Bo się chłopak zabiega, i to jeszcze w taki upał..
kachat 11:17, 02 sie 2013

Luki napisał(a)

Te choroby są bardzo groźne. Z liliowcami to zaczynałem od jednego, poźniej kolejne dwa i jeszcze 5, a teraz to już nie mówie. Z liliami podobnie. Dobrze, że mam jeden i to wielki hamulec - brak miejsca, nie wiem gdzie posadze tegoroczne liliowce

Ja mam na szczęście bardzo dużo miejsca, tylko nie wiem, czy aby na pewno odpowiedniego dla liliowców... U mnie 90% działki to młody las sosnowy, generalnie - półcień. Czy liliowce będą tam dobrze rosły? W tym roku posadziłam dwa - oba wypuściły piękne zielone liście, ale o ile jeden zakwitł całkiem ładnie (choć tylko jedną łodyżką), to drugi wcale :/ I nie wiem, czy one w roku posadzenia mogą tak mieć, czy im jednak miejscówka nie podpasowała...
Luki 11:24, 02 sie 2013

TheMagda napisał(a)

Wszystkie dorastają do ponad 150cm
U mnie najwyższe to Nymph, Cocna d`or i Yellowen osiągnęły w tym roku 2 metry +/- 20cm
Luki 11:29, 02 sie 2013

kachat napisał(a)

Ja mam na szczęście bardzo dużo miejsca, tylko nie wiem, czy aby na pewno odpowiedniego dla liliowców... U mnie 90% działki to młody las sosnowy, generalnie - półcień. Czy liliowce będą tam dobrze rosły? W tym roku posadziłam dwa - oba wypuściły piękne zielone liście, ale o ile jeden zakwitł całkiem ładnie (choć tylko jedną łodyżką), to drugi wcale :/ I nie wiem, czy one w roku posadzenia mogą tak mieć, czy im jednak miejscówka nie podpasowała...

Pierwsze skojarzenie z sosnowym lasem to piasczysta gleba.
Pewnie, że będą rosły, ale warto sadząc każdego liliowca przygotować mu lepszą ziemię bo w piasku będą rosły, ale słabo.
W półceinu będą miały obfite liście, mogą ewentualnie słabiej kwitnąć ale tylko troszke. Jednak odmiany o ciemnych kwiatach będą dłużej świeże. U mnie ciemne liliowce w słoneczny dzień już ok 14-15 robią się blade i 'ciapowate'
kachat 11:34, 02 sie 2013

Dzięki Łukaszu za informacje U mnie gleba jest rzeczywiście mocno piaszczysta, więc wszystkiemu co sadzę podsypuję lepszej. Tylko ten półcień mnie właśnie martwił... Ale jak za bardzo liliowcom nie przeszkadza, to w przyszłym roku się zacznie liliowcowe szaleństwo, hehehe