Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or
Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule
Witam i bardzo dziękuje
Dla mnie to jest najgorszy czas dla żurawek po upałach są bardzo osłabione i poprzypalane przez bardzo ostre słońce, ale jeszcze się odbudują i będą piękne całą jesień.
Ja mam na szczęście bardzo dużo miejsca, tylko nie wiem, czy aby na pewno odpowiedniego dla liliowców... U mnie 90% działki to młody las sosnowy, generalnie - półcień. Czy liliowce będą tam dobrze rosły? W tym roku posadziłam dwa - oba wypuściły piękne zielone liście, ale o ile jeden zakwitł całkiem ładnie (choć tylko jedną łodyżką), to drugi wcale :/ I nie wiem, czy one w roku posadzenia mogą tak mieć, czy im jednak miejscówka nie podpasowała...
Pierwsze skojarzenie z sosnowym lasem to piasczysta gleba.
Pewnie, że będą rosły, ale warto sadząc każdego liliowca przygotować mu lepszą ziemię bo w piasku będą rosły, ale słabo.
W półceinu będą miały obfite liście, mogą ewentualnie słabiej kwitnąć ale tylko troszke. Jednak odmiany o ciemnych kwiatach będą dłużej świeże. U mnie ciemne liliowce w słoneczny dzień już ok 14-15 robią się blade i 'ciapowate'
Dzięki Łukaszu za informacje U mnie gleba jest rzeczywiście mocno piaszczysta, więc wszystkiemu co sadzę podsypuję lepszej. Tylko ten półcień mnie właśnie martwił... Ale jak za bardzo liliowcom nie przeszkadza, to w przyszłym roku się zacznie liliowcowe szaleństwo, hehehe