Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 12:10, 07 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Storczyki widziałam. Pomidorów nie.
Jak to wygląda?

https://www.pinterest.com/pin/91057223692995021/
Ogródek Iwony 11:57, 07 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To takie kupię. Dzięki.
Jeszcze sałatę. Trzeba chyba kilka odmian mieć. Może lepiej flance kupić?
A buraczki też mają odmiany?
-
Iwonko mam jedną skrzynię i powstała dopiero w lecie. Jest bardzo wysoka dlatego musiałam się ostro nagłowić i napracować aby ją wypełnić. Do wypełnienia połowy użyłam gałęzi i niedojrzałego kompostu a następnie dałam swój kompost i kompost z worków - do kupienia sezonowo w Tesco w dobrej cenie. Do skrzyń wsadziłam (różne odmiany) sałatę, pietruszkę, szczypiorek i inne zioła kupione w doniczkach w m.in. w Lidlu, Tesco i pięknie się ukorzeniły pietruszka, tymianek, szczypiorek oregano zapewne przezimuje. Ziemia w skrzyni "siadła"więc na wiosnę trzeba będzie ją dopełnić. To tylko mój kamyczek co do tematu uprawy w skrzyniach.
ściskam
Ogródek Iwony 11:08, 07 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, ostatnio widziałam fajny pomysł Danusi. Chyba go sobie zapisałam gdzieś. Teraz czekam na kolędę. Potem odpalę kompa i poszukam ten pomysł.

edit: Byłam u Ciebie, znalazłam ten rysunek

Iwonka dziękuję. Rysunek jest fajny, ale jakie tam są dobrane rośliny?
Czy pamiętasz kogo to ogród?
W kamiennym kręgu od początku 10:42, 07 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
O... Zima u ciebie. Mróz pewnie mniejszy.

Trochę śniegu spadło, ale niewiele....na termometrze -7 st
W kamiennym kręgu od początku 10:22, 07 sty 2016

Do góry
O... Zima u ciebie. Mróz pewnie mniejszy.
Ogródek Iwony 10:02, 07 sty 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)

Albo muszę przestać na forum żartować, albo pisać poważnie.

Storczyki widziałam. Pomidorów nie.
Jak to wygląda?
Ogródek Iwony 09:49, 07 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Waldku, czy pomidory w takich warunkach by rosły wbrew grawitacji
Korzeniem do góry ???

Tak Iwonko. I jest to coraz popularniejszy sposób uprawiania pomidorów na małych działkach lub nawet na balkonach. W ten sam sposób można podwieszać w domu np. storczyki.
Ogród Mirelli 08:57, 07 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirelko, ostatnio widziałam takie kreski Danusi, narysowała u kogoś w przedogródku. Spodobały mi się te linie. Może ciebie zainteresuje?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/98/985773/original.jpg

Dziękuję. Tylko, żeby wiedzieć jakie tam są dobrane rośliny. U kogo w ogrodzie to było? Pamiętasz Iwonko?
Życie w wiejskim ogrodzie 08:18, 07 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hm... Wskazane stosowanie nawozu...nawozy można zastąpić nawozem gotowym wieloskładnikowym...
To po co robimy badanie gleby pod kątem zawartości minerałów, jeśli ostateczmie i tak sięgamy po gotowe mieszanki nawozów?
Z badaniem czy bez świadomie nawozimy nasz trawnik i nie tylko.

Iwonko.

-,,Nawozy pojedyncze można zastąpić gotowym specjalistycznym nawozem wieloskładnikowym".

Jeżeli wartości brakujących składników pokarmowych będą się pokrywały z tymi które są uwidocznione na opakowaniu nawozu składającego się z dwóch lub trzech składników to wtedy możemy zastosować nawóz specjalistyczny. Po co np. kupować oddzielnie nawóz azotowy i oddzielnie siarkę pylistą, jak od razu możemy kupić siarczan amonu.
Gotowy specjalistyczny nawóz wieloskładnikowy, to nie to samo co nawóz uniwersalny.
Ogródek Iwony 07:37, 07 sty 2016

Do góry
Ewuniu, chodzi o to, że takie tabelki są w necie. Najszybciej znajdzie się w grafice. Ale jak się wejdzie głębiej na stronę, z której pochodzi, można doczytać sporo cennych informacji.
Masz rację, że taka tabelka pokazuje, jak sadzić i co po czym w jednym sezonie, aby wykorzystać jak najefektywniej miejsce.
Życie w wiejskim ogrodzie 07:31, 07 sty 2016

Do góry
Hm... Wskazane stosowanie nawozu...nawozy można zastąpić nawozem gotowym wieloskładnikowym...

To po co robimy badanie gleby pod kątem zawartości minerałów, jeśli ostateczmie i tak sięgamy po gotowe mieszanki nawozów?
Z badaniem czy bez świadomie nawozimy nasz trawnik i nie tylko.
Moja działka na Dębowym Lesie 07:01, 07 sty 2016

Do góry
Aniu, trzymaj się kochana. Szpital czasem staje się koniecznością i niewiele wtedy możemy zrobić prócz pozytywnego nastawienia i chęci powrotu do zdrowia. Czasami pora nie ma znaczenia. Buziaki zostawiam.
Ogródek Iwony 06:54, 07 sty 2016

Do góry
Czyli sama tabelka Ewo wyrwana z kontekstu niczego nie wnosi. To jest 12 zagonów w jednym roku. A płodozmian trzyletni z tej tabelki nie wynika. Trzeba doczytać dalej. Wracam dziś do lektury. I muszę dziś wymierzyć, czy mogę planować 4 skrzynie.
Muszę sobie kilka materiałów wydrukować. W sieci się źle czyta.

Waldku, czy pomidory w takich warunkach by rosły wbrew grawitacji
Korzeniem do góry ???
Coś jeszcze, coś więcej... 22:19, 06 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To oddaj ten śnieg. Ja ci mogę podesłać mróz.

Jeśli dobrze dziś ogarnąłem sytuację przed moim garażem to przez ten mróz będę musiał kupić sobie młot pneumatyczny, by stłuc betonową płytę co się podniosła i drzwi blokuje... Kiedy ta wiosna?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:08, 06 sty 2016

Do góry
Łuki, jakie masz plany WIELKIE.
Ja bym chyba nie dała rady. Ale ty dasz radę, jeśli tylko finanse pozwolą.
Pozdrawiam i czekam na fotki
Ogródek Iwony 21:39, 06 sty 2016

Do góry
Mam pytanie. Znalazłam takie zestawienie:
"Przykładowe płodozmiany w małych ogrodach

Poniżej przedstawione zostały przykłady wieloletnich, kompleksowych płodozmianów z szerokim zastosowaniem zmianowania, ale tylko z minimalnym wykorzystaniem dobrodziejstw uprawy współrzędnej. Są to proste płodozmiany do wykorzystania w każdym ogrodzie. Ponadto rośliny zostały wprowadzone do zmianowania w sposób luźny - nie stosuje się tutaj podziału na rośliny wymagające, średnio wymagające i mało wymagające."
Żródło: http://www.eioba.pl/a/1lwi/ekoogrodnictwo-plodozmian

Chodzi o ten obrazek. Jak go czytać? Poziomo są miesiące. A w pionie kolejne lata, czy sektory w warzywniaku w czasie jednego sezonu? A co z następnym rokiem? Nie do końca rozszyfrowałam.

Ogród Mirelli 20:06, 06 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka u mnie ciągle sypie

Po malutku zastanawiam się nad przedogródkiem. Wiem tyle,że bym tam na środku chciała hortensje, tylko jeszcze nie wiem jaką, a po boku wysokie trawy,jako obwódkę niskie trawy i w czterech miejscach między trawami roślinki sezonowe. Co więcej i dalej jeszcze nie wiem

Mirelko, ostatnio widziałam takie kreski Danusi, narysowała u kogoś w przedogródku. Spodobały mi się te linie. Może ciebie zainteresuje?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/98/985773/original.jpg
Ogródek Iwony 19:47, 06 sty 2016

Do góry
Agatek napisał(a)

a gdzie ta ściągawka?
edit, doczytałam czy ja też mogę prosić na priv?

Agatko, to są materiały, które możesz znaleźć tutaj w wątku Ogród Warzywny:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady
Sama go teraz pochłaniam. Bardzo fajny wątek.

Znalazłam tam takie wpisy Danusi:
Gardenarium napisał(a)

Przykładowy płodozmian
Link

Jeszcze tutaj.
Tabela oddziaływań

I jeszcze tutaj są tabelki z wyjaśnieniami: Płodozmian
Forum - płodozmian, jak stosować
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:54, 06 sty 2016

Do góry
A ja uwielbiam u ciebie każdą porę. Ogród pięknie dojrzał. Rabata kwadratowa moja ulubiona.
Ja siedzę ze szklanką wody żywiec zamiast ciasteczek
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 16:15, 06 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ale masz super, że Danusia Ci taką fajną koncepcję podsunęła. Szkoda, że mi nikt nie zaprojektuje przedogródka, samej mi trudno

Danusia zrobiła mi miłą niespodziankę tym, że wpadła i zostawiła taki projekt bardzo się z tego cieszę
Mirelko ja jeszcze będę przód projektować chociaż projektowanie to za duże słowo, ale to też taki niby przedogródek coś wymyślimy, tu jest dużo osób z dobrymi pomysłami coś podpowiedzą
Iwk4 napisał(a)
Warzywa z własnego ogródka - sama radość.
Nawet marchewka ładna wyrosła
Co do wrzosów, najbardziej ozdobne są jesienią. Dobrze jest posadzić w nich krokusy. I kilka wrzoścow obok. Plamami po kilka sztuk w danym kolorze. Aby plamy lub pasy powstały.

Iwonko zbiory były małe to wysiane na próbę ale i takie cieszą jak cholera, źle zrobiłam siejąc za gęsto marchew, nie poprzerywałam jej kiedy trzeba było i jedna była spora i inna malutka, te większe jeszcze mam zachomikowane hihi a mniejsze siedziałam skrobałam i w słoiczki zrobiłam z groszkiem na obiad pychota
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies