Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

MirellaB 15:10, 06 sty 2016

Iwonka u mnie ciągle sypie

Po malutku zastanawiam się nad przedogródkiem. Wiem tyle,że bym tam na środku chciała hortensje, tylko jeszcze nie wiem jaką, a po boku wysokie trawy,jako obwódkę niskie trawy i w czterech miejscach między trawami roślinki sezonowe. Co więcej i dalej jeszcze nie wiem
Iwk4 15:24, 06 sty 2016

Mirelko, ostatnio widziałam fajny pomysł Danusi. Chyba go sobie zapisałam gdzieś. Teraz czekam na kolędę. Potem odpalę kompa i poszukam ten pomysł.

edit: Byłam u Ciebie, znalazłam ten rysunek
Iwk4 15:31, 06 sty 2016

Olga, nas jest 6, to muszę więcej wysiać. Ale odstępy w czasie, to dobry pomysł.

Kasiu, o tych karłowych pomidorkach sobie poczytam. Polecasz jakąś odmianę?

Reniu, na wszystko przyjdzie czas. I na warzywka. Na razie możesz w dużą donicę blisko kuchni por i seler sobie wsadzić. Ja w 2015 roku nie miałam i do każdego rosołu warzywa musiałam kupować. Drogo wyszło. Powiedziałam: nigdy więcej.
Agatek 16:03, 06 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Polinko, fajną ściągę dostałam od Gosi Malkul jakby co

a gdzie ta ściągawka?
edit, doczytałam czy ja też mogę prosić na priv?
Agania 16:13, 06 sty 2016

Agawy na mrozie wyglądają oryginalnie i piękne fotki takie tajemnicze
Iwk4 19:47, 06 sty 2016

Agatek napisał(a)

a gdzie ta ściągawka?
edit, doczytałam czy ja też mogę prosić na priv?

Agatko, to są materiały, które możesz znaleźć tutaj w wątku Ogród Warzywny:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady
Sama go teraz pochłaniam. Bardzo fajny wątek.

Znalazłam tam takie wpisy Danusi:
Gardenarium napisał(a)

Przykładowy płodozmian
Link

Jeszcze tutaj.
Tabela oddziaływań

I jeszcze tutaj są tabelki z wyjaśnieniami: Płodozmian
Forum - płodozmian, jak stosować
Iwk4 21:39, 06 sty 2016

Mam pytanie. Znalazłam takie zestawienie:
"Przykładowe płodozmiany w małych ogrodach

Poniżej przedstawione zostały przykłady wieloletnich, kompleksowych płodozmianów z szerokim zastosowaniem zmianowania, ale tylko z minimalnym wykorzystaniem dobrodziejstw uprawy współrzędnej. Są to proste płodozmiany do wykorzystania w każdym ogrodzie. Ponadto rośliny zostały wprowadzone do zmianowania w sposób luźny - nie stosuje się tutaj podziału na rośliny wymagające, średnio wymagające i mało wymagające."
Żródło: http://www.eioba.pl/a/1lwi/ekoogrodnictwo-plodozmian

Chodzi o ten obrazek. Jak go czytać? Poziomo są miesiące. A w pionie kolejne lata, czy sektory w warzywniaku w czasie jednego sezonu? A co z następnym rokiem? Nie do końca rozszyfrowałam.

frezja 22:50, 06 sty 2016

Nie doczytałaś...pod tabelką masz to:

Zagony nr 2, 5, 6, 7, 9 i 12 wymagają pełnego nawożenia kompostem (4 kg na m²), pozostałe nawozimy kompostem w ilości 1-2 kg na m² z wyjątkiem zagonu nr 10, który wymaga dodatkowego obornika lub bardzo dużej dawki kompostu. Możemy wykorzystać przerwy zimowe w uprawach i zasiać rośliny przeznaczone na nawozy - szerzej w rozdziale o nawożeniu.
waldek727 01:34, 07 sty 2016

kitek81 napisał(a)
ja mam postanowienie warzywne takie, że w tym roku sieję tylko pomidorki karłowe! krzaki nie rosną takie wielkie, nie trzeba aż tak palikować ...

Wystarczy rozsadę posadzić do doniczki korzeniem do góry, zawiesić ją 2 metry nad ziemią i już problem palikowania i pielenia mamy z głowy.
Iwk4 06:54, 07 sty 2016

Czyli sama tabelka Ewo wyrwana z kontekstu niczego nie wnosi. To jest 12 zagonów w jednym roku. A płodozmian trzyletni z tej tabelki nie wynika. Trzeba doczytać dalej. Wracam dziś do lektury. I muszę dziś wymierzyć, czy mogę planować 4 skrzynie.
Muszę sobie kilka materiałów wydrukować. W sieci się źle czyta.

Waldku, czy pomidory w takich warunkach by rosły wbrew grawitacji
Korzeniem do góry ???