Magnolii z reguły się nie tnie, każdy zaleca nie ciąć. To drzewo nie lubi cięcia. jak chcesz, sąsiadka tnie po przekwitnięciu i magnolia Susan ma się nieźle, ale czy tak będzie w twoim przypadku - nie wiem więc nie polecam cięcia.
Zazwyczaj to bywa tak, że jeśli nie zna się przyczyny to się nie produkuje bez celu, albo się nie ma czasu wszystkie posty obskoczyć, bo czasu by zabrakło
przypuszczam, że jest przenawożona, ciężar wyrosłych gałązek jest duży i się wyginają. Innego powodu nie znam więc nie piszę. Na 8 lat prowadzenia forum nie spotkałam się z takim zdjęciem.
Albo więdnie z powoduu suszy i upału.
Objawy tkwią w fizjologii lub nieodpowiedniej pielęgnacji, a nie w chorobie.
Powód: złej jakości materiał, być może przetrzymany w transporcie, bo jedzie tirami w upale lub mrozie, nikt tego nie podlewa, za mało korzeni w stosunku do masy zielonej, zła ziemia do sadzenia lub brak podlewania, albo za dużo podlewania po posadzeniu, jesli jest szmata pod korą to od razu usuwaj.
Przy sadzeniu nieco poluzuj korzenie żeby nie rosły "w kółko" tylko szukały pożywienia dalej.
Martwe usuń, kup ziemię do iglaków.
Może nawożenie było za wcześnie i załątwiło tuje, a może za dużo było nawozu. Na pewno błąd tkwi w materiale, albo w złym postępowaniu.
Tu jest przetrzymana trawa, gdybym skosiła niżej, jak sugerujesz, wyglądałaby tragicznie, a tak, ma czym asymilować bo nie ścięłam wszystkiego, jak chcesz zrobić
Dlatego zalecam nie kosić dwukrotnie tego samego dnia.
Możesz tego samego dnia, nikt nie zabroni, ale po tak długiej przerwie będzie brzydko wyglądała, czyli będzie jasna, żółta lub rżysko. Około 2 tygodni upłynie zanim dojdzie do siebie. Nie będzie miała zielonych piórek, tylko rżysko.
Przed nawozem wyglądała tak: było widać, że potrzebuje wsparcia, przy rabacie (posypywana kompostem) z racji większej ilości składników pokarmowych, bujniej rośnie. Im dalej od rabaty - gorzej, ale przynajmniej jest równa i bez placków łysych.
Te ciemne plamy to cień mebli, nie trawnik w plamy Trawnik aż lśni i się błyszczy Ale żarcie mu potrzebne i koszenie i podlewanie. Nie dałeś żarcia - to tak wygląda. Zobaczysz co będzie jak nawieziesz. Tylko równo rozsyp, bo będzie masakra. Na saletrze najbardziej widać jak się źle posypie.
Najpierw nawóz, równo rozsyp bo plamy będą. Potem dobrze podlej. Na tak zagłodzonym trawniku sprawdzi się na teraz saletra amonowa bądź wapniowa. Da czadu i kolor ciemnozielony.
Ja mam siany w maju, dałam saletrę, bo ziemia słaba, zobacz jakiego kopa dostała, że koszę co dwa dni.
Nie ma sposobu bo już zmierza do najgorszego, czyli unicestwienia. Wyrzucić. Gdy proces jest odwracalny, bukszpan zielenie a nie brązowieje. Gdy brązowieje lub robi się beżowy - umiera.
Na 3 cm - niedobra wysokość, bo powstanie rżysko. Pozostaw na 6 cm. a następne koszenie na 5 cm. Niżej - trawa będzie blada i brzydka bardzo. Blade rżysko, bez liści asymilujących. Tragedia będzie.
Wieloskładnikowym do roślin nie kwitnących. W granulacie lub w płynie. Granulat rozsypać nie przy pniu a w obrębie korzeni, rozmieszać z glebą, podlać, żeby dotarł do korzeni.
Agro- nieprawidłowo, zabija życie w glebie, korzenie nie oddychają no i jak rozmieszasz ten nawóz?? Jak on miałby dotrzeć do korzeni, skoro wykonałeś barierę??