Rumianki, chabry, piwonie, lilie - kolorowo, słodko, tęsknie... Też się pocieszam, że już niedługo, choć śniegu po kolana i właśnie widzę że znowu sypie.
...po leśnym spacerze mam po drodze OBI...i problem zajrzeć czy nie...dzisiaj znowu się skusiłam...na lilie -nigdy ich nie za wiele...a tak pięknie kwitły w ubiegłym roku...
Dajanko mój M wyczytaładziś ze u Ciebie Amerykanie na pustyni mają zrzuty robic. Jak byś dobrze pilnowala to moze bys jakiś samochodzik terenowy wojskowy upolowała albo nawet czołg.
Co do zwierzątek to ja w tym względzie aż tak wrażliwa nie jestem, ślimaków nie zabijam bo nie mam ich zbyt dużo ale mszyce traktuję bezwzględnie i jak mi lilie obgryzaja te czerwone to jednak idą pod but bo inaczej musiałabym z lilii zrezygnowac.No i szerszenie też u mnie są prześladowane, po co mi bzy niszczą?
witaj Magdo.
lilie piękne ja jeszcze do zeszłego roku nie sądziłam że lilie mogą tak pięknie pachnieć a jak wziełam do wazonu to dobry tydzień służyła za odświeżacz piękne roślinki.pozdrawiam
Zetka kupywałam tam dwa razy cebulki 300 szt.krokusów i już powychodziły oraz tulipany, szafirki, mieczyki, czosnki, lilie ...wszystko kwitło i miało sie dobrze . Nie kupowałam bylin i kłączy, ktoś u Eli pisał że ta biała hosta nie urosła ale ona jest dość trudna w uprawie nawet Zbyszek tak pisał i Danusia również. Buziaki
Ja bym u Ciebie wprowadziła żółty ,pasuje ten kolorek do charakteru twojego domku i ogrodu ,np .liliowce ,lilie ,rudbekie ,smalgliczka ,przewrotnik ,rudbekia ,trojeść kropkowana,wiesiołek ,tymi 2 ostatnimi mogę się z tobą podzielić ,bo mi się rozrosły.
Środek zimy a u Ciebie w ogrodzie nudy nie ma Zielono tak, że gdyby nie płaty sniegu, można by przypuszczać, ze to przedwiośnie już. Najgorsze to to, że narcyzy wylazły, i to żwawo I lilie...
Szkoda, mogłyby się z tym pędem ku wiośnie nieco wstrzymać.
Twoje chciałoby się powstrzymać ale moje też nosy pokazały, na szczęście tylko na dwa cm
Na pociechę zakwitł mi ciemiernik, jednym kwiatkiem, bo sadzonka młoda
A tak spieszą się cebulowe do wiosny..... zaraziły się od niecierpliwych z forum..... i zostaną chyba ukarane.... Luty to nie wiosna... nie ma zmiłuj się.. a anomalia nie czyni zmian pór roku....
Szafirki... liście maja z 15 cm długości... ale u nich to normalne... zakwitną..
Lilie!!!!!!!!!! Koszmar... umrozi cebule..
Aniu te hiacynty piękne, moje błękitne jak się okazało, ale mam zakaz ich kupowania do domu, bo mają zbyt intensywny zapach tak jak lilie i mojego M ciągle głowa bolała...
Anetko, z pustynią nie przesadzam może i jakiś krzaczor u mnie rośnie ale cienia ni w ząb Latem można usmażyć się jak bekon na patelni
Doleciałam do tego wpisu...sorki.. więcej nie da rady, czas mam ograniczony....
Zastanów się co chcesz mieć i posadź sobie podstawowe szkielety ogrodu.. tak to dziewczyny nazywają...a przynajmniej jedno dwa drzewka co dadzą cień .... jak ja żałuje, że tyle lat miałam działkę i nie zrobiła na niej nic.... a teraz robię na wariata, bo chcę już MIEĆ......
Czytając robiłam sobie notatki z tego co piszesz.. cześć juz nieaktualna, bo ktoś odpowiedział...
Ja bym mniej zostawiła trawnika, a mąż upiera się, że musi wszędzie móc wjechać samochodem, w razie czego
Mój też trawnika bronił jak niepodległości...... już tak nie broni Jak zobaczył że z rabatkami mniej roboty niż z ładnym trawnikiem i że tak fajnie jak coś rośnie oprócz trawy...
Chciałabym również posadzić obok borówek jeszcze jakieś krzaczki owocowe i stworzyć tu kącik owocowy.
Pod borówki zaprawiasz tylko dołki.... a już 2 metry dalej nie masz kwaśnego dołka.. zakwaszasz wokół krzewu, ziemia u Ciebie nie jest kwaśna... w zasadzie to raczej piasek a nie ziemia....... możesz zrobić kącik owocowy...... a borówkę masz piękna... Możesz zrobić kącik z "kwasolubami " tym miejscu... i połączyć użytkowe krzewy z ozdobnymi.. np hortensje...
Staw zrób koniecznie jak radzi Mariusz..... napisz, że przyjmiesz rośliny do stawu..... jest dział na forum oddam/przyjmę... rośliny się rozrastają i żal je wyrzucać.. sama osobiście oddała m juz ich sporo chociaż ogród bardzo młody........ obiecuję dać Ci moje lilie.. mam ich sporo, a się rozrosną.... poza tym mam nadmiar rybek do oczka .... mogę Ci podrzucić.. jak zdechną to trudno.... jak nie to wyrzucę je do zalewu.. namnożyły mi się ..... z darów możesz obsadzić całe oczko Musicie tylko zrobić takie półki na rośliny.. ja w swojej kałuży zrobiłam za małe te półki i teraz bólllllllll .. no i ty masz staw, a ja sztuczną kałużę wyłożoną folią, a wolałabym taki jak ty..wtedy można sadzić różne rośliny w strefie brzegowej..
I na dziś tyle......Milka..... w łaty....... ładniejsza niż alpejska
Aniu, bardzo dziękuję za wskazówki
Wiem jak to jest z tym czasem, Ty i tak bardzo dużo go poświęcasz ogrodowisku. Do każdego zajrzysz i chociaż mały wpis zostawisz. Podziwiam.
Co do trawnika, mam nadzieję, że z moim mężem będzie tak samo. I tak już jest lepiej, wcześniej mówił tylko trawa i kilka iglaków.
W miejscu gdzie jest borówka, już postanowiłam - będzie kącik owocowy A na hortensje poszukam innego miejsca
Pomysł Mariusza na staw jest super, na pewno skorzystamy. Tylko w tym sezonie brzegi stawu odpuszczamy, nie wyrobimy, w końcu budowa domu jeszcze trwa. Ale co się odwlecze, ... Lilie i rybki chętnie bym przyjeła, tylko od razu uprzedzam, że rybki mogą zostać pożarte przez wydrę. Cwany z niej zwierz i trochę nie możemy sobie z nią poradzić.
Tak jak radzisz w swoim czasie odezwę się w dziale oddam/przyjmę.
Jeszcze raz bardzo dziękuję