Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:23, 20 maj 2018

Do góry
CD róża rembrajer tak jeszcze nie wyglądała pąków multum

Nad oczkiem. Mimo dużego deszczu rośliny dobrze przetrwały

Z dzisiejszego spaceru

Ptasi gaj 22:17, 20 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Trawnik po skoszeniu wczorajszym

Elu i ja chcę taki trawnik bez wody i nawożenia nie jest to możliwe.
Ptasi gaj 22:16, 20 maj 2018

Do góry
CD

Misz masz iryskowy

Ptasi gaj 22:10, 20 maj 2018

Do góry
A to moja mini łączka

Ptasi gaj 22:06, 20 maj 2018

Do góry
Trawnik po skoszeniu wczorajszym

Urodzaj na winogrona w tym roku

Margaretki

Pokażcie swoje trawniki 22:02, 20 maj 2018

Do góry
Fota dzisiaj po wczorajszym koszeniu

Bawarka 21:44, 20 maj 2018

Do góry

U nas nie pada od poczatku kwietnia, dzisiaj myslalam, ze. Lunie a tu guzik chmury czarne obeszly dookola i nic.
Nie dosyc, ze sucho to wszystko szare, bure pylace drzewa zostawily pyl wszystko wyglada jak po wybuchu wulkanu.
Ten gasienica w zeszlym roku tez zaatakowala roze pnaca.
Dzisiaj kupilam rododendrona i nie zauwazylam ze ma liscie pogryzione od opuchlaka, musze go podlac w donicy preparatem aby nie wpuscic do gleby robactwa.
Kleszcze sie panosza na calego.

Pozdrawiam Kasiu

Mam problem z opuchlakami, rowniez dlatego, ze sasiedzi nic z nimi nie robia, chrzaszcze przemieszczaja sie bardzo szybko w poszukiwaniu pozywienia...
Bawarka 21:43, 20 maj 2018

Do góry
Kasiu U Goni pytalas o bialy krzaczek to tawula szara. Sa jeszcze inne tawuly tez z tych zwisajacych mam 3 odmiany.
Jeszcze jedna najpozniejsza dopiero co ma zamiar kwitnac biale rozetki.

Elu, dziekuje, musze sie im przyjrzec
Ogród w Tarnowie 11:01, 20 maj 2018

Do góry
Witam Ryszardzie jestem pierwszy raz w Twoim ogrodzie.
Jestes perfekcjonista w kazdym calu. Ogladalam od poczatku pozniej wizytowke, jak ogrod mial 10 lat w 2012 r teraz mamy 2018 to ok 15 letni ogród bardzo piekny te schody kaskadowe z roslinnoscia duza ilość roznych amfor mi sie podobaja.

Piszesz, ze wszystko sam sadziles w to uwierze bo sama tez wszystko sadze, ale ile to trzeba miec zaciecia i czasu aby tak to wszystko utrzymac pewnie dnia nie starcza albo przy latarce strzyzesz krzaczki.

Czerwony piaskowiec pieknke sie prezentuje. Oczko tak bliskie mojemu sercu tez piekne. Czysciusienka woda, czy dodajesz jakis srodkow aby byla taka czysta bo mimo roslin nie zawsze woda jest tak czysta znam to z praktyki.

Jeszcze raz bardzo ladnie.
Pozdrawiam
Ogród z wilkiem zamkn. 10:37, 20 maj 2018

Do góry

Magda nie bylo tak zle bylo poprostu inaczej zmienilas plan pod jakims wplywem.
Marudzilas ale wszystko ladnje wyszlo. Mowilam, ze bez doradztwa poradzilas sobie poprzednio to i teraz sobie poradzisz.
Jak rosliny sie rozrosna znowu bedziesz przerabiac.
Moj skalniak zarosnjety roslinami i skrzypem. Mialam go dzisiaj pedzelkowac srodkiem, ale nke zdazylam. Przez 3 lata tak sie wszystko rozroslo, ze. Kamkeni nie widac.

dziękuję Elu
liczę się z tym ,że rosliny będą się rozrastać ,niektóre wypadać itp. .....ale na razie nie przeszkadza mi to lubię grzebać w ziemi
Miłej Niedzieli

kadr z wiśniowej lubię kolorowo

Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:09, 20 maj 2018

Do góry
Sylwio masz nie tuzinkowy ogrod wiec znalazlas sie w zaiteresowaniu pani Maji. U ciebie to krecenia na kilka dni po kilka razy.
Taki ogrod to trzeba filmowac o kazdej porze roku. Przy takiej ilosci roslin to trudno to wszystko ogarnac.

Gratuluje. A ktora to Kasia od wkrecenia bo nie kumam.

Dzięki
Na razie Pani Mai nie było, będzie na nagraniach głównych. Dziś była Pani Basia, Pan Zbysiu i Pan Grzesiu. Z Panem Grzesiem na sobotę jestem umówiona
Kasia z " Ogrodu złudzeń i niespodzianek"
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:57, 19 maj 2018

Do góry
Sylwio masz nie tuzinkowy ogrod wiec znalazlas sie w zaiteresowaniu pani Maji. U ciebie to krecenia na kilka dni po kilka razy.
Taki ogrod to trzeba filmowac o kazdej porze roku. Przy takiej ilosci roslin to trudno to wszystko ogarnac.

Gratuluje. A ktora to Kasia od wkrecenia bo nie kumam.
Pokażcie swoje trawniki 23:41, 19 maj 2018

Do góry
Ja jutro pokaze nie zrobilam fot dzisiaj koszony.

Jakas fote znalazlam z poczatku maja
Przed koszeniem

Ogród z wilkiem zamkn. 23:34, 19 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

dziękuję Ewuś to dzięki TOBIE jest tak ....jestem, Ci bardzo bardzo wdzięczna za pomoc .....w końcu patrzę z chęcią na tą rabatę,wszyscy znajomi są zachwyceni wraz ze mną
dla przypomnienia-trochę historii- było tak

a teraz tak

jeszcze raz Dziękuję ,buziaki

Magda nie bylo tak zle bylo poprostu inaczej zmienilas plan pod jakims wplywem.
Marudzilas ale wszystko ladnje wyszlo. Mowilam, ze bez doradztwa poradzilas sobie poprzednio to i teraz sobie poradzisz.
Jak rosliny sie rozrosna znowu bedziesz przerabiac.
Moj skalniak zarosnjety roslinami i skrzypem. Mialam go dzisiaj pedzelkowac srodkiem, ale nke zdazylam. Przez 3 lata tak sie wszystko rozroslo, ze. Kamkeni nie widac.

Ogród za grosze 23:21, 19 maj 2018

Do góry
Odczytalam dziekuje i pozdrawiam..
Bylam dzisiaj na dzialce i sie znowu urobilam. Dzisiaj ogolnie to bylo koszenie. Trawa po tych deszczach urosla kompostownik caly zawalony skoszona trawa. Syn traktorkiem, eM kosiarka duza a ja kosiarka akumulatorowa obkaszalam wszystko, gdzie maszyny nie wykosily.

Jeszcze orliki wysiane powsadzalam, trawy dwie i dwa rododedrony.
I tak minal dzien.

...uDany ogród 21:33, 19 maj 2018

Do góry

U nas tez padalo lało. Przez dwa dni nieustannie. Deszcz potrzebny ale rosliny poturbowane.

Danusia 150 doniczek floksa? Nie sadz gesto bo za rok bedziesz usuwac co drugie nasadzenie floksow.
Moje wszystkie floksy fioletowe z 3 doniczek. Floksy jak chwasty rosna.
Ja w tym roku robie przerywke i podcinke bo poduchy i rulony za duze a mam tego sporo.

Pozdrawiam

Elu u nas dzisiaj wreszcie ciepło i słonecznie. Piwonie nawet się pozbierały. Reszta też się podnosi
Jak się rozrosną będę przenosić w inne miejsca , mam co obsadzać
Chcę gęsty zwarty dywan

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:45, 19 maj 2018

Do góry
Uchacać się można tym odpoczynkiem.
Dorotka u mnie cały czas robota w tym ogrodzie moim.
A ty odpoczywa we swoim też bardzo pięknym?
Teraz po trochu strzygę bukszpany, ale nic na siłę. Ja sporo wypoczywam w altance, bo się bardzo szybko męczę. Pracę w ogrodzie traktuję jak ogrodoterapię, czasem wręcz zmuszam się do działania. U mnie jest taki busz, że chwasty nie mają już siły przebicia, nie ma dziabania, bo u mnie nie ma wolnych przestrzeni. Na rabatki już się nie daje wchodzić, bo wszystko się rozrosło. Czasem tylko wycinam przekwitłe rośliny, żeby następne miały możliwość rośnięcia. Muszę się pochwalić, że w altance mam bardzo romantycznie, same białe surfinie, pięknie rozrośnięte, tylko jakoś jeszcze nie obfocone.
Blaski i cienie nowego życia 16:38, 19 maj 2018

Do góry

Buki zawsze pozniej liscie wypuszczaja taka ich natura. Lubia raczej polcien a najlepiej rosna pod wysokimi drzewami sosnowymi które im stwarzaja polcien.

Jak juz się zaaklimatyzuja to ruszaja z kopyta.
Mam buka zielonego ktory ma jeszcze liscie ubiegloroczne i wypuscil liscie tegoroczne. Widocznie silne te z ubieglego roku ze nie odpadly.

Mój musi wytrzymać słońce w okresie letnim, nie ma rady

A dziś myślałam co dodać żeby koloru nabrało to ciemnozielone tło tui. Wymyśliłam że dosadzę kłosowce o żółtych liściach tak jak pod magnolią mam. Może zmieszczą się między czosnkami i liatrami. A będą zdobiły od maja do jesieni. Pod magnolią mi nawet nie przemarzły i odbiły z poprzedniego roku.

Myślałam tam kiedyś o liliach białych, niskich. Ale nie wiem czy to się zmieści. Kłosowce są długo a cebule krótko cieszą.

O tym miejscu mowa, za bukszpanami

A kawałek dalej tak mam pod magnolią,wiosną były pierwiosnki i przebiśniegi a teraz gęściutko

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:30, 19 maj 2018

Do góry
Ogrodek bardzo ladny. Roze zdrkwiutkieci duzo paczusiow.
Kasiu szczesliwego rozwiazania.
Pozdrawiam

Dzięki Elu!

No właśnie co obchód to widzę jakieś nowe zgrzyty - a tu skoczek zaczyna grasować, a to wilki wygrywają z resztą krzaka najwyraźniej, a tu mszyce (ale nimi bardzo się nie przejmuję zanadto ), gąsieniczki co jakiś czas dopadam. Ale to uroki posiadaia róż Za to kwiaty... wynagradzją wszystkie niedogodności związane z nimi

Ogród za grosze 06:24, 19 maj 2018

Do góry
Ewo jestem pamietam o tel ale ciagle cos tam robie i czasu ciagle brak na pogaduszki.
Jestem na dzialce u ciebie popadalo a u mnie nalało. Przed chwila lrzestalo lac i słońce zza chmur wychodzi.
Dzieki za mile slowa o moich kamiorkach no i o wszystkim.
Widze, ze przeobrazasz twoje rabaty. Kuklikowa bardzo ladna. Twoje tez u mnje kwitna, ale nie wiem dlaczego moje maja glowki nachylone do ziemi a twoje z glowa do gory.
Irysy tez kwitna tylko roznymi kolorami i jeszcze takie watle ale mysle w przyszlym roku jak wysadze na stale miejsce to pokaza swoja krase.
Nadzwyczaj dobrze rosna jezowki. Mialam kiedys i nie chcialy rosnac i mialam uprzedzenie. Mam nadzieje, ze tym razem mnie nie zawiida.
Ostrozki czesc ma juz zalazki kwiatow inne nie.

Ewo masza duze przedszkole i spory zlobek roslinny. Masz cierpliwosc ja jej nie mam.
Jak tylko roze zakwitna to czekam.....
Z corka roznke jest.

Pozdrawiam

Elu
z kwiatkami to jest tak, że to one sobie wybierają miejsce i nie wszystkie lubią zbyt dobrą ziemię. U mnie jak widziałaś ziemia jest kiepska, miejscami tylko użyźniona pod bardziej wymagające rośliny. Te różowe jeżówki to 1000% pewniaki. U mnie dobrze rosły i na piasku i skąpo podlewane. Ostróżki tak samo.
Elu kukliki rosną u mnie jak szalone bez nawożenia i pielęgnacji. Znów są do rozsadzenia a część do eksmisji, to bezobsługowe rośliny.
W tym roku późno wzięłam się za wiosenne porządki w ogrodzie, tak wyszło. Mam dosyć pielenia po rozrzuconym kompoście i wszystko wysypuję korą, już poszło 4o worków, ale będę miała mniej pracy (pielenia i podlewania) i ziemia się użyźni.
Mówiłam Ci, że ze względu na zdrowie muszę tak dobrać i skomponować rośliny, by mieć jak najmniej pracy schylającej . Jak u siebie wspomniałaś, niestety z każdym rokiem sił ubywa a ogród musi wyglądać jak najlepiej by oko cieszył a nie wkurzał .
Rozmnażanie, dzielenie to ta praca która mnie nie męczy a uspokaja i jest b. przyjemna. Robię to w wygodnej pozycji siedzącej i mogę to robić cały dzień nawet. Potem patrzę jak roślinki się przyjmują i rosną, i że będzie ich więcej i będę mogła nimi innych obdarować .
Ściskam Cię mocno z Mają Dzielna Kobietko .
Odezwij się w wolnej chwili, o ile taką o tej porze roku znajdziesz, albo jak będziesz chciała pogadulić (nie zasypiam przed północą).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies