U nas tez padalo lało. Przez dwa dni nieustannie. Deszcz potrzebny ale rosliny poturbowane.
Danusia 150 doniczek floksa? Nie sadz gesto bo za rok bedziesz usuwac co drugie nasadzenie floksow.
Moje wszystkie floksy fioletowe z 3 doniczek. Floksy jak chwasty rosna.
Ja w tym roku robie przerywke i podcinke bo poduchy i rulony za duze a mam tego sporo.
Kazda roze mam ale od str poludniowej. Jeszcze aloha tez ladna i pachnaca.
Kazda i aczej sie zachowuje.
Moim zdaniem jakbym miala wybor kupilabym lagune, aloha a poznjej bajazzo.
Laguna ma bardzo lelne kwiaty i zapach na odleglosc, aloha tak samo. Bajazo denerwuja mnie nje pelne kwiaty.
Dzisiaj pod wieczór odbyła spacer. Akcje szuka przekwitły. Deszcz wytrzepal liście akacji. Lipy szykują się do kwitnienia. Tak szybko się to wszystko rozwija, że człowiek nie nadąża.
W parku gdzie rosły lany tulipanów teraz królują róże zapach nie przeciętny białe i różowe. Jeszcze pojedyncze kwitna ale po niedzieli będzie co focic.
Buki zawsze pozniej liscie wypuszczaja taka ich natura. Lubia raczej polcien a najlepiej rosna pod wysokimi drzewami sosnowymi które im stwarzaja polcien.
Jak juz się zaaklimatyzuja to ruszaja z kopyta.
Mam buka zielonego ktory ma jeszcze liscie ubiegloroczne i wypuscil liscie tegoroczne. Widocznie silne te z ubieglego roku ze nie odpadly.
Tez widuje pieknego cisa a raczej 2 szt e neden olbrzym a drugi mniejszy.
Pod superm na Sluzewcu przy Landzid.
Formowane nie w jajo ale w kwadrat. Jak ide to obserwuje jak czesto ciety tez moje Marzenie.
Zoja jak juz czlowiek sie wezmie do pracy to wszystko idzie. Najgorzej jest sie zabrac.
Masz duzo tych dalii trzeba miec gdzie to trzymac. Nie za gesto posadzilas, czy to zludzenie na focie. Wszystko co trzeba wykopywac jesienia a później to znowu sadzic wiosna to upier..... Praca. No coz tak mam ale bardzo lubie dalie i gladiole ktore w tym roku posadzilam w grupie i mam nadzieje, ze nie beda sie przewracac jam kazdego roku.
Tez miałam dalie do zeszlego roku i nie wykopalam.
Zawsze jak cos nowego powstaje jest balagan. Tez mam balagan na nieskonczonych rabatach. Myslalam, ze zrobię w środę i czwartek ale lało wiec pracy nie bylo.
Tez mam do posadzenia orliki i jeszcze wysieje bo to ladna bylina i dosyc dlugo kwitnie. Jak ogladam inne ogrody to maja piekne orliki. Sylwia w tym swoim gąszczu jej pieknie rosna, dostalam od niej nasiona misz masz.
Wiec w przyszlym roku tez bedzie u mnie ich duzo.
Ide jeszcze zobaczyc co tam wczesniej u ciebie.
Pozdrawiam
Bogdzia!!! Usta milcza, serce spiewa oczy patrza i nie wierza, ze cos tak cudownego mozna stworzyc.
Pokazywalam mojemu eMowi twoj ogrod nie wierzyl, ze taki moze byc kwitnacy.
Moze popatrzy na mnie łaskawszym okiem i nie bedzie robil przeszkod w kupowaniu rodkow a miejsce mam.
Zastanawialam sie we wtorek czy kupic tego rododendrona Nova... Czesto polecany jest bardzo ładny, ale zauwazylam od dolu jakies dziwnie suche liscie i go nje wzięłam. Ale moze w innych szkolkach dostane.
Tez od tego roku cos mnie napadlo i kupuje kwasoluby rododendrony.
Azalie juz mam od 5 lat i nigdy mnje nie zawiodly.
Rododendrony tak maja musza dobrze zlapac oddech w glebie pozniej kwitna kazdego roku. Trzeba podlewac jak nawiazuja paki na przyrostach.
Mam przed domem gdzie mieszkam rodka ktory w. Zeszlym roku byl caly w kwiatach w tym roku ani jednego kwiatu, e ma. Juz odrosty i musze go dopilnowac i dokarmic aby znowu wnprzyszlym roku zakwitł.
Tez ratuje jednego rodka ale wychodzs juz mam nadzieje na prosta w tym roku zakwitl.
Ten zolty to irys wodny ciesz sie, ze go masz. Zobacz u mnie ja kupowalam tez rosnie, dotlenja wode.
Drugie to niebieskie to nie jest chwast jakies ziolo dosyc ladnje pachnie.
Trzecie biskupi kolor to pewnie bodziszek dziki.
Mirka, za irysem jest tojeść kropkowana, następnie irys syberyjski i trzykrotka.
Czy u ciebie tez pod wieczor burza przeszla bo stamtad czarne chmury i grzmot przyszedl do mnie.
Dobrze podlalo, ziemia pulchna chwasty sie dobrze wyrywa. Tak znowu wszystko ruszyło wzrostem, ze chyba zwariuje od tej roboty.
Na poczatku kwietnia cielam wszystkie derenie, teraz maja przyrosty metrowe i znowu trzeba ciac bo cien robia. Berberysy tak samo przyrosty po pol metra.
Ja nie mialam innej tylko zolta.
Szukaj, szukaj po deszczu wzzystko wychodzi i widac rozne wysokosci ale ile tego mnostwo. A ja nasialam i juz posadzilam w niedziele.
W niedziele patrzylam i nic nie widzialam. Dzisiaj za głowę sie zlapalam.
W tym roku u mnie roze beda kwitly obficie.
Aby nie zapeszyc zdrowe i ladnie rosna. Czekam z utesknieniem na kwitniecie roz pnacych jedna NN czerwona podobna do Amadeuusza. Nastepnie "Laguna", nastepna chyba "Mongliht", jeszcze jakas nie pamietsm nazwy. Przy altanie obsypana pakami czerwona.
No i "New dawne" - 4 szt. Juz dobrze rozrosniete.
Jeszcze "Rapsode end blue" ktora tez prowadze jako pnaca zobacze co z tego wyjdzie.
Dzisiaj bardzo mokry dzień jeszcze na koniec przeszła burza. Gałązki uginaja się od nadmiaru wody. Zasiałam kosmos w niedzielę i już schodzi co to znaczy woda.
Myślałam, że moja werbena się nie wysiałam a tu dzisiaj patrzę werbeny w brud tak samo rudbekia.
A to moja ulubieńica Choina ponad 3 metry
Gałązka sekwoji musiałam ja wytrzeć grabismi z wody wyglądała jak wierzba płacząc a szkoda aby się gałązki połamane.
Piękny irys ale w zeszłym roku miał więcej kwiatów czas go rozsadzic