Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Moje zmagania ogrodowe 19:30, 12 lut 2013

Do góry
Piękne Ci to hipeastrum zakwitło.
Gdzie zamówiłas lilie i jakie ??

pozdrawiam / zgubił mi się wątek/
Rododendronowy ogród II. 17:50, 12 lut 2013

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)
Witam!
Lilie też zamówiłam, na razie tylko 2 odmiany (2 wsadziłam jesienią) jak będą ładnie rosły to na pewno powciskam ich w przyszłości więcej.
Pozdrawiam

Ja przez wiele lilii nie sadziłam w ogrodzie bo było wieczne kopanie i wiadomo ze cebule przy takiej okazji się niszczy , ale teraz już koniec (?) kopania i przekopywania bo wszystko urosło to odważniej cebule sadze ale nie za bardzo mam na nie miejsce- i to jest wielki dla mnie problem.Pozdrawiam Ewelinko.
Rododendronowy ogród II. 14:50, 12 lut 2013

Do góry
Witam!
Lilie też zamówiłam, na razie tylko 2 odmiany (2 wsadziłam jesienią) jak będą ładnie rosły to na pewno powciskam ich w przyszłości więcej.
Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 14:48, 12 lut 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
To i ja dla Ciebie zostawiam coś nowego-na lilie przyjdzie czas później

Ula dzięki za pieknego ciemiernika. u mnie rosną już od wielu lat , mam chyba trzy rodzaje , biały , czerwony i zielony.
Liliowo i kolorowo:) 14:27, 12 lut 2013

Do góry
Witam!
Spodobał mi się wstęp, podobne odczucia mam jak ty, o odpoczynku od pracy, może czasami zbyt wielu kolorach...
Lilie przecudne, u mnie będą pierwszy raz w tym roku, ale jak się sprawdzą to powiększę ich liczbę.
Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:19, 12 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Irenko Ty najlepiej znasz swoje lilie, popatrz na te to są martagony http://lilypol.pl/lilie-martagon-c-31.html

tu są moje Claude Shride, dzięki Aniu, w końcu mam nazwę
Rododendronowy ogród II. 11:52, 12 lut 2013

Do góry
To i ja dla Ciebie zostawiam coś nowego-na lilie przyjdzie czas później
Ogrodnik Mimo Woli cd 06:13, 12 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)

Jak miło patrzeć gdy ktoś jak ty
w szczęściu, radości spędza swe dni.
Więc precz ze smutkiem niech zginie płacz
w któryś tam roczek jak żabka skacz.

Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin

Wierszyk fajny....... będę skakać...
A teraz wytłumacz mi jak to jest, że lilie rosną głęboko, a to białe coś...śliczne, rośnie raczej na płytkim.... I jak zrobić takie cóś śliczne... bo kcem to mieć

Bardzo proszę, dla ciebie i ogrodowiska nowa relacja - włosienicznik (jaskier) wodny. Twoje oczko jest spore, spokojnie możesz próbować uprawiać ją - rośnie ładnie na 1 m głębokości - ale musisz pamiętać, aby po kwitnieniu wyjąc całą biomasę z oczka.

I jak zrobić takie cóś śliczne... bo kcem to mieć

To już masz - wpisałem.
Liliowo i kolorowo:) 22:42, 11 lut 2013

Do góry
Witam Cudowne lilie. Pozdrawiam i kwiatka na powitanie ślę

Liliowo i kolorowo:) 22:34, 11 lut 2013

Do góry
fajnie że też coś u mnie wypatrzyłas, lilie piekne
ja sobie trąbkowe upodobałam i martagony - chcę dokupic więcej
Liliowo i kolorowo:) 22:29, 11 lut 2013

Do góry
Witaj Mira miło , że byłas u mnie i zapraszam, byłam chwilę u Ciebie i zapewne będe częstym gościem bo Twój ogród to moje klimaty , już wiem co zgapię od Ciebie Twój piękny i jak bardzo potrzebny regał tylko musze go pokazac mojemu M a to kolejne lilie ....
Łąki z roślinami cebulowymi 22:11, 11 lut 2013

Do góry
Krokusy jak również tulipan, śnieżyczka przebiśnieg, zimowit, lilie, także cebula, czosnek, szparag są jednoliścienne, więc nawet jeśli liście będą to Bofix czy inny herbicyd selektywny działa na dwuliścienne, na krokusy więc nie zadziała, tak jak na trawę.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szafran
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:04, 11 lut 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)
Jak miło patrzeć gdy ktoś jak ty
w szczęściu, radości spędza swe dni.
Więc precz ze smutkiem niech zginie płacz
w któryś tam roczek jak żabka skacz.

Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin

Wierszyk fajny....... będę skakać...
A teraz wytłumacz mi jak to jest, że lilie rosną głęboko, a to białe coś...śliczne, rośnie raczej na płytkim.... I jak zrobić takie cóś śliczne... bo kcem to mieć
Legendy, baśnie, podania... o kwiatach, drzewach, roślinach 22:03, 11 lut 2013

Do góry
Białe lilie- wg mitologi Parandowskiego
--------------------------------------------------------
Herakles - syn Dzeusa i Alkmeny wychowany przez matkę ojczyma Amfitriona. Jako niemowlę został zabrany do nieba, gdzie ojciec położył go przy piersi śpiącej Hery, aby dać mu nieśmiertelność. Hera jednak obudziła się i znienawidziła chłopca, a krople mleka które jej spadły stworzyły Drogę Mleczną na niebie i białe lilie na Ziemi.
---------------
Lilie wplecione były we włosy muz i zdobiły płaszcz Zeusa.
Dla Rzymian lilia symbolizowała nadzieję, kwiat ten poświęcali Junonie.

Od wieków lilia była oznaką godności królów i symbolem niewinności.
Lilie w heraldyce oznaczają niewinność, jak też: światło, piękno, chwałę.

Lilia symbolizuje królewskość, chwałę, majestat, odrodzenie, wstydliwość, dziewictwo, szczęśliwość, boskie gody, przebaczenie, kuszenie, skruchę, Zmartwychwstanie, zwiastowanie, wiosnę, piękno, wdzięk, miłość, Opatrzność, płodność, pożądanie, piękno kobiece, Księżyc, światło, siwiznę, kłamstwo, pretensjonalność.

W chrześcijaństwie lilia symbolizuje niewinność, Matkę Bożą, czystość, nadzieję. Jest atrybutem Chrystusa, św. Józefa, Franciszka z Asyżu, Antoniego Padewskiego, św. Klary, Katarzyny ze Sieny.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:36, 11 lut 2013

Do góry
Irenko Ty najlepiej znasz swoje lilie, popatrz na te to są martagony http://lilypol.pl/lilie-martagon-c-31.html
Liliowo i kolorowo:) 21:35, 11 lut 2013

Do góry
Witaj!
jaka masa kwiatów - kolorowo, a lilie ładnie wkomponowane - chyba będę miała eksperta od lilii bo od roku dopiero się przekonałam, następnym razem zajrzę po poradę

pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 20:24, 11 lut 2013

Do góry
Witaj Bogdziu, czas nabywać lilie ???
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:38, 11 lut 2013

Do góry
Finka......... dzięki.... pierwsza przybiegłaś... i to z takim cudnym bożykwiatkiem........ co zrobić by urosłą taka piękna kępa.. mój ledwo dycha...

Zbysiu - ależ ognista czerwień... cudny....... a goście już byli....

Gierczusia -

Irenko - oby się spełniło...... i miny nie kwasiło ... lelija ognista jak amarylis Zbysia

Gabrysiu - Tobie też wszystkiego najlepszego

Pszczółka - karmimy wybrane ptaki, a reszta się sama karmi... bo skuteczna w działaniach..... trza się nauczyć bycia krogulcem, bo inaczej jest się tylko wróbelkiem pożartym przez silniejszych... lekcja życia.....

Bogdzia i W - i ja cmokam Was mocno, bardzo mocno i dzięki za info o złotogłowach I za śliczne lilie........ I za życzenia wierszem spisane.....

Eliza3 - (muszę nickami, bo się Ele pomylą...)..... dzięki i nawzajem.... czy to śniedek???? Ładny

Renatko - żółta róża śliczna... ogólnie zauważyłam, że żółty kolor nie jest zbyt popularny w naszych ogrodach... ale ja go lubię

Małgosiu - sama nie wiem czy wolę tę różę (a tak powinien wybrać ogrodomaniak) czy tego przystojniaka Obawiam się, że młody jakby zobaczyło do kogo idzie z życzeniami to by zwał... i tyle bym go widziała

Sebuś - ja już tak na urodziny to się nie cieszę.... jedyny pozytyw, że pod tym pretekstem mogę coś sobie kupić do ogrodu....... dziś padło na martragony...

Teresko - nieprzygotowana i bez kwiatka.... ja ciągle jestem nieprzygotowana, ale to chyba nie o to chodzi

Agatko - oj chciałoby się chciało by Twoje życzenia się spełniły.... a przynajmniej troszkę z tego.. Piękna piwonia..... i taka już dorodna w objętości....

Aniu - dzięki za życzenia..... i za ciekawie przedstawiona różę.... w bańce mydlanej........długo się przyglądałam czy to szklana kula czy bańka ....

Zeta - dzięki za kwiatuchy w moim stylu.. tę werbenke bym z miłą chęcią już wydłubała z tej rabaty.... jutro sieje swoją...... Sebek pisał, że posiał..... a ja mam nasionka od Danusi

Ula - dziękuję Cudna azalia..... jak patrzę na azalie, to mi sie moja przypomina...... taka piękna była i ją załatwiłam...ot ogrodnik do d..y bo nawet trudno nazwać mimo woli

Basiu
- na moja chandrę, to ta wóda z barku wcale nie jest takim głupim pomysłem...... dzięki za piwonię....

Małgośka...... a jak mi nasika do tej konewki to co??????? Albo odpływ wody zatka????? Na drugie jest sposób..będziemy lać zimna wodę I przyznam się że wolałabym go bez tej konewki

Zbysiu - wspólny mianownik dla wszystkich w takim razie dla wszystkich to 3395..a podzielne przez 1, 5 , 7, 679, 485

I moja azalia co jej już nie ma... kwitła pięknie 2 razy w roku

Rododendronowy ogród II. 16:49, 11 lut 2013

Do góry
Tess napisał(a)
A ja nie chciałam lilii w ogrodzie, bo staram się unikać roslin, które trzeba na zimę wykopywać lub chować.
I dopiero u Vivy dowiedziałam się - o, ja gooopia - że są lilie które mogą zimować w gruncie.
Tak to jest - wiedzy nie nabywa się raz na zwasze, trzeba ją aktualizować

Pozdrawiam, Bożenko

Ja tylko takie kupuję. bo tez nie lubie wykopywania , przechowywania i corocznego sadzenia.Pozdrawiam Teresko.
Rododendronowy ogród II. 16:32, 11 lut 2013

Do góry
A ja nie chciałam lilii w ogrodzie, bo staram się unikać roslin, które trzeba na zimę wykopywać lub chować.
I dopiero u Vivy dowiedziałam się - o, ja gooopia - że są lilie które mogą zimować w gruncie.
Tak to jest - wiedzy nie nabywa się raz na zwasze, trzeba ją aktualizować

Pozdrawiam, Bożenko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies