Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Mój kawałek raju II 17:20, 27 sty 2013

Do góry
Aniu zamawiałas lilie martagony? Jeśli tak to jakie?
Gdzieś na końcu świata... 15:58, 27 sty 2013

Do góry
liliana_dziuba napisał(a)
Gosiu ,masz przepiękny ogród i to jak ma wyglądac powinno zależec tylko od twej inwencji i upodobań.Ja tak właśnie tworze swój ogrod w którym jest dużo moich ulubionych kwiatów z dzieciństwa jak malwy ktore wracają do łask ,floksy które przepięknie pachną, jeżowki,lilie no i oczywiście połacie lawendy która prezentuje sie fantastycznie w połączeniu z obrzeżem z kamieni.Polecam tez hortensje .Jestem zwolenniczką kwiatów długo kwitnacych.Zapraszam Was latem bedzie nam bardzo miło.Teraz zabieramy sie do tworzenia oczka wodnego.To dla nas nowe wyzwanie.Pozdrawiam.

No Cioteczka czekam na prezentacje Twojego ogrodu...Buziaki
Gdzieś na końcu świata... 11:28, 27 sty 2013

Do góry
Gosiu ,masz przepiękny ogród i to jak ma wyglądac powinno zależec tylko od twej inwencji i upodobań.Ja tak właśnie tworze swój ogrod w którym jest dużo moich ulubionych kwiatów z dzieciństwa jak malwy ktore wracają do łask ,floksy które przepięknie pachną, jeżowki,lilie no i oczywiście połacie lawendy która prezentuje sie fantastycznie w połączeniu z obrzeżem z kamieni.Polecam tez hortensje .Jestem zwolenniczką kwiatów długo kwitnacych.Zapraszam Was latem bedzie nam bardzo miło.Teraz zabieramy sie do tworzenia oczka wodnego.To dla nas nowe wyzwanie.Pozdrawiam.
Ogród biały 20:51, 26 sty 2013

Do góry
czosnek

Krzew Mirzesza

lilie

Nigdy nie mów nigdy 10:33, 26 sty 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Kasiu i lilie są cudne, ale u siebie się nie zdecyduję na nie, już na róże szukałam miejsca

Róże potrzebują więcej miejsca, myślę, że lilie spokojnie wciśniesz między inne rośliny, a warto
Nigdy nie mów nigdy 16:39, 25 sty 2013

Do góry
Kasiu i lilie są cudne, ale u siebie się nie zdecyduję na nie, już na róże szukałam miejsca
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:29, 25 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica

Magnolia, a da się to jakoś narysować?
nie umiem w takich programach się poruszać?
tu mam skan

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:02, 25 sty 2013

Do góry
chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:50, 25 sty 2013

Do góry
-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?)
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, naparstnice, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, bodziszek wspaniały, ostróżki, niskie i średnie cebule, jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 1-3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, może miecznica wąskolistna

- pomiędzy , w nierównych odstępach , czasem nawet po 2 - 3szt obok siebie stożki.

najlepiej to narysować, wtedy łatwiej będzie powtarzać, sadzić obok siebie kwiaty z różnych pór.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:34, 25 sty 2013

Do góry
1. wiosna
- sasanki
- zawilec wielkokwiatowy
- cebulowe
- kocimietka
- peonia
- kosaćce syberyjskie ( wg mnie syberyjskie jednak)
- ostróżki
-orliki

załóżmy tez inne pory roku i kopiujmy liste dodając , co?

2. lato:
- przywrotnik
- liliowce- 1 odmiana
- lilie- 1 odmiana
- bodziszki- biokovo,, czerwony,wspaniały
-prztacznik, np christa
-naparstnice
-nachyłek
-
róże?
werbena

3. jesień ( lato też-trawy)
- złocień ogrodowy
- molinia Variegata
- molinia careulea
- obiedka szerokolistna
-carex np Frosted Curls lub inny
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:29, 25 sty 2013

Do góry
1. wiosna
- sasanki
- zawilec wielkokwiatowy
- cebulowe
- kocimietka
- peonia
- kosaćce syberyjskie ( wg mnie syberyjskie jednak)
- ostróżki

orliki?

2. lato:
- przywrotnik
- liliowce- 1 odmiana
- lilie- 1 odmiana
-prztacznik, np christa
-naparstnice
-nachyłek
-
róże?
werbena

3. jesień
- złocień ogrodowy
-
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:21, 25 sty 2013

Do góry

2. lato:
- przywrotnik
- liliowce- 1 odmiana
- lilie- 1 odmiana
-prztacznik, np christa
-naparstnice
-nachyłek
-jarzmianki
-jeżówki
-rudbekia
-
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:13, 25 sty 2013

Do góry
no widzisz, to już się klaruje, światełko w tunelu..

była mowa o rozchodnikach, ostróżkach

cebulowe dojdą jesienią, teraz nie da się..myślałam o czosnkach różnej wysokości i kolor biały i fiolet, takie same tulipany z dołożeniem różowych

czy trawy będą pasować, jeśli tak, to jakie?

a liliowce czy lilie białe ..pasują?...irysy?

już mieszam, chyba porami roku ten dobór roślin trzeba, bo się pogubię!

Skrzyp zimowy - Equisetum hyemale 11:55, 25 sty 2013

Do góry
Gatunek w oczku wodnym lubi być kapryśny (zmierają końcowki, nie wykazuje siły wzrostu), odmiana variegata trzyma się dzielnie.

Przemku nie ma takiej reguły o której piszesz wyżej. Szczególnie przy krzyżówkach, produkty często są silniejsze, lepiej rosną, lepiej wyglądają (np. lilie wodne) czy też przy wieloletniej selekcji nasion i siewek.

Ale np. przy niezapominajkach jest odwrotnie, odmiany są tak słabe, że szkoda je sadzić. Myslę tutaj o 'Bill Baker' i 'Variegata'. W wielu przypadkach cechy negatywne dają znać dopiero podczas wieloletniej uprawy.
Nigdy nie mów nigdy 11:00, 25 sty 2013

Do góry
kasik778 napisał(a)
Piękne róże Kasiu pokazujesz, cudowną masz kolekcję lilie też ślicznotki

Zobaczymy Kasiu czy ta lilia od Ciebie przetrwa zimę...na pewno ją poznam, chyba że już mam taką I mam nadzieję, że nie jest pomarańczowa
Nigdy nie mów nigdy 10:59, 25 sty 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Cudeńka pokazujesz, róże piękne i lilie- przepiękne

Dla mnie to najpiękniejsze kwiaty pod słońcem Obowiązkowo muszą pachnieć
Nigdy nie mów nigdy 10:57, 25 sty 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Mówisz Casablanka, to chyba inna niż moja, bo ta moja tak nie pachnie. Za to pachnie ta żółta, którą wczoraj wstawiłam u siebie, oczywiście nie znam nazwy, ale zapach czuć już od furtki, zwłaszcza popołudniem i wieczorem. Lilie to bardzo piękne kwiaty, w tym roku też kupię.

Casablanca jest duża, płatki czysto białe.
Zobaczę jak to się wszystko poskłada w tym roku, jeżeli zdążę z rabatami (bruk!), to wiosną posadzę, za 6-7 tygodni będą kwitły...jeżeli nie, to jesienią na pewno
Nigdy nie mów nigdy 22:00, 24 sty 2013

Do góry
Piękne róże Kasiu pokazujesz, cudowną masz kolekcję lilie też ślicznotki
Nigdy nie mów nigdy 20:45, 24 sty 2013

Do góry
Cudeńka pokazujesz, róże piękne i lilie- przepiękne
Nigdy nie mów nigdy 20:32, 24 sty 2013

Do góry
Mówisz Casablanka, to chyba inna niż moja, bo ta moja tak nie pachnie. Za to pachnie ta żółta, którą wczoraj wstawiłam u siebie, oczywiście nie znam nazwy, ale zapach czuć już od furtki, zwłaszcza popołudniem i wieczorem. Lilie to bardzo piękne kwiaty, w tym roku też kupię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies