Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Do raju daleko - u Ewy 21:07, 12 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

To fajne zakupy zrobiliście od razu widać zmianę
My podlewaliśmy co 3 dzień, ale pamiętaj, że mamy glinę. Musisz pilnować podlewania przez cały sezon. To ważne

Cały sezon ? będę pamiętała
Zmianę widać to fakt. Bardzo zadowolona jestem, a jeszcze sporo zmian przed nami, bo muszę uporządkować ten nieład roślinny w ogrodzie, przesadzania dużo, bardzo dużo.
Kupiłam wiśnię Amonagawę i żeby ją posadzić muszę wykopać hortensję, która ma wylądować na miejscu magnolii, magnolia musi "iść" przed rządek porzeczek, które należy najpierw we właściwe miejsce przesadzić i dopiero zrywać darń pod magnolię...
I tak zakup jednego drzewka powoduje efekt domina i demolkę w połowie ogrodu
Ale ja to lubię
Jak się uporamy troszkę ze zmianami to zapraszamy w odwiedziny Ale to jeszcze "chwilkę" potrwa
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:41, 12 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Doniczkowo. Doniczki wędrują po cąłym orgrodzie...

Piekna ta magnolia,dobrze że ją kupiłam
Drugie zdjęcie booskie
Ogród u stóp klasztoru 19:43, 12 kwi 2015

Do góry
Cudowna ta biała magnolia - taka .... koronkowa Z przodu przed domem mam w planach magnolię, albo dwie - jedną różową i jedną białą. Tylko nie wiem, która lepsza Susan czy Gienie, bo obie mi sie podobają
Skąpana w słońcu 19:33, 12 kwi 2015

Do góry
Spacerkiem po Piaskowni

Zaczyna kwitnąć magnolia gwieździsta

Zawilce same się posiały

Tutaj dominują fioletowe hiacynty

Na koniec cesarskie korony

Ogród u stóp klasztoru 19:24, 12 kwi 2015

Do góry
A u mnie magnolia jeszcze nic a nic nie rozwinięta ślicznie u Ciebie.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:40, 12 kwi 2015

Do góry
Jeszcze chwila i magnolia Susan tez bedzie zniewalać uroda - już popękały wszystkie paki

Klasyczne byczenie eMuska na leżaczku

A Mała jak zawsze ma mrówki

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:12, 12 kwi 2015

Do góry
hiacynty w trawach wyglądają cudnie i magnolia, narcyzy - pięknymi zdjęciami nas dziś Marzenko raczysz!
Ogród z widokiem na jezioro 13:29, 12 kwi 2015

Do góry
Jolu cudowne wiosenne kwiaty pokazujesz I magnolia za chwilę się rozwinie, duże masz drzewko?
Ogród pod trzema dębami 12:19, 12 kwi 2015

Do góry
Zaczyna kwitnąć magnolia. U mnie ma postać raczej małego drzewka. W tym roku po nawozie będzie miała sporo kwiatów.

Mój ogród pod górkę... 10:58, 12 kwi 2015

Do góry
I takie tam:

Rododendronowa w trakcie...

Trochę budowy

Magnolia trochę podmarzła, ale będzie dobrze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:13, 12 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Tak ta drobna biała to magnolia stellata czyli gwiażdzista. Ewa Pszczółka pokazywała że jej urosła w wielkie drzewo ale ja we wszystkich źródłach czytam ze to mały krzew do 3 M i tej wersji się trzymam, bo u mnie powoli przyrasta i bardzo sie rozkrzewia i nie ma jednego przewodnika jak maja w zwyczaju wytwarzać drzewa.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20stellata&lang=1

Moja ma ewidentnie pokrój krzaczka i bardzo wolno przyrasta i tak miało byc, bo jest posadzona w mijsce gdzie nie ma prawa się rozrosnąć.... Ewy zapewne jest drzewem bo i takie warianty wg Wikipedii się zdarzają. Dlatego przy zakupie wato sprawdzić czy ma pokroj krzaka (wiele pedów od podstawy) czy raczej drzewka bo to moze zecydować o jej docelowym rozmiarze.

A to ciekawe, właśnie chciałam żeby raczej mniejsza była... jak powoli przyrasta to zmieści się wszędzie widziałam gdzieś w sklepie o innej nazwie ale takie same kwiaty... tylko chyba do 2m wsrostu... kurcze nie pamiętam nazwy...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:12, 12 kwi 2015

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Ale magnolie! te drobne to Stellata?
muszę taką zdobyć

Tak ta drobna biała to magnolia stellata czyli gwiażdzista. Ewa Pszczółka pokazywała że jej urosła w wielkie drzewo ale ja we wszystkich źródłach czytam ze to mały krzew do 3 M i tej wersji się trzymam, bo u mnie powoli przyrasta i bardzo sie rozkrzewia i nie ma jednego przewodnika jak maja w zwyczaju wytwarzać drzewa.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20stellata&lang=1

Moja ma ewidentnie pokrój krzaczka i bardzo wolno przyrasta i tak miało byc, bo jest posadzona w mijsce gdzie nie ma prawa się rozrosnąć.... Ewy zapewne jest drzewem bo i takie warianty wg Wikipedii się zdarzają. Dlatego przy zakupie wato sprawdzić czy ma pokroj krzaka (wiele pedów od podstawy) czy raczej drzewka bo to moze zecydować o jej docelowym rozmiarze.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:09, 12 kwi 2015

Do góry
wodzyn napisał(a)
Po ciężkich pracach w ogrodzie popodziwiał przepiękny ogród z magnoliami w roli głównej - cudo
Ja za to mogłabym się jedynie pochwalić jedynym pąkiem kwiatowym mojej Genie, którą w tym roku dopiero nabyłam i jeszcze w donicy czeka na miejsce Ale kwiatek jedem będzie

Oglądałam wczoraj Genie u Stefana, to magnolia, ktora ma relatatywnie mało pąkow na pedach ale za to piekne i szlachetne kwiaty, dlatego musisz poczekać aż się dobrze przyjmie/ukorzeni i wypiści młode pędy. Wiem, że niewiele osob w pierwszym sezonie poleca nawozenie ale ja bym ja na poczatku lipca zasiliła nawozem do magnoli, tylko muszisz dbać o jej systematyczne podlewanie latem, wyściółki jej podłoze korą i nie przesadź z ilośćią nawozu. W siepniu magnolie zawiązują paki kwiatowe na przyszly sezon, dlatego dokarmiłabym ją przed tym procesem. Na razie daj jej spokoj i podziwiaj ten piekny kwiat
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:03, 12 kwi 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Spotkanie zakupowe fantastycznie,normalnie zazdroszczę A rosliny dorodne,niemal jak w pełni sezonu.
Moja magnolia lekko przemarznięta,może jutro się otworzy tez
Czy ta biała gwiaździsta pachnie ?

Bij zabij nie wiem, lrzecież ja roslin nie wącham
Tylko dwie rosliny w moim ogrodzie oachną tak, ze bez wachania wiem:
- lilak palibin, wystarczy przejsć obok aby wyczuć ten piekny słodki zapach
- narcyzy cheerefullness, stoja w donicach przed domem i pachną na 3 m.

Az dzisiaj magnolie powącham
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:48, 12 kwi 2015

Do góry
Kwitnąca magnolia pięknieeeee się prezentuje.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:52, 12 kwi 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To zdjatko bardzo mi się podoba.Urokliwy ogród.
Magnolia , prawdziwa gwiazda

Dlatego różę eksmitowałam bo zasłaniała mi widok.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:37, 11 kwi 2015

Do góry
Irenko cudna ta wiosna w Twoim ogrodzie.
U mnie po kilku dniach ciepła rozkwitła już magnolia. Niestety dziś już deszczowo, wietrznie i zaczyna gubić płatki. Magnolie są takie cudne ale zbyt szybko przekwitają.

Misia śliczniutka "kieszonkowa" psinka ciekawa świata.

Pozdrawiam cieplutko
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:25, 11 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To zdjatko bardzo mi się podoba.Urokliwy ogród.
Magnolia , prawdziwa gwiazda
Hirutkowy raj:)) 22:40, 11 kwi 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Magnolia ta co zaczęła kwitnąć to najzwyczajniejsza w świecie magnolia gwiaździsta- czysty gatunek, ale zobacz sobie o ile ładniejsza jest odmiana Rosea- ja muszę sobie jeszcze ją dokupić. Te nowe to old port i powder puff a ta od teściów to już nigdy nie dojdę. Miała etykietkę, że niby Judy, ale na sto procent nią nie jest bo kwitnie kiedy już ma liście, a Judy tak nie ma. Ja to od teraz po magnolie tylko do Opatówka- daleko nie mamy, nikt by nie zauważył naszego zniknięcia

Koniecznie musze kupic magnolie,dostalam wubieglym roku od Bozenki jedna ,ale jeszcze nie kwitnie ale sadze,ze zyje.
Monika a jak ta szkolka sie nazywa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies