Witam serdecznie,
dopiero zaczynam swoja przygodę z ogrodem, ostatnie lata remontowaliśmy dom, i oczyszczaliśmy ogród z chorych, starych drzew jabłoni, starych korzeni, zmarniałego żywopłotu. Na wiosnę równanie terenu, nowy bruk i w końcu mój wymarzony ogród. Partiami, ale planuję wcześniej zaprojektować całość.
W moim ogrodzie będą królowały hortensje, trawy, będzie zakątek cieniolubny, bo do kwadratu 3x3m za domem nigdy nie dociera słońce.
Wyobrażam sobie jak będzie ten ogród wyglądał, ale mam problem z placykiem przed domem. Placyk ma wymiar 8x10m i musi się na nim znaleźć miejsce na koło o średnicy 4, planujemy je wyłożyć brukiem, na którym latem będzie stał basen. Wiem miejsce wydaje się być kiepskie, ale jedyne bez spadku terenu i ze słońcem niemalże przez cały dzień, do tego osłonięte od wiatru. Dzieci w tym roku oszalały na punkcie kąpieli w basenie więc postanowiliśmy to miejsce wybrukować, aby nie pozostawała brzydka plama na trawniku po lecie. Z tym, ze zaznaczone na rysunku miejsce na basen możemy zmienić, bo jeszcze nie zostało wyłożone brukiem.
W pozostałe miesiące myślałam o ustawianiu tam sezonowych dekoracji, lub skomponowaniu tego jakoś ze ścieżką do drzwi (stara ścieżka idzie wzdłuż muru domu).
Chciałabym aby na tym placyku znalazło się jakieś dekoracyjne drzewko, coś zimozielonego, moje ukochane hortensje bukietowe... ale nie mam kompletnie pomysłu jak to wszystko rozmieścić na tej plamie.
Dlatego zwracam się do Ciebie Danusiu z gorącą prośbą o pomoc w aranżacji tego kawałka.
Ps. Zaznaczony na rysunku świerk serbski jest dopiero w planie i jeszcze się zastanawiam czy nie lepiej będzie posadzić go bliżej płotu.