Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 23:23, 25 lut 2014

Do góry
Aaa dziękuję za pochwalę To moja pierwsza na tym forum
Fajnie, ze spojrzalaś na moje wypociny.
Jesli chodzi o zywoplot ze szmaragdow.. Nie do końca rozumiem. Czy 1m od ogrodzenia to za malo, czy 1m od tuji do brzozy i debu?

Sluszna uwaga jesli chodzi o rabatę przy tarasie, dociagnę ją do opaski, bo opaska jest planowana. Robimy ją z kamieni z potoku gorskiego i czekam na kolejną dostawe od kuzyna. Cięzkie diabelstwo i przywozi nam co jakiś czas po dwie trzy skrzynki małe. Od frontu juz tak zrobilismy, nasza opaska przykuwa wzrok odwiedzajacych.

A wspomniany dabek niestety nie wytrzymal naporu sniegu i sie zlamał. Był malusi, watly, ze w ogole go nie bylo widac, ale być moze odbije.
Brzoza natomiast ladnie urosla, dobrze jej w tym miejscu. Zastanawiam sie czy ja ciać?
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 20:03, 25 lut 2014

Do góry
hej
przede wszystkim wyrazy uznania. Fajnie Ci wyszedł ten plan, bardzo przejrzyście. Wiadomo już co i jak
Aby poprawić czytelność możesz oznaczać rośliny cyframi. tzn na rysunku oznaczasz "1" a obok w opisie wpisujesz: 1 - cis. Jeśli cisów jest 5szt to rysujesz ich 5 i wszystkie oznaczasz "1" i wiadomo, że jedynka na Twoim rysunku to cisy. Kolory czasami się zlewają i nie widać dokładnie co jest co.

Rośliny też rysuj w skali i w wielkościach docelowych. Będziesz wiedziała ile miejsca dla nich przeznaczyć. Jeśli docelowa średnica korony brzozy brodawkowatej to 5-7 metrów, to rysujesz kółko 5cm. I tak, dla dębu i brzozy, 1 metr odległości od żywopłotu ze Smaragdów to za mało. W przyszłości będzie ciasno.
Czy wokół domu przewidziana jest opaska, czy trawa będzie dochodzić do ściany budynku? Możnaby rabatę przy tarasie "pociągnąć" do ściany budynku. Nie zostawiać paska trawy bo ciężko będzie tam kosić.
Ładne linie rabat
Placyk na basen możnaby wkomponować w linię rabat. Co Ty na to? Ja tego nie zrobiłam i teraz kombinuję jak połączyć, bo tak dziwnie na środku wygląda.
Fajnie, już coś się rysuje w wyobraźni Będzie git
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:37, 25 lut 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

Marto super ci to wyszło, to jest bardzo udana wizualizacja.

Polinko ja mam cały czas w głowie ta inspiracje od Any:

I chyba na podobne rozwiązanie sie zdecyduje.........

Mnie się podoba zarówno wizualizacja Marty Zielonej jak i inspiracja Any. Trochę dopasować to do własnych warunków i będziesz miała przepięęęęęęękną rabatę

Ja brzozy uwielbiam, ale rozumiem, że nie chcesz zbierać tych drobnych listków jesienią
problemem są też w późniejszym czasie korzenie brzozy, które umiejscowione są dość płytko i nie pozwalają na posadzenie pod nią bylin.
Początki w Kruklandii 10:38, 25 lut 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

No właśnie.
To też jest mały problem hehe
Ze 4m długości maksymalnie wyjdzie. A szerokości 3m ? No jakoś chyba tak.
Ale jak ustawię brzozy po trójkącie to może 2m od siebie będą miały....może

no nie wiem...jakoś mało...spytaj Sylwi co ile sadziła swoje brzozy?
Początki w Kruklandii 10:36, 25 lut 2014

Do góry
beta napisał(a)
tak sobi9e patrze na to miejsce i tak się zastanawim czy te trzy brzozy się tam zmieszczą?...jakiej wielkości planujesz ta rabatę?

No właśnie.
To też jest mały problem hehe
Ze 4m długości maksymalnie wyjdzie. A szerokości 3m ? No jakoś chyba tak.
Ale jak ustawię brzozy po trójkącie to może 2m od siebie będą miały....może
Początki w Kruklandii 10:34, 25 lut 2014

Do góry
tak sobi9e patrze na to miejsce i tak się zastanawim czy te trzy brzozy się tam zmieszczą?...jakiej wielkości planujesz ta rabatę?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:15, 25 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madżenka co to za brzozy u Ciebie?
Podoba mi się jak ma u siebie posadzone brzozy Gabisia, myślę posadzić u mnie tak + pas z kamyczkami na końcu ogrodu ( tylko jakieś niższe brzozy)
Początki w Kruklandii 08:25, 25 lut 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Ale dziś przymroziło, aż żałuję, że ścięłam trawy w niedzielę, oby nie pomarzły!

Ja jeszcze nic nie zrobiłam.
Bojam się
A muszę brzozy przyciąć, ambrowca nie wiem czy w ogóle ruszać, ale ma od dołu jakieś takie gałązki koślawe, hortki, trawska, nawet liści liliowców na jesieni nie sprzątnęłam i teraz jest masakra
Ogród Dominiki 00:03, 25 lut 2014

Do góry
Wy tu gadu-gadu a u mnie w ogrodzie M. dziś zaszalał:

1. Przyciął bardzo mocno brzozy (wegetacja jeszcze nie ruszyła, więc obyło się bez jednej łzy).
2. Wyciął suche trawy.
3. Przyciął glediczję.

Hortensje, dereń i klony też już przycięte i liściaste parasolowate od dołu (Youngii i Camperdownii). Zastanawiam się czy ciachnąć perukowca. Ładnie poszedł w górę przez ostatnie dwa sezony, ale ma szpecące łyse miejsca na środku kilku pędów (tak dziwnie odbił po mocnym cięciu).

Zostały do cięcia iglaki, wrzosy, kosmatki i ostrokrzewy, ale z tym jeszcze trochę poczekam.
Ogród z tatarakiem w tle 21:25, 24 lut 2014

Do góry
Fajnie widzieć, że Ci się buźka uśmiecha!
Świerk - wycięłabym tylko kółko w trawie wokół pnia, ale nie na całej szerokości korony tylko tak na 1/3. I wysypała korą (ale kółko musi być idealne )
Brzozy: odmiana brzoza pożyteczna 'Doorenbos' (biała kora, stosunkowo duże liście, dość ażurowa dorasta do 8 m). Brzozy trzeba posadzić blisko siebie, aby stworzyły wrażenie, że jest to jedno drzewo o trzech pniach. Obwódka może zostać, byle nisko cięta. Dopóki brzozy nie będą cieniować roślin u dołu to myślę, że rudbekia z brzozami może fanie ayglądać. Ja bym na razie niczego nie wywalała: zobacz w sezonie czy to gra ze sobą (bo irysy z ridbekią nie bardzo mi pasują)
Na rabacie wzdłuż podjazdu możesz szaleć do woli; czy podoba Ci sie hortensja 'Pink Diamond'. Dobrze będzie pasowała do świerka i do żurawek w odcieniach bordoworóżowych.
Kulki wzdłuż podjazdu zamieniłabym jednak na żywopłocik. Musisz wybrać czy chce Ci się przesadzać, czy też dosadzić nowe między te które rosną (jaka jest odległość między nimi) Przez pewien czas będziesz miała żywopłocik z kulkami, ale za jakiś czas to się wyrówna.
Tak żywopłocik tylko taki mały - takie nawiązanie do tego co jest po prawej stronie.
Mimo, że napisałam przed chwilą o nawiązaniu to jednak zrezygnowałabym z rabaty po lewej stronie przy wejściu - jest trochę taka na siłę w tamtym miejscu.
A czy placyk na huśtawkę nie mogłby być wyłożony łamanym kamieniem zatopionym w trawę?
To tyle; znikam na dłuższy czas.
Zerknę po powrocie.

Początki w Kruklandii 19:58, 24 lut 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Ale brzozy nie podlegają nawet dyskusji Trudno...będę wybierać liście choćby po jednym
No i tam rabat żwirowych nie ma...tylko koło ogniskowe, to trochę łatwiej. Tak sobie wmawiam

Ja się dylematuję jaki kształt wyspy i czy podwyższona czy nie i czy z murkiem lub bez. Ale wyspa z brzozami musi być

no bo one piękne są....

Ciekawa jestem jak sprawy dylematów się potoczą Murku chyba nie robiłabym.
Początki w Kruklandii 19:49, 24 lut 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Juzia, weź jeszcze pod uwagę wybieranie brzozowych liści ze żwirku... Ja po konsultacjach z dziewczynami wybiłam sobie żwirowe rabaty w sąsiedztwie brzóz z głowy.

Ale brzozy nie podlegają nawet dyskusji Trudno...będę wybierać liście choćby po jednym
No i tam rabat żwirowych nie ma...tylko koło ogniskowe, to trochę łatwiej. Tak sobie wmawiam

Ja się dylematuję jaki kształt wyspy i czy podwyższona czy nie i czy z murkiem lub bez. Ale wyspa z brzozami musi być
Ogród z tatarakiem w tle 11:22, 24 lut 2014

Do góry
Ewo,
dziękuje Ci
Rozumiem, że to ma wyglądać tak?

Podoba mi się
A powiedz mi, czy tego świerka podsadzić czymś? czy może zrobić obwódkę i obsypać żwirkiem?

Czy 3 brzozy zmieszczą się w tym kole? Jaką odmianę polecasz, aby nie wyrosły za duże drzewa? Może zostać obwódka z bukszpanu?Czy wywalić z rabaty okrągłej rudbekie i irysy oraz bulwy lili?

Tu na dole przy bramie, gdzie wykreśliłaś myślałam o tym, aby dać powtórzenie nasadzeń z rabaty k.szamba. Myślisz, że lepiej tego nie robić?

A co z kulkami bukszpanowymi? Na Twoim projekcie widzę linię ciągłą, czyli poprzesadzać je blisko siebie?

A czy na rabacie wzdłuż bukszpanu mogę posadzić pas hortensji różowych a przed nimi od strony trawy np szałwię różową lub żurawki?

Ten bukszpan cięty po lewej stronie to tylko taki mały kawałeczek? Mam taki żywopłocik tam u góry na tym prostym małym kawałku przed rabatą bylinową, wiec mogłabym go przesadzić.

Ale się rozpisałam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:19, 23 lut 2014

Do góry
Zmasakrowane brzozy... Musiałam troszkę zmniejszyć dysproporcję rozmiarpu z dwiema pozostałymi....

Na trawnik nie mogę sie patrzeć... Jak zwykle od zimowego słońca zołty... Za tydzien koszenie i wertykulacja...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:07, 22 lut 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Martuś dzięki za podpowiedzi Każda propozycja mile widziana. Nie ukrywam, że duże znaczenie przy podejmowaniu decyzji będzie miała cena Za brzozę wielopniową zażyczyli sobie 400 zł. A takiej sumy na jedno drzewo nie posiadam.

Gdy otworzą centra popatrzę w Botaniku po ile ma brzozy i czy ma wielopniową. Dam znać. Gdybym sie nie odzywała to mi przypomnij, bo wiesz że starość nie radość i pamięc juz nie ta
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:53, 22 lut 2014

Do góry
Dzisiaj był pochmurny dzień teoretycznie super do prac w ogrodzie.
Ja dziś tylko obeszłam ogród z aparatem, obmyślałam zmiany i przytulałam się do brzozy

To niesamowite jak wcześnie aura dała nam możliwość delektowania się ogrodem.

Przebiśniegi radosne podrosły są dorodne.

wczesne tulipany mają już widoczne rysunki na liściach

cieszą takie male kępki gdzieś pod krzakami

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:08, 21 lut 2014

Do góry
Brzozy jednak oddają dobrą energię do otoczenia Te pierwsze cieszą najbardziej
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:57, 21 lut 2014

Do góry
polinka napisał(a)

Aguś w następnym tygodniu pracuję. Brzozy już nieaktualne, plan zmieniony o 180 st. A szkółki kochana powoli zaczynają sezon. Pierwsza w Krotoszynie zaczyna kopać od 3 marca, a u Marszałka ciut póżniej

szkoda, jakoś nie możemy zgrać się na kawusię
To koniecznie musimy jechać na zakupy do Krotoszyna
Rododendronowy ogród II. 20:19, 20 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Brzozy też pocięłam w styczniu, graby dwa tygodnie temu, klona sztuk 1 nie tnę nic mi nie płacze a ja sie cieszę wiosna

To już klona nie tnij i ciesz sie wiosną.Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 19:37, 20 lut 2014

Do góry
Brzozy też pocięłam w styczniu, graby dwa tygodnie temu, klona sztuk 1 nie tnę nic mi nie płacze a ja sie cieszę wiosna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies