Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Liliowo i kolorowo:) 20:11, 11 cze 2013

Do góry
Witaj Danusiu

Piekny masz ogród. Najbardziej oczywiście podobają mi się twoje lilie są piękne. Widać, że o nie dbasz i są to twoje ulubione kwiaty, Czekam na tegoroczne ich kwitnienie.
Czekam również na swoje, niektóre w tym roku mnie przerosły

Skutki gradu okropne, kilka minut może wyrządzić tyle strat i zniszczeń. Najgorszy jest ten smutek gdy trzeba na to patrzeć. Trzeba teraz czekać, aż wszystko zacznie rosnąć i będzie znowu cieszyć twoje oczy. Ta chwila nadejdzie zapewne bardzo szybko.
Rododendronowy ogród II. 20:10, 11 cze 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Witaj Bogdziu.

Poprostu brak mi słów.
Masz przecudowny ogród pod każdym względem. Chciałbym widzieć swoją mine jak zobaczyłem te olbrzymie kwitnące różaneczniki i to w takie ilości. Zobaczenie tego na żywo musi być wielkim przeżyciem.
Strasznie się ciesze, że moge oglądać tak piękny ogród

Dzięki Łukaszu za miłe słowa . Napisałam już u Ciebie i tu powtórzę że zapraszam w przyszłym roku do mojego ogrodu.Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 19:57, 11 cze 2013

Do góry
Witaj Bogdziu.

Poprostu brak mi słów.
Masz przecudowny ogród pod każdym względem. Chciałbym widzieć swoją mine jak zobaczyłem te olbrzymie kwitnące różaneczniki i to w takie ilości. Zobaczenie tego na żywo musi być wielkim przeżyciem.
Strasznie się ciesze, że moge oglądać tak piękny ogród
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:54, 11 cze 2013

Do góry
Witaj Sebek.

Z tego co zdążyłem zauważyć jesteś jednym z 'terminatorów' tego serwisu
Piękny masz ogród, wszystko elegancko skomponowane. Rabaty z żurawkami świetne.
Niestety nie jestem w stanie zobaczyć wszystkich 1800stron twoich wątków, ale to co przez dwie godziny zobaczyłem wystarczy. Teraz będę śledzł wszystko na bieżąco.
Fajnie poznawać pasjonatów ogrodów wśród rówieśników
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:37, 11 cze 2013

Do góry
Witam wszystkich serdecznie.
Kilka razy obiło mi się u uszy nazwa forum "Ogrodowisko" czy to w telewizji czy gdzieś na stronach poświeconych ogrodach, aż w końcu zajrzałem i myśle, że zostane na dłużej.

To teraz przechodząc do sedna sprawy, czyli mojego kawałka ziemi.
Ogród kiedyś był zwykłym podwórkiem na którym rodzice posadzili kilka iglaków. Z czasem jeszcze za czasów gimnazjum zaczeło się małe eksperymentowanie z nasionami w warzywniaku. Z czasem podobało mi się coraz bardziej i jak to mówią wpadłem jak śliwka w kompot. Po kilkunastu latach ten teren z kilkoma iglkami stał się moim mały miejsce do kolekcjonowania roślin.
Byłem o włos o wybranie kierunku studiów związanych z ogrodnictwem, ale powędrowałem w inną strone, a ogród stał się moją cichą pasją .
Pierwszy problem jaki się pojawił to słaba piaszczysta gleba, ale ten temat powiedzmy, że opanowałem. Niestety największą bolączką jest podjazd do garaży przez bardzo wąską 15 metrową działke, tego jednak nie przeskocze, ale pogodziłem się z tym faktem i walcze z brakiem miejsca na nowe rośliny.

Na początku chciałem zrobić wiele rabat, aby wchodząc na posesje było po prostu ładnie, jednak z czasem jak poznawałem coraz więcej roślin i zaczęło się zbieranie. Obecnie moją ulubioną rośliną są żurawki, które zauważyłem na forum również bardzo są lubiane. Uzbierała się już spora kolekcja, którą przynajmniej w cześci przedstawie. Inne rośliny, które zbieram nałogow to lilie, rojniki i uwielbiane liliowce.
Tych ostatnich kwiatów troszke nazbierałem przez ostatnie dwa lata i w tym roku myśle, że w końcu zobacze ich kwitnienie

Strasznie się rozpisałem co do mnie nie podobne. Teraz czas na kilka zdjęć :

Jak skomponować się z sąsiadem? :) potrzebuję porady... 09:26, 03 cze 2013

Do góry
Witam wszystkich zielono zakręconych!

Jestem posiadaczką ogrodu zaledwie od jesieni. Na początku (tak jak zapewne u większości posiadaczy nowych domów) dookoła był jedynie trawnik, w tym roku sporo posadziliśmy od strony gołego ogrodzenia od trzech stron i doszliśmy do ściany... tuj sąsiada
Potrzebuję porady w kwestii wkomponowania się w ścianę tuj szmaragd za siatką. Mają prawie 3 metry, szerokość do metra, jest ich 17 i tworzą prawie zwartą ścianę (nie zetknęły się jeszcze, ale brakuje im od 20 do 30 cm, więc zakładam, że mogą się zazębić). Wyglądają fajnie, zdrowo i nie sposób ich zignorować w naszych planach, szczególnie kiedy startujemy ze zdecydowanie niższymi roślinami.
Co posadzić, żeby nie widzieć jednak siatki i słupków ogrodzenia, tudzież zasłonić luki miedzy tujami? Wydaje mi się, że drugi szpaler wysokich docelowo iglaków wyglądałby śmiesznie, poza tym nie wiem jak by sobie radziły z szybkim wzrostem, bo korzenie tuj sięgają też na naszą stronę ogrodu. Z kolei jakieś krzaki typu jasne tawuły, derenie nie wiem czy same by fajnie wyglądały jako pseudo mini żywopłot z naszej strony tudzież tło dla dalszych nasadzeń...
Dodam, że te tuje są na wprost widoku z naszego tarasu (strona południowa), ich wysokość generuje też cień przez większość dnia na naszą stronę ogrodzenia (od 0,5 do 2-3 m w zależności od pory dnia). Wiem, że rododendrony, pierisy etc. by tu się dobrze miały, ale chciałabym jednak zafundować im jakieś mini tło nasze. Szczególnie, że chcę stworzyć tu widok do kontemplacji z naszego tarasu

Bardzo proszę o porady jak ten temat ugryźć? Może ktoś miał podobnie?
I jeszcze - odległość od siatki i tuj do naszego tarasu to ok. 14 m (nie wiem, czy to dużo czy mało).

Pozdrawiam Wszystkich aktywnych forumowiczów!
(oczywiście podczytuję Was już od dawna i podziwiam Wasze ogrody!)
Ogród Leny. 07:40, 31 maj 2013

Do góry
Grembosiu fajnie że zaglądasz

Syla dzięki ale to jeszcze nie TO - jutro "wymiśkuję" kuleczki ,co by jako tako wyglądały

Aguś rabatka powstała w sobotnie przedpołudnie....kosztem obiadu
W każdym razie jest i wymaga cięcia
Ściskam

Przetacznik witam Cię serdecznie

Dziękuję - ja geometrię też lubię i staram się coś z niej wdrożyć u siebie
Dopiero jak oregano wypełni luki , całość stanie się ciekawsza

Złotokap

Nigdy nie mów nigdy 17:13, 06 maj 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Macham skrzydelkiem i slad zostawiam.
Kora faktycznie dodaje schludnosci Jest super

W niedzielę już mogłaś sobie pomachać, przedtem pewnie bardzo zmoknięte i ciężkie miałaś
Kora zasłoniła wszystkie dziury, na razie może być, w przyszłości się dosadzi i zapełnią się luki. Kory nie będzie prawie widać...ale kiedy to będzie?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:57, 02 maj 2013

Do góry

Na skarpie jest też miejsce na wodę - w planach był minimalistyczny gabion z wylewką, ale ostateczny kosztorys nas przytloczył...szukam pomysłu na zastępstwo ale woda będzie.....tylko nie wiem w jakiej formie

To miejsce jest między wzniesieniem, a choiną na pierwszym planie...

Z tyłu teraz pusto, ale posadziłam w pasie miskanta w rogu i 3 hortensje (ogrodowe i Unique)

I rzut okiem na skarpę z tarasu....a na samym tarasie jeszcze nie ma zasłon i donic z kwiatami ... i niech Was nie zmyli zieloność trawy, bo po zimie i działalności Luki jest okropna

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 06:08, 02 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)
Danuś.. kompozycje z czernią obejrzałam..... bardzo eleganckie zestawienie.. ale ja tam jakoś nie pałam miłością do czarnych kwiatów Ale za elegancję dam 6

Czyżby nasz Roninek w Japonii był??? Ostatnio mam luki w byciu na bieżąco....

I chciałam Ci podziękować, za poparcie naszej idei przeniesienia szklarni...... będzie rewelacyjnie ... teraz po przenoszeniu jest pobojowisko na maksa.. i długo tak będzie ale widzę, że tego mi potrzeba było do szczęścia Już mi się podoba.. i nawet ten bałagan mniej denerwuje.... Za Twoja radą posadziłam serby do osłony komórki sąsiada.... i tak mi się spodobały, że wykopałam tuje i posadziłam serby.... teraz jest super.. a jak zrobię porządek to będzie miodzio

Dzięki Danuś, Twój głos był decydujący, bo większosć była przeciw.... ależ się cieszę

Jest w Japonii, nawet jedno zdjęcie wrzuciłam haha, ale mi nasłałał tych zdjęć - raptem 4 sztuki w tym diwe w kimonie, haha - dwumetrowy facet w japońskim kimonie i spódnicy. ale nie wrzucę bo to przed spaniem jest

Cieszę się, że moje rady poszły na lepsze, pozdrawiam Aniu. Ciekawam efektu, w wolnej chwili zobaczę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:44, 01 maj 2013

Do góry
Danuś.. kompozycje z czernią obejrzałam..... bardzo eleganckie zestawienie.. ale ja tam jakoś nie pałam miłością do czarnych kwiatów Ale za elegancję dam 6

Czyżby nasz Roninek w Japonii był??? Ostatnio mam luki w byciu na bieżąco....

I chciałam Ci podziękować, za poparcie naszej idei przeniesienia szklarni...... będzie rewelacyjnie ... teraz po przenoszeniu jest pobojowisko na maksa.. i długo tak będzie ale widzę, że tego mi potrzeba było do szczęścia Już mi się podoba.. i nawet ten bałagan mniej denerwuje.... Za Twoja radą posadziłam serby do osłony komórki sąsiada.... i tak mi się spodobały, że wykopałam tuje i posadziłam serby.... teraz jest super.. a jak zrobię porządek to będzie miodzio

Dzięki Danuś, Twój głos był decydujący, bo większosć była przeciw.... ależ się cieszę

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:10, 01 kwi 2013

Do góry
Kochane, jako, że lekko na plusie, wczoraj deszcz.... poszłam oglądać, gdzie mi się robią luki w pokrywie śnieżnej....... śniegu ponad pół metra leżało 2 tygodnie...

To foto z 9 marca 2013

A to z 1 kwietnia 2013 i nie Prima Aprylis... przetrwały Miejsce te samo

Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 18:00, 20 lut 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Odnośnie pkt 1,2,3 - https://www.ogrodowisko.pl/watek/483-cis-taxus https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa

Moim zdaniem nie powinno być luki między tarasem a żywopłotem.

4. Myślę, że żywopłot powinien wystawać nad linię tarasu, niedużo ale jednak.
5. Cis lubi żyzno i wilgotno ale przepuszczalnie. Z tego co piszesz to z przepuszczalnością nie jest źle. Poza tym i tak sadząc będziesz ziemię do dołka dobrą sypać, bądź kompost.

6. Nie rozumiem.... co ma na celu zwapnowanie gleby?

Dziękuję Ci jeszcze raz za pomoc. Co do poz. 6. - przeczytałam, że cis nie lubi kwaśnej gleby, a że skrzyp jest podobno jednym z wyznaczników kwasowości, to zapytałam...Oczywiście mogę się mylić
Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 16:19, 20 lut 2013

Do góry
Odnośnie pkt 1,2,3 - https://www.ogrodowisko.pl/watek/483-cis-taxus https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa

Moim zdaniem nie powinno być luki między tarasem a żywopłotem.

4. Myślę, że żywopłot powinien wystawać nad linię tarasu, niedużo ale jednak.
5. Cis lubi żyzno i wilgotno ale przepuszczalnie. Z tego co piszesz to z przepuszczalnością nie jest źle. Poza tym i tak sadząc będziesz ziemię do dołka dobrą sypać, bądź kompost.

6. Nie rozumiem.... co ma na celu zwapnowanie gleby?
Mój mały skrawek ziemi 08:38, 17 lut 2013

Do góry
Znów zniknęłam dużo pracy a dzień taki krótki.......
u mnie wiosennie (przynajmniej w duchu)
wysiewam nasionka , otaczam się kwiatami wiosennymi

To mój projekt nowej rabatki przeniesionej
Z jednej strony wrzosowisko , a z drugiej skalniak,
przedzielone w rzędzie rosnącymi liliowcami , 2 tawułki , 2 perovskie
oddzielone od luki między ogrodzeniem thujami
a to moja wiosna u mnie w domu.............
Prostokątna rabata 21:38, 09 lut 2013

Do góry
A gdyby coś takiego zrobić:

Trochę to niewyraźne bo zdjęcie z komputera robione więc opisze: te drzewka to surmia ale ja bym dała tuje na pniu, pod nimi skarpetki z lawendy, złote kulki to tawuła goldmund a otaczające ją zielone na dole trawki- jakaś turzyca. 3 kule to bukszpan a czerwone....tu sama nie wiem, może berberys kulki ( oczywiście nie tyle sztuk) a może róża okrywowa Merkury. Kwitnie cały sezon a nie mam gdzie jej wsadzić więc może tu? Środek wyszedł trochę łysy ale w rzeczywistości nie będzie takiej luki
I jak to wygląda?
I oczywiście nie ma tam żadnycg kamieni to tylko tło z garden puzzle, podłoże będzie wysypane korą
Harmonogram spotkań i wyjazdów Ogrodowiska w 2013 21:05, 31 sty 2013

Do góry
grazyna napisał(a)

..Luki Muzanowskie na Lubelszczyznie
...
W 2004 r. Park Mużakowski został uznany za dobro Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Kasiu nie myślałaś o woj. lubuskim pisząc lubelskim?

http://park-muzakowski.pl/
Dostalam fotki od znajomych,piekne moreny,rosliny.rh i inne.Mysle ze przy nastepnej wizycie w Polsce odwiedze to miejsce.Fotografie mnie urzekly,musze to zobaczyc...
Moje zmagania ogrodowe 10:13, 30 sty 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Dziś odwołali mi jutrzejszy egzamin, jakieś luki w rozporządzeniach. Nowego, nawet przybliżonego terminu nie ma i szybko nie będzie, bo ministerstwo musi wydać nowe rozporządzenie
i tyle na dziś ode mnie

no i klops a nerwów ile poszło i czasu to teraz korzystaj z ferii jak się należy

Aniu, dziś chyba dopiero mi przeszło, wczoraj byłam na imprezie u dyrekcji, między innymi mieliśmy świętować mój awans, trzeba będzie świętować jeszcze raz Idę zobaczyc u ciebie czy jesteś jeszcze w O.
Pozdrawiam
Moje zmagania ogrodowe 20:26, 28 sty 2013

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)
Dziś odwołali mi jutrzejszy egzamin, jakieś luki w rozporządzeniach. Nowego, nawet przybliżonego terminu nie ma i szybko nie będzie, bo ministerstwo musi wydać nowe rozporządzenie
i tyle na dziś ode mnie

no i klops a nerwów ile poszło i czasu to teraz korzystaj z ferii jak się należy
Harmonogram spotkań i wyjazdów Ogrodowiska w 2013 18:25, 28 sty 2013

Do góry
Kasiek napisał(a)

..Luki Muzanowskie na Lubelszczyznie
...
W 2004 r. Park Mużakowski został uznany za dobro Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Kasiu nie myślałaś o woj. lubuskim pisząc lubelskim?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies