Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:26, 18 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
1/w pasie wzdłuż podjazdu nie będzie warzyw (warzywnik za płotem od wiosny), truskawek, kulek bukszpanowych. Zostają drzewka owocowe i z tyłu pas malin, przy betonowym płocie sąsiadów hortensje bukietowe z miskantem - już są.
Do tego będzie hostowisko (wszystkie hosty z całego ogródka zamierzam tu przenieść i podzielić + rodgersje, tawułki Arendsa, wysadzone z innych miejsc ciemierniki + żurawki gdzieniegdzie wetknięte:
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqYnPNg36f_FzdiauApCdI7ow_GtuvI6pzq-hqQd20lrOQvmnOaQ
miałam kradzioną od Ensaty inspirację, ale oczywiście nie umiem teraz znaleźć

2/Przy domu wycinamy brzoskwinię, wywalamy co pod nią, sadzimy kulki buksowe zebrane z całego ogródka + wzdłuż podjazdu - wszystkie i tak tu nie wejdą. Podsadzę je trawkami niskimi tak żeby kulki było widać. Teraz zarastają mi je byliny i zero efektu. Między buksy posadzę 3 buksy na pniu plus czosnki fioletowe wysokie z tyłu.

3/przed domem zostaje różanka z przywrotnikami, ostróżkami i obwódką lawendową/buksową - jest i taka i taka po obu stronach trawnika. Wysadzam stąd buksy, zawilce, jeżówki, jarzmianki, rabarbar i ciemierniki. Zastanawiam się co zrobić z 3x piwoniami krzewiastymi które tutaj rosną - chyba zostają.
po drugiej stronie trawnika, za buksową obwódką, a przed szpalerem hortek limek zostaje różanka (z przetasowanymi ciut różami, między róże rozplenice.

4/za domem na rabacie w kształcie L zawilce plus trawy, plus żurawkowa obwódka dla koloru (Marmalade lub Lime Marmalade bo tych mam najwięcej)

5/między domem a garażem tawułowa obwódka na całości, za nią pas róż okrywowych zebranych z innych miejsc - nie wiem czy żółć tawuł się nie pogryzie z różowymi odcieniami róż.

uff

Świetny pomysł. Widze ze idziesz w uporzadkowanie rabat, będzie pieknie. Ja tez ciagle cos wykopuje i zmieniam, wszyscy sie dziwią po co, po prostu dojrzewam do swojego stylu ogrodowego, wiem co mi sie podoba i co dobrze wyglada przez cały rok
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:20, 18 lip 2015

Do góry
Karolina pod żadnym pozorem roudap na rabaty..... Bdziesz musiała odczekać 3 miesiac.e przekop rabate łopata i powybierajmy chwasty, zrob tak ze dwa razy, najlepiej w słoncu gdy jest sucho
W Kruklandii 11:18, 18 lip 2015

Do góry
Wpadnij za tydzien na kolejne tłoczenie munstead
Wredna jestem

Buchanni podkreślam, ze w trzecim sezonie sie zakłada i juz nie sterczy...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:12, 18 lip 2015

Do góry
Pokazesz dzisiaj swieże fotki?
Tu ma być ogród :) 11:09, 18 lip 2015

Do góry
Jakie piekne zakupy rozane. twoj ogród juz w tym seoznie bedzie zachwycał. Edenki piekne (zdradz gdzie takie sliczne okazy kupiłas?) , Artemidy, jezowki, zawilce, miskanty, ice dance. Eh cudnie, same piekne rosliny, biję brawa i polecę na leżaczku aby podziwiac.
Tu ma być ogród :) 11:01, 18 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jeszcze nigdy nalewek nie robiłam, ale kiedyś na pewno się nauczę i będę produkować, bo uwielbiam pigwówkę, malinówkę i wiśniówkę.
A dżemiki u nas schodzą, porzeczkowy akurat dodaję do ciast.

Uwierz mi, ze ja beztalencie kulinarne robie od roku naleweczkę malinowa, szybko łatwo, pysznie zimą

Zasyp maliny cukrem (w tych temperaturach po jednym dniu wypuszczaja sok) a potem zalewasz wódka, wódka ze spirytusem lub spirytusem (robie rózne warianty). Po dwoch tygodniach odcedzasz i zalewasz do butelek, po dwoch miesiącahc pijesz . 1 kg malin,0,75 kg cukru, litr alkoholu

Zima robie cytrynowke z miodem pycha wieczorami na nartach i głowa nie boli i dla kurażu dobre
Tu ma być ogród :) 10:58, 18 lip 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

A już myślałam że to nalewka. Ja to produkuje z największą chęcią choć inne produkty tez.dzemow akurat nie bo u nas mało milosnikow

Dzemiki to ja kupuje w sklepie, na soki kupiłam sokowirówkę i własnie popijam mango z anansem. Ale naleweczki, oj te to lubie produkować. Malinówkę w poniedziałek odcedzam i nastawię kolejną
Moja "przyziemna" :) pasja 10:52, 18 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Noooo!!!!

To ja się kłaniam w pas i przepraszam!
Nie chciałam pisać, że Red Rooster jest miękki....tylko, że kaskadowy
A buchannanii wyprostowany.

Ot jeden wyraz hyhy

Juzi w trzecim seoznie Buchanni zamist wyprostowany jest kaskadowy a właściwIe to chyba bedzie leżec....

I poprosze o ten deszcz... Bo u mnie o 9:30 było 28 stopni w cieniu... Siedzę w domu i boje sie wyleźć do ogrodu...
Moja "przyziemna" :) pasja 10:51, 18 lip 2015

Do góry
agam napisał(a)

Właśnie ze nie taka sama. Perfection ma włosy delikatne identyczne jak FC, a moja BF jest sztywniejsza, szersza i mocniejsza kolorem .

Potwierdzam bronze form nie jest az tak delikatna jak frosted culrs, aczkolwiek bardzo blisko. Przez cały jeden sezon sterczala do gory a frosted curls od razu w ciagu jednego sezonu z powodu miękkości kłosów robi sie płaski i lezy. Bronze Form dopiero w drugim zezonie robi sie płaski i jest wieeeelki, ma ok 60 cm średnicy ,ale sobie dzisiaj je dokładnie obejrze
Moja "przyziemna" :) pasja 10:46, 18 lip 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Nie wiem ale jest wielka, sięga mi prawie do kolan

Skoro nie bronze form a sztywna, gruba i wysoka to wysoce prawdopobnie ze to buchanani. Chociaz z wiekiem sie u mnei rozlazi na boki a miała sterczeć.....
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:42, 18 lip 2015

Do góry
Iza cudowne fotki poakzujesz, wszytsko boskie że az miło.
Potomkini w Krakowie, gratuluje, będzie okazja na częste odwiedziny tego pieknego miasta.
Roz pod żadnym pozorem nie przesadzaj, James jeszcze w tym sezonie wystaruje do góry, bez obaw, przy drugim tłoczeniu jest zwykle jeszcze wiekszy, Jubilee za rok poradzi sobie z fairy, teraz pozostaje wydlubywanie...
Czy Twoj Gospel tez jest taka krwista jak moja? Drażni mnie ten kolor ale czekam na jej drugie tłoczenie, własnie zaczyna daję jej jeszcze szanse.

Perovskia mnie zaskoczyłas! Może ma za mokro w tych rozach, lub kupiłas jakas niska odmiane? Jesli nie ma za mokro to poczekaj jeszcze jeden sezon, bo u mnie tez od razu taka wielka nie byla
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:28, 18 lip 2015

Do góry
Sebek gdzie jestes? Wypoczywasz czy pracujesz?
Roztoczańskie klimaty 10:26, 18 lip 2015

Do góry
Jakos spokojnie tu, czyżby goraco u Ciebie było? Ja chyba dzisiaj do ogrodu nie wyjdę......
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:25, 18 lip 2015

Do góry
Oja cie, oja cie, będa fotki ze skręcania !
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:52, 18 lip 2015

Do góry
Lilie jak zwykle jak na dopalaczach... U Ciebi wszystko takie jak GMO!

Zatem szukamy rózy ostry kolor pomarańczowy (czy czerwony tez moze byc?) , 70-80 cm ktora wytrzymuje patelnie?
Przy czytaniu rózomaniaczek zwrócę uwage. Brzoskwiniowy I zólty odpada?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 09:50, 18 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
A ja sobie przy rumie z miodem podziwiam Twoje słowo pisane. Ale orżnąć, ze zaskoczona jestem gdzie Ty kabel od kosiarki trzymasz... Idę do garderoby mojej moze cos ciekawego znajdę???

Ps. Pokazuj Alnwick. Gdzie Ty te roze kupujesz? Masz jakies tajemne żródło?
Moje pachole pojechało na weekend nad morze.., i tak dumam jak bym sie czuła gdyby sie wyprowadziła... Syndrom pustego gniazda... Buuuu....
Ale kierunek studiów gorąco popieram, nich mi projektuje edoprotezę biodrową

lokalizacja kabla mnie samą wprawiła w zdumienie ... podobno ja wyraziłam życzenie by pacholę go tam złożyło ... przyszła pani inż biomedyczna tak twierdzi ... ja upieram się, że coś pokręciła ale dowodu nie mam ... tylko w tej sytuacji czy my Madżenka na pewno kcemy by istota ta nam biodro konstruowała ??? ... ja jako matka muszę zaryzykować ))))))))))

Alnwick i pozostałe (poza Leosiem i SI zakupionymi w sklepie na O ) przyjechały jesienią z R ... sadzone metodą gówienko ziemia róża zacnie sobie kwitły w czerwcu ... i wciąż tłoczą ... zapowiada się kolejna burza kwiatów ... muszę opracować coś konkretnego do podparcia ... bo słaniają się na łodygach od dźwigania

powracając do Roszponki to od października w Krakowie ...
"W kolorze blue" 09:11, 18 lip 2015

Do góry
Ależ tu się działo' poczytałam z przyjemniścią
Nie życzę Ci żle ale to połamanie Ci słuzy, język Ci się wostrzył ....
Ile syn ma lat , bo mi umknęło, będzie z niego pożytek. Oj lubię facetów ktorzy mają młodsze siostry , o TAKIEJ matce nie wspomnę!

Widziałam zakręcony stożek, miodzio, przy równie pięknym trawniczku, podziwiam i zazdraszczam

Wysokiej na 2 M rózy w kolorze purpury nie kojarze, a może powojnik?
Zobaczymy jaka będzie Tradescant , mam ale dopiero od jesieni
Royal Jubilee testuje ale chyba dorośnie do 1,5 m

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:17, 17 lip 2015

Do góry
Jutro pokaze moje carexy, bo nieskromnie powiem że kurze łapki i evergoldy boskie som!

I skoro skończyłam bukszpanową (amazony i stipa z jezówkami) to może wreszcie ciemno szary gres zamówię???

A przedpłocia nie ruszę, po moim trupie... droga się po wykopkach zapada... przecież jak znów teren wyrównam, położę matę i kamienie to mi przyjadą naprawiać drogę.....

A niech będzie brzydko, dorównam standardowi mojej strony drogi.... BO naprzeciwko wszystko ładnie i zadbane a po mojej stroni ulicy chwasty po pachy... zatem trzeba równać do średniej..
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:16, 17 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Cudne te jezówki, przełamanie stipy tez, że Ty to jeszcze mieścisz

Już nie mieszcze... aby Twoje Carlity posadzić wykopałam dzisiaj rozjeżdżonego przez C bukszpana...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:15, 17 lip 2015

Do góry
Hortensje oszalały.... te krzaki są wielkie, tzn siegają "cycków" czyli podaję miarą Gierczusiową
Te mają 3 lata

a te zaledwie rok

A liliowce przekwitają . I niech sobie idą , bo Claire Austin trafi do Golden Celebration i rabata ma się lekko rozbielić a nie żółcić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies