Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

jankosia 11:24, 18 lip 2015

Krysia to Kesselringii
popcorn 11:25, 18 lip 2015

Moniko, ze Zduńską sprawa otwarta, Młoda miała dzisiaj w nocy temperaturę - jak jej wróci, to siedzimy w domu. Jakbym jechała, przedzwonię, dobrze? Ale myślałam że jedziemy, jajka mam zamówione, a tu guzik z tego może być :/

Madżen, chciałam poczekać 6mcy. Rolnik to przeorze we wrześniu/październiku pewnie, a najwcześniejsze sadzenie/siew w marcu?
Ta działka ma 350 m2, obawiam się że sama ręcznie nie dam rady. Jak sobie o tym pomyślę to wymiękam..
tu widać trochę "chwastów" za płotem...

Krysiu, to Flaviramea?

Filtr działa! Okazuje się że rurka doprowadzająca wodę była zapowietrzona, jak wszystko dokładnie rozkręciłam, rozłożyłam na części, wymyłam i odpaliłam ponownie, śmiga jak nówka sztuka Mój Tato ma filtry tej firmy od 10 lat, chciałabym żeby u mnie działał więcej niż 1,5 roku uff..
popcorn 11:26, 18 lip 2015

jankosia napisał(a)
Krysia to Kesselringii
ups nie trafiłam
Madzenka 11:26, 18 lip 2015

popcorn napisał(a)
1/w pasie wzdłuż podjazdu nie będzie warzyw (warzywnik za płotem od wiosny), truskawek, kulek bukszpanowych. Zostają drzewka owocowe i z tyłu pas malin, przy betonowym płocie sąsiadów hortensje bukietowe z miskantem - już są.
Do tego będzie hostowisko (wszystkie hosty z całego ogródka zamierzam tu przenieść i podzielić + rodgersje, tawułki Arendsa, wysadzone z innych miejsc ciemierniki + żurawki gdzieniegdzie wetknięte:
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqYnPNg36f_FzdiauApCdI7ow_GtuvI6pzq-hqQd20lrOQvmnOaQ
miałam kradzioną od Ensaty inspirację, ale oczywiście nie umiem teraz znaleźć

2/Przy domu wycinamy brzoskwinię, wywalamy co pod nią, sadzimy kulki buksowe zebrane z całego ogródka + wzdłuż podjazdu - wszystkie i tak tu nie wejdą. Podsadzę je trawkami niskimi tak żeby kulki było widać. Teraz zarastają mi je byliny i zero efektu. Między buksy posadzę 3 buksy na pniu plus czosnki fioletowe wysokie z tyłu.

3/przed domem zostaje różanka z przywrotnikami, ostróżkami i obwódką lawendową/buksową - jest i taka i taka po obu stronach trawnika. Wysadzam stąd buksy, zawilce, jeżówki, jarzmianki, rabarbar i ciemierniki. Zastanawiam się co zrobić z 3x piwoniami krzewiastymi które tutaj rosną - chyba zostają.
po drugiej stronie trawnika, za buksową obwódką, a przed szpalerem hortek limek zostaje różanka (z przetasowanymi ciut różami, między róże rozplenice.

4/za domem na rabacie w kształcie L zawilce plus trawy, plus żurawkowa obwódka dla koloru (Marmalade lub Lime Marmalade bo tych mam najwięcej)

5/między domem a garażem tawułowa obwódka na całości, za nią pas róż okrywowych zebranych z innych miejsc - nie wiem czy żółć tawuł się nie pogryzie z różowymi odcieniami róż.

uff

Świetny pomysł. Widze ze idziesz w uporzadkowanie rabat, będzie pieknie. Ja tez ciagle cos wykopuje i zmieniam, wszyscy sie dziwią po co, po prostu dojrzewam do swojego stylu ogrodowego, wiem co mi sie podoba i co dobrze wyglada przez cały rok
popcorn 11:27, 18 lip 2015

Madżen, ja dopiero do tego dochodzę po 5 latach ogródkowania No ale lepiej późno niż wcale dziękuję że we mnie wierzysz
Madzenka 11:31, 18 lip 2015

Wież pod uwage, ze ja ogrodkuje w swoim ogrodzie (dwóch) od 13 lat a wczesniej dwa lata praktykowane u tesciowej w ogrodzie. Zatem u ciebie to jest ekspresowe tempo Ale kiedys nie było netu.....

Co do roundapu to jesli za 6 miesiecy to ok, ale wez pod uwagę ze zlać bedziesz musiała ze trzy razy aby wytępić chwasty... Kiedys bezrefleksyjnie podchodziłam do roundapu, nawet nie policzeile razy moje chwastowisko na budowie pryskała, ale teraz sie tego boje....
popcorn 11:34, 18 lip 2015

Madżen, ja chyba jednak odpuszczę roundup mimo kilku miesięcy karencji. Nie wiem czy nie wymięknę z pieleniem później, ale jak sobie czytam o stosowaniu.. to zostaje w glebie.. korzenie chwastów się kiedyś rozłożą i trucizna zostanie.. a potem na tym warzywa.. odpada... jednak

No cóż, poluję żeby zaczepić ludków którzy robią ogród po sąsiedzku - może w ramach fuchy rozplantują ziemię po oraniu z wybieraniem chwastów... byłoby miło, bo mam ciarki jak sobie pomyślę hmmm...
jankosia 11:35, 18 lip 2015

Dobra, jak coś to dzwoń. Pod warzywa to możesz teraz w te upały nakryć grubą czarną folią aż się chwasty zaparzą. Potem zdejmij i nakryj czarną włókniną żeby woda do gleby się dostawała. Możesz od czasu do czasu odkryć żeby nasiona chwastów dostały słońca, wykiełkują i wtedy znowu je włókniną nakryjesz. A jak ci sąsiad przeorze to z grubsza wyrównasz i znowu nakryjesz- skoro ci się nie spieszy. To rozwiązanie jest ok jeśli sąsiad przeorze na jesień bo jeśli planuje orać na wiosnę dopiero to pewnie zaraz potem wjedzie też zbronować i w takiej sytuacji nie musisz robić nic. Nie doczytałam kiedy ma wjechać.. Ale masz fajnie z tym sąsiadem
popcorn 11:38, 18 lip 2015

Na jesień ma zaorać, z bronowaniem nie wiadomo - zależy czy zasieje oziminę czy nie. Jeśli zbierze wystarczająco wcześnie kukurydzę to może i zasieje ozime zboża, ale raczej w to wątpię - wydaje mi się że kukurydza do mrozów może stać, oni jej nie zbierają tylko koszą całość i robią jakąś sieczkę, z tymi nasionami? Więc raczej orka na jesień, bronowanie wiosną. Zanim zasieję jeszcze trzeba to ogrodzić, a nie mam nikogo do tej roboty miał być pan od pergoli, ale oczywiście nici z niego

jak będziemy jechać, przedzwonię, ale chyba się nie zanosi tym sposobem nici z ostatniego tygodnia półkolonii w szkole
Krys 11:59, 18 lip 2015

A moze jednak randap i po dwoch tygodniach przeorac i posiac poplon typu gorczyca i przeorac z ta gorczyca jak urosnie po 3 tygodniach,tam masz nieuzytek ,ziemia wyjalowiona nic nie urosnie.