Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:22, 18 lip 2015

Zielona napisał(a)
...a czy ja dobrze kojarzę, że te róże miały być posadzone przy pergoli...? Wtedy nie potrzebne są żadne inne podpory, bo będą podwiązane do jej ściany

Będą przy pergoli, ale w miejscu, gdzie je planuję posadzić ta pergola jest zabudowana od pewnej wysokości.
No i właśnie pytanie do jakiej wysokości dorasta u Ciebie Eden Rose? różne źródła różnie podają - od 1 m do 2 m. Jak jest u Ciebie?
Gabrysia_ 10:23, 18 lip 2015

Cudne jeżówki i do tego w takiej cenie szok!
...ja swoje kupowałam w zeszłym roku po 16zł ( w tej szkółce do której też jeździsz)
lindsay80 10:24, 18 lip 2015

Jola, Jlona - liczę, że okażę się dobrą ogrodniczką i Edenki dobrze będą się u mnie czuły.
Na pewno przebywanie na tarasie w otoczeniu tak pięknych róż będzie przyjemnością.
lindsay80 10:28, 18 lip 2015

Gabrysia_ napisał(a)
Cudne jeżówki i do tego w takiej cenie szok!
...ja swoje kupowałam w zeszłym roku po 16zł ( w tej szkółce do której też jeździsz)

Wiesz, ja myślę, że ta cena wynika z faktu, że one są takie miniaturowe i że kupuje się wielopak. Ta sama odmiana trochę bardziej rozrośnięta i w większej doniczce była po 10 zł/szt.

Ale te odmiany, które jeszcze chcę nabyć pewnie będą w podobnej cenie którą napisałaś.

Próbowałaś swoje dzielić przez podział?
Ostatnio taki przepis krąży i ponoć jest bardzo wysoka skuteczność powodzenia.
Mi jakieś dwa tygodnie temu pewna Pani oderwała dwie sadzonki zwykłej białej wsadziłam do ziemi od razu i rośnie.

Na tej rabacie z jeżówkami zaczęłam rozsypywać tą moją korę, widziałaś ją? Co sądzisz?
Madzenka 10:58, 18 lip 2015

nawigatorka napisał(a)

A już myślałam że to nalewka. Ja to produkuje z największą chęcią choć inne produkty tez.dzemow akurat nie bo u nas mało milosnikow

Dzemiki to ja kupuje w sklepie, na soki kupiłam sokowirówkę i własnie popijam mango z anansem. Ale naleweczki, oj te to lubie produkować. Malinówkę w poniedziałek odcedzam i nastawię kolejną
Madzenka 11:01, 18 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Jeszcze nigdy nalewek nie robiłam, ale kiedyś na pewno się nauczę i będę produkować, bo uwielbiam pigwówkę, malinówkę i wiśniówkę.
A dżemiki u nas schodzą, porzeczkowy akurat dodaję do ciast.

Uwierz mi, ze ja beztalencie kulinarne robie od roku naleweczkę malinowa, szybko łatwo, pysznie zimą

Zasyp maliny cukrem (w tych temperaturach po jednym dniu wypuszczaja sok) a potem zalewasz wódka, wódka ze spirytusem lub spirytusem (robie rózne warianty). Po dwoch tygodniach odcedzasz i zalewasz do butelek, po dwoch miesiącahc pijesz . 1 kg malin,0,75 kg cukru, litr alkoholu

Zima robie cytrynowke z miodem pycha wieczorami na nartach i głowa nie boli i dla kurażu dobre
Madzenka 11:09, 18 lip 2015

Jakie piekne zakupy rozane. twoj ogród juz w tym seoznie bedzie zachwycał. Edenki piekne (zdradz gdzie takie sliczne okazy kupiłas?) , Artemidy, jezowki, zawilce, miskanty, ice dance. Eh cudnie, same piekne rosliny, biję brawa i polecę na leżaczku aby podziwiac.
nawigatorka 11:18, 18 lip 2015

Madzenka napisał(a)

Uwierz mi, ze ja beztalencie kulinarne robie od roku naleweczkę malinowa, szybko łatwo, pysznie zimą

Zasyp maliny cukrem (w tych temperaturach po jednym dniu wypuszczaja sok) a potem zalewasz wódka, wódka ze spirytusem lub spirytusem (robie rózne warianty). Po dwoch tygodniach odcedzasz i zalewasz do butelek, po dwoch miesiącahc pijesz . 1 kg malin,0,75 kg cukru, litr alkoholu

Zima robie cytrynowke z miodem pycha wieczorami na nartach i głowa nie boli i dla kurażu dobre

Najtrudniejsze w produkcji nalewek jest moment: czekasz dwa miesiące.... ja robie malinowke,jezynowke z wanilia,wisniowke, pigwowke, porzeczkowke, pigwowke, orzechowke na ból brzucha najlepsza i w tym roku jeszcze czeresniowke
Toszka 11:43, 18 lip 2015

Polecam "dorosłe" smaki nalewek;
- czarna porzeczka z rozmarynem (koniecznie min. pół cytryny - soku- trzeba dodać na kilo owoców), dżem w tej wersji też jest pyszny i do mięs pasuje;
- wiśnia z zielonym pieprzem, dżem też rewelacja
- czarna porzeczka z dodatkiem czerwonej
- czarna porzeczka + cytryna + maliny
- czarna porzeczka + cytryna + kardamon
lindsay80 14:32, 18 lip 2015

ooo widzę, że u mnie dyskusja lekka i upojna o nalewkach, nawet dobrze, bo ja wczoraj doła ogrodowego złapałam, to te nalewki trochę odciągną moją uwagę od tematu przewodniego na tym forum.

W tym roku spróbuję zrobić malinówkę, a może w przyszłym już rozszerzę działalność nalewkową, mam nawet książkę, a i widzę, że jest tu kilka osób, które są świetnie obeznane w nalewkach i zawsze jest kogo spytać co i jak.