Będą przy pergoli, ale w miejscu, gdzie je planuję posadzić ta pergola jest zabudowana od pewnej wysokości.
No i właśnie pytanie do jakiej wysokości dorasta u Ciebie Eden Rose? różne źródła różnie podają - od 1 m do 2 m. Jak jest u Ciebie?
Jola, Jlona - liczę, że okażę się dobrą ogrodniczką i Edenki dobrze będą się u mnie czuły.
Na pewno przebywanie na tarasie w otoczeniu tak pięknych róż będzie przyjemnością.
Wiesz, ja myślę, że ta cena wynika z faktu, że one są takie miniaturowe i że kupuje się wielopak. Ta sama odmiana trochę bardziej rozrośnięta i w większej doniczce była po 10 zł/szt.
Ale te odmiany, które jeszcze chcę nabyć pewnie będą w podobnej cenie którą napisałaś.
Próbowałaś swoje dzielić przez podział?
Ostatnio taki przepis krąży i ponoć jest bardzo wysoka skuteczność powodzenia.
Mi jakieś dwa tygodnie temu pewna Pani oderwała dwie sadzonki zwykłej białej wsadziłam do ziemi od razu i rośnie.
Na tej rabacie z jeżówkami zaczęłam rozsypywać tą moją korę, widziałaś ją? Co sądzisz?
Dzemiki to ja kupuje w sklepie, na soki kupiłam sokowirówkę i własnie popijam mango z anansem. Ale naleweczki, oj te to lubie produkować. Malinówkę w poniedziałek odcedzam i nastawię kolejną
Uwierz mi, ze ja beztalencie kulinarne robie od roku naleweczkę malinowa, szybko łatwo, pysznie zimą
Zasyp maliny cukrem (w tych temperaturach po jednym dniu wypuszczaja sok) a potem zalewasz wódka, wódka ze spirytusem lub spirytusem (robie rózne warianty). Po dwoch tygodniach odcedzasz i zalewasz do butelek, po dwoch miesiącahc pijesz . 1 kg malin,0,75 kg cukru, litr alkoholu
Zima robie cytrynowke z miodem pycha wieczorami na nartach i głowa nie boli i dla kurażu dobre
Jakie piekne zakupy rozane. twoj ogród juz w tym seoznie bedzie zachwycał. Edenki piekne (zdradz gdzie takie sliczne okazy kupiłas?) , Artemidy, jezowki, zawilce, miskanty, ice dance. Eh cudnie, same piekne rosliny, biję brawa i polecę na leżaczku aby podziwiac.
Najtrudniejsze w produkcji nalewek jest moment: czekasz dwa miesiące.... ja robie malinowke,jezynowke z wanilia,wisniowke, pigwowke, porzeczkowke, pigwowke, orzechowke na ból brzucha najlepsza i w tym roku jeszcze czeresniowke
Polecam "dorosłe" smaki nalewek;
- czarna porzeczka z rozmarynem (koniecznie min. pół cytryny - soku- trzeba dodać na kilo owoców), dżem w tej wersji też jest pyszny i do mięs pasuje;
- wiśnia z zielonym pieprzem, dżem też rewelacja
- czarna porzeczka z dodatkiem czerwonej
- czarna porzeczka + cytryna + maliny
- czarna porzeczka + cytryna + kardamon
W tym roku spróbuję zrobić malinówkę, a może w przyszłym już rozszerzę działalność nalewkową, mam nawet książkę, a i widzę, że jest tu kilka osób, które są świetnie obeznane w nalewkach i zawsze jest kogo spytać co i jak.