Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Żywopłot strzyżony z cisa 11:53, 16 sie 2011

Do góry
Wojtek jest kolumnowy, zagęści się dopiero po latach.
Tnij go górą poziomo, żeby linia była równa i jak się da poprzekręcaj, dopasuj okazy, żeby jak jabardziej wypełniały luki. Popatrz czy są dobrze poustawiane. Czasem coś z innej strony ma szerzej i wtedy wystarczy obrócić. Lepszy byłby Hicksii lub siewki T. baccata. Ten faktycznie mógłby być gęściej posadzony

Skoro ma być ekran szczelny to nie za gęsto
Eksperyment ogrodowy Beaty 22:47, 26 lip 2011

Do góry
Tak Iwonko - ogród ma niecałe 3 lata. Tak jak pisałam wcześniej, jak zamieszkaliśmy w sierpniu 2008 została tylko J E D N A sosna ( ta z tyłu)
Pierwszymi roślinami , które zasadziliśmy były bukszpany (kule z przodu). One były przesadzone z ogrodu rodziców, były duże od początku i to od nich się zaczęło....
Pewnie ze względu na ich wielkość ogród wygląda na starszy. Moje bukszpany posadzone są w nierównych odległościach tzn jeden - większa przerwa - dwa bliżej siebie - dwa bliżej siebie- i jeszcze jeden. Ścieżka była za długa a bukszpanów za mało
Jeśli chodzi o barwinek to będę pamiętać, póki co sama uzupełniam luki
Rajski ogród Ani 23:03, 08 cze 2011

Do góry
Dzięki Sebku ale jest jeszcze trochę pustawo, muszę zapełnić te luki
Dwa światy 23:10, 12 kwi 2011

Do góry
jak moje pożarły to dokupię i też w butelki powsadzam, bo jakieś luki widzę na grządce(
Jak przesyłać rośliny 23:04, 28 mar 2011

Do góry
A jak pakowałam roślinki ? Korzenie owijałam mokrym ręcznikiem papierowym (można owinąć i potem zmoczyć), a potem folią i delikatnie sklejałam tę folię taśmą samoprzylepną, aby mokro nie było w paczce. Luki wypełniałam kulkami ze zwiniętej gazety, aby nic nie latało. Zawsze roślinki docierały "w całości"
Pogaduchy skowronków 07:27, 12 mar 2011

Do góry
Skowronki wyspane?Proszę szybko nastawiać kawusię!Za oknem słońce od rana,temperatura plusowa.........minimalnie na czerwonym.......,ale wiatr ucichł.Nieźle się z pieskiem spacerowało!

Sobotnie plany?Mój ogródek musi poczekać......ja w soboty nie pracuję,a w niedzielę odpoczywam po nic nie robieniu w sobotę!

Ale plany są.Zakupiłam sadzonkę wajgeli i wsadzę w miejsce wyciętego jałowca w żywopłocie.Ponieważ mam w nim 2 luki,w drugiej wykorzystam również wajgelę.Jedna jest czerwona(chyba?),a druga z sadzonki od sąsiadki.......nie pamiętam jaka.Szybko rosną- to szybko mi zapełnią wyrwę.Ale to w tygodniu........A jeszcze przedtem.....muszę uprzątnąć te wycięte gałęzie.

A skowronkowym pracusiom życzę ......spowolnienia prac......Bo coś wcześnie wszyscy ćwierkamy w tych naszych ogródkach.Wiem,że lenistwo nas wyjaławia,ale zważcie na zastałe mięśnie.Po co się forsować,a potem chorować.....

Miłego weekendu!

.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 17:01, 03 mar 2011

Do góry
Iwonko, wejdź na mój wątek "Ogród nie tylko bukszpanowy", to kopalnia topiarów.
Ale sporo osób ma w ogrodach na naszym forum formy strzyżone.

Doklejam na pierwszej stronie schemat sztukowanie stożka

Tłumaczę sztukowanie stożka przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

Jeszcze co do wiązania tego co pokazałaś

Nie tak mocno i nie okręgiem otoczyć wszystko jak miotłę, tylko pojedyncze gałązki każdą z osobna żeby je utrzymać i żeby się nie rozkładały na boki, ale miotła nie może być. Zrób to z wyczuciem wyobrażając sobie że każda gałązka musi "oddychać" a nie mieć ściśnięte "gardło". To finezyjna robótka wymagająca wyobraźni, ale tym powinien się charakteryzować ogrodnik od topiarów, czyli żywych rzeźb. Wiązanie jest po to, aby śnieg i deszcz, kiedy gałazki są ciężkie nie rozwalił Twojej pracy. bo szkoda.
Uff

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies