Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrod nad bajorkiem 19:19, 12 lip 2025

Do góry

Acropolis coraz ładniejsze i rozkwitaja kolejne kwiaty, fajne roze

Na rabacie posadzone sa rowniez gipsowki, perovskie i kilka stip. Jeszcze malenstwa, wiec efektu brak, licze ze za rok bedzie lepiej i gesciej. Jak nie dodam jeszcze perovskich.
Na pewno wyleci stamtad świerk i dojda 2 roze miniaturowe Flirt.

Ogrod nad bajorkiem 19:14, 12 lip 2025

Do góry
Zakwitla kolejna roza kupiona wiosna - Mortimer Sackler, prawie bezkolcowa. Na zdjeciach przypominala dalie a mnie przypomina kwiaty piwoniowe, jest piekna, nie spodziewalalm sie ze zakwitnie. I nawet opoxniona Burgundy Ice tez ma 2 pączki kwiatowe jupii.

Róże to na razie dla mnie eksperyment ale calkiem przyjemny. Tylko te mszyce
Ogrod nad bajorkiem 19:11, 12 lip 2025

Do góry
Pare fotek z z dzisiaj i ostatniego slonecznego dnia. Ogrod oklapl tym razem od deszczu. Za to jak slonce przyjdzie to bedzie swiezo i bedzie latwo kopac.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:46, 12 lip 2025

Do góry
Pamiętacie, jak przycinałam dęby zimą dwa lata temu? Miałam pokazać, jak wyglądają w pierwszym sezonie po przycięciu, ale była straszna bieda.
W tym roku, zapewne też dzięki wiosennym deszczom, dęby się pięknie zagęściły i jest co zaprezentować

Przed przycięciem:

Pierwszy sezon po przycięciu:

I dzisiaj:
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:44, 12 lip 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dawno nie było wieści z warzywnika. Po trudnym początku sezonu rośliny niespiesznie się rozpędzają. Czosnek już się suszy. taka ilość starcza nam do wiosny. Po podsuszeniu na powietrzu i oczyszczeniu wyląduje na tyłach nieogrzewanego garażu. Mam tam kącik spiżarkowo- ogrodniczy. Cebulę można by już wyrwać, bo szczypior już się złamał, ale zaczekam z tym na ustabilizowanie pogody. teraz w prognozach wciąż się pojawiają jakieś niewielkie opady.

Wiosną wsadziłam do ziemi dymki cebuli żółtej, białej, czerwonej i szalotki. Sadziłam ją głównie na obrzeżach rabat z truskawkami, a teraz z dyniami.

Ogórki, mimo dosiewek, szału nie wzbudzają. Może uda się coś zakisić. Nie mam kopru. część nie wykiełkowała, a to co urosło zjadła mszyca. Kolejny wysiew planuje na koniec lipca.

Tradycyjnie bezproblemowo rośnie jarmuż, pory i selery tyją, ale w tempie mocno spowolniałym.

W marcu wysiewałam ze sporym zapasem nasiona pomidorów. Część wsadziłam do gruntu na początku maja, a część zostawiłam sobie w zapasie na obsadzenie donic. Majowe przymrozki skosiły mi prawie połowę krzaczków. Część uzupełniłam zapasami i zakupami sadzonek na lokalnym ryneczku. U uprawie donicowej mam jedną sztukę. Wyfikanych odmian będzie niewiele. Usiłuję się cieszyć tym, co jest.

Ta ilość , czyli to co na zdjęciu? To mało jecie czosnku, u nas o wiele więcej się zużywa, ale swojego mam mało, więc kupujemy.
W tym roku mam wyjątkowo duże główki , sadziłam duże ząbki i sypałam obornik.
Moja cebula jeszcze rośnie, czekam aż ten szczypior się złamie
U Ciebie pomidory dostały od mrozu, u mnie wirus.
Pewnie przy takim lecie czeka nas jeszcze zaraza ziemniaczana
Grzebiuszka ziemna 17:39, 12 lip 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Teraz będzie spam żółto-pomarańczowy, któremu trudno zrobić dobre zdj w słoneczny dzień, wychodzą za blado, za to w pochmurny aparat oddaje bardziej ich światło :

Cudnie , jarzeniówki
Ogród w dolinie 17:32, 12 lip 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Oooo te zadrzewnie bezogonowe są genialne. One w pełnym słońcu dają radę? Więdną podczas suszy jak derenie?

One bardzo szybko rosną.
U mnie w pełnym słońcu i nic im się nie dzieje jednak u mnie rosną w ciężkiej glinie i miejsce w którym rosną jest bardzo mokre (rosną w miejscu gdzie stale podsiąka woda).
Bardzo wcześnie puszczają liście i trzymały je aż do mrozów.

8 październik

12 październik

30 październik, widać w tle

2 listopad-są wciąż zielone

Pierwsze zdjęcie mam z 21 kwietnia
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:14, 12 lip 2025

Do góry
Rabat 5procent dostałam bo dziecko pracuje w tej szkółce
Lawendy po 8, małe doniczki ale urosną, jeżówki po 12, hortensje 42 (porobię z nich sadzonki na wiosnę)

Kwiaty wielkości mojej głowy

Ogród z zegarem 16:50, 12 lip 2025

Do góry
Tablica już wisi
Ogród z zegarem 16:50, 12 lip 2025

Do góry
Lewy tylny róg (wyjście na zadaszony taras)

Linią niebieską zaznaczyłam deski, od brzóz do ścian domu będzie mniej więcej ok. 12 metrów. Czyli jest miejsce na rabatę o szerokości max 8-10 metrów. Muszę w niej porobić ścieżki, żeby psy miały gdzie biegać.
Ogród z zegarem 16:45, 12 lip 2025

Do góry
I kilka fotek

Deski są oddalone od punktów/ rogów domu o około 2 metry.

Prawy przedni róg

Prawy tylny (i widok z sypialni)

Ogród z zegarem 16:28, 12 lip 2025

Do góry
Kołki przez geodetę wbite. W przyszłym tygodniu przyjeżdża koparka !

Przy wcześniejszym zdjęciu wyglądało to tak

Ale ten rysunek poniżej jest bardziej zbliżony do prawdy

Legenda:
Czerwony- dom
Czarny - taras
Niebieska linia - dojazd z drogi plus parking do gości
Żółty - rabaty

Także wychodzi na to, że chyba będę miała zaledwie kilka metrów kwadratowych trawnika. Albo w ogóle go nie będzie .

Za to wyszło tak, że z tarasu będę praktycznie wchodzić do lasu

Mała poprawka, taras będzie na całej długości tyłu domu, na wysokości salonu będzie zadaszony.
Anna i Ogród 2 16:19, 12 lip 2025

Do góry
Gargamele też dojrzały. Wyglądają mega fajnie ale smak nie powala. Bardzo soczyste ale smak markietowych pomidorów. Takie opinie czytałam też w necie i się potwierdziły. Nie wysieję ponownie.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:12, 12 lip 2025

Do góry
Zaciągnęłam m do szkółki 20 minut przed zamknięciem. Kupiliśmy 30 doniczek lawendy, 6 jeżowek bladych (szukałam online ale nie zamówiłam w końcu bo nie znalazłam ładnych sadzonek). Te też nie były ładne bo takie wyciągnięte chucherka z jedną łodygą ale po 12 zł za sztukę

I dwie hortensje sweet Annabelle. Wszystko posadzone

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:10, 12 lip 2025

Do góry
Pierwsze Jezyny dojrzewają

Woda podmyła i wymyła świeżo sadzone hosty…

W kamiennym kręgu od początku 16:06, 12 lip 2025

Do góry
GorAna napisał(a)
Deszczowy widok z okna ☺️

Jak wata cukrowa! Mniam
Grzebiuszka ziemna 15:34, 12 lip 2025

Do góry
Teraz będzie spam żółto-pomarańczowy, któremu trudno zrobić dobre zdj w słoneczny dzień, wychodzą za blado, za to w pochmurny aparat oddaje bardziej ich światło :

Ogród Basi i Romka 14:58, 12 lip 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
I jeszcze takie różne

O! Tu mi się podobuje
Ogród w dolinie 14:34, 12 lip 2025

Do góry
Parę fotek ku pamięci...
Mam ostatnio taką refleksję, że mój ogród nie jest wycacany, wyniuniany, czyściutki, bez żadnego chwaścika, kolorowy, różnorodny... no jest sobie ogrodem.... takim jakimś. Nie jestem zdecydowana, szybka, pomysłowa i w ogóle ot przeciętny człowiek... ogrodnik niedoskonały raczej
Nie marudzę jednak, ja go lubię i patrzę ostatnio i cieszę się, że aż tyle udało się zrobić, chociaż jeszcze drugie tyle do zrobienia

Zdjęcie z wjazdu. jak ktoś ma ochotę to niech zajrzy na pierwszą stronę wątku.
Kolory na zdjęciach trochę okłamane, bo telefon nie współpracował. To fotki po całodniowym deszczu.

Frontowa

Zadrzewnie bezogonowe kwitną niewielkimi maślanymi kwiatkami, które są niesamowicie miododajne, bo owady przy nich szaleją aż miło.
Wiosna jedna obcięłam na krótki w celach testowych, po deszczu i wietrze się trochę rozłożyła, więc już wiem, że więcej ciąć nie będę. Niech rosną.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 14:07, 12 lip 2025

Do góry
Kocica wyglada na mocno niezadowolona.
Kto to widział. Kilka dni w domu z zasmarkanym czlowiekiem.
Dzis wypuścili na chwilkę i …zaczęlo padać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies