Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 10:22, 06 sie 2025

Marcin89 napisał(a)
Ja coś nie mam cierpliwości do oprysków i nie lubię ich robić. Ogórków do tej pory sporo zebraliśmy, a w drugim miejscu wysiałem kolejne i już wzeszły, zobaczę co z nich będzie

Magnolię z rozmnażalnika chętnie gdzieś przesadzę. To chyba jest Susan i ma już fajny, gęsty pokrój

Rozchodniki rosną jak rosły, zapomniałem zasilić. A na froncie są dużo ładniejsze.

Kocimiętka miała być ze stipą i szałwią, której chyba za mało dałem. Przy projektowaniu nic nie pisałaś, a ja w ogóle w ten sposób o kocimiętce nie pomyślałem

Też nie mam jakiejś dużej cierpliwości, ale jest lepiej od kiedy mąż mi sprezentował opryskiwacz akumulatorowy. Wcześniej biegałam z takim małym ręcznym dwulitrowym.

Czyli chodziło o tą z rozmnażalnika, a nie frontu. Zapomniałam, że masz drugą.

Dopiero jak zobaczyłam na zdjęciu to jakoś mnie tak naszło na komentarz kocimiętka-stipa.
Miskantowo 11:13, 06 sie 2025

Zazdroszczę ogórków.
U mnie ciągle pada.
Mam wysiane trzy rzuty.
Pierwszy dogorywa, zebrałam może z 5 ogórków.
Drugi zaczyna kwitnienie ale jest w takim stanie, ze jutro postaram sie je usunąć.
Najmłodsze dopiero wykiełkowały.
Pierwsze liście sa już z oznakami chorobowymi.
Nic z nich chyba nie będzie.
Tesciowa mi meldowała, ze u nas na ryneczku ogórki sa po 15pln za kilogram.
Marcin89 09:24, 07 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Też nie mam jakiejś dużej cierpliwości, ale jest lepiej od kiedy mąż mi sprezentował opryskiwacz akumulatorowy. Wcześniej biegałam z takim małym ręcznym dwulitrowym.

Czyli chodziło o tą z rozmnażalnika, a nie frontu. Zapomniałam, że masz drugą.

Dopiero jak zobaczyłam na zdjęciu to jakoś mnie tak naszło na komentarz kocimiętka-stipa.
A nawet i trzecia magnolia się znajdzie. To właśnie ta wysłana w ramach reklamacji.

Mam od niedawna opryskiwacz 5l z lancą i szelkami na ramię. Jest różnica w wydajności i szybkości pracy

Dobrze, że napisałaś o tym duecie. Mi się na początku efekt swobodnego rozmieszczenia nie podobał. Ale gdy zakwitły kocimiętki, a trawy urosły, wyszedł efekt "przenikania" się roślin Nie umiem tego uchwycić telefonem.

Ostatnio była u nas na chwilę ciocia i pierwszy raz widziała te rabaty. Bardzo się spodobały, usłyszałem tyle miłych słów. Na drugi dzień przyszła i zapytała, czy może zrobić parę zdjęć dla koleżanki, która lubi ogrody, bo wszystko jej próbowała opisać.
Marcin89 09:27, 07 sie 2025

Miskantowo napisał(a)
Zazdroszczę ogórków.
U mnie ciągle pada.
Mam wysiane trzy rzuty.
Pierwszy dogorywa, zebrałam może z 5 ogórków.
Drugi zaczyna kwitnienie ale jest w takim stanie, ze jutro postaram sie je usunąć.
Najmłodsze dopiero wykiełkowały.
Pierwsze liście sa już z oznakami chorobowymi.
Nic z nich chyba nie będzie.
Tesciowa mi meldowała, ze u nas na ryneczku ogórki sa po 15pln za kilogram.
Co roku jest podobnie, trochę zdążymy zjeść, trochę do słoików A jak przyjdzie choroba, to nagle koniec. Wówczas słyszymy lokalnie, że u każdego już ogórki padają i trzeba ratować się tymi od rolnika.

Zawsze mówiłem, że to od wody, bo upał był i trzeba było podlewać dużo, zawsze coś na liście poszło. A w tym roku woda z nieba załatwiła.
Marcin89 16:54, 08 sie 2025

Za mało robię zdjęć pomidorom, potem nie będę pamiętał, które mi najlepiej rosły i smakowały.

Tutaj chyba mój rekordzista. Odmiana Yellowstone, waga 789 g

Bawole serca są ciut mniejsze, ale też mają po 500-700 g.

To drugie zdjęcie mi nie wyszło, ale chodzi o te zielone końcówki. Znowu mi takie owoce rosną, a nawożenie robiłem nawozem wieloskładnikowym, dedykowanym do pomidorów i papryki. To chyba niedobór potasu lub fosforu. Ktoś pamięta?
Marcin89 17:06, 08 sie 2025

W końcu w "kurniku" jest po mojemu. Udało się ułożyć zapasowe dachówki na środkowej palecie. Najpierw je umyłem z piachu i pajęczyn (Serio myłem dachówki Ale były tak brudne i zapiaszczone, że musiałem). Do tego wspomniane farby i jakiś tam cement.

Po drugiej stronie póki co palety, trochę drewna i drewno z wiśni i orzecha do wędzenia lub na ognicho. Zmieściły się nawet worki z plastikiem i papierem (na dworze wiecznie mokre i pod spodem ślimaczory siedziały).

Zmieści się tu jeszcze duuużo rzeczy. Podoba mi się porządek, ale zobaczymy jak długo go utrzymam
Margo2 12:36, 14 sie 2025

Marcin kurnik wygląda super.
Mi bardzo brakuje takiej miejscówki.
Czy sa drzwi w tym kurniku?
Możesz też przechować jakieś rośliny doniczkowe z tarasu.
Ja swoją hortensję ogrodową, borówki, które posadziłam w donicy przechowałam w drewutni.
Marcin89 13:14, 14 sie 2025

Margo2 napisał(a)
Marcin kurnik wygląda super.
Mi bardzo brakuje takiej miejscówki.
Czy sa drzwi w tym kurniku?
Możesz też przechować jakieś rośliny doniczkowe z tarasu.
Ja swoją hortensję ogrodową, borówki, które posadziłam w donicy przechowałam w drewutni.
A dziękuję Wiesz co są drzwi, ale będziemy je zamurowywać, a robić nowe z tego małego okienka. Okna już nie będzie, więc zbyt ciemno.

W drugim pomieszczeniu jest okno. Ale temperatury spadają poniżej 0.
Marcin89 16:27, 14 sie 2025

Tylko jedno z brzozowej. Lubię czasem zdjęcia "pod słońce".
Narsilia 17:48, 14 sie 2025

Piękne jeżówki i szałwię wśród trąd prosimy więcej takich portretów pod słońce lub nie