Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:40, 13 sty 2021

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:39, 13 sty 2021

Do góry

różnica 1 dzień i ambrowiec żółty

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:37, 13 sty 2021

Do góry
25.10.20

świeci na złoto hortensja pnąca

miłorzęby nadal zielone

okrywowa róża u mnie robi za pnącą
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:21, 13 sty 2021

Do góry
W końcu spadł snieg

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 06:12, 13 sty 2021

Do góry
Haniu -----Basiu----Izka----Powoli troszeczkę trzeba zacząc myslec o wiosnie i wychodzić z pieleszy choć nie powiem ze lekko ./Ciągle dyszę jak parowóz ale bycie na powietrzu stawia mnie na nogi .Pozdrawiam
Ogród z zegarem 01:43, 13 sty 2021

Do góry

Ogród z zegarem 01:30, 13 sty 2021

Do góry
Ostatnia wersja do przemyślenia .

Górnej rabatki (łuk skierowany do ogrodzenia) i tych brązowych kółek może nie być.

Czyli zostaje oczko plus wąska rabatka wokół niego i wzdłuż ścieżki po obu jej stronach i pierwsza „warstwa” rabatek takiej samej wielkości. Plus druga warstwa nieco większych rabatek z nieregularnym lewym bokiem.
Ogród z zegarem 00:24, 13 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Moje typy to nr 6 i 7 podobne do siebie, ale dające możliwości dalszej rozbudowy po obwodzie w tym samym stylu. Można zacząć od jednej rabatki, potem kolejna i tak dokładać choć by co roku jedną, to jest wykonalne dla jednej osoby. Ja bym wokół oczka dała kilka rabat z bylinami, w kolejnym rzędzie poszła w rabaty trawiaste lub z niskimi krzewami, w następnym z jeszcze wyższymi krzewami, w kolejnym niskie drzewa, w jeszcze kolejnym wysokie drzewa podsadzone krzewami.

Trochę myślałam nad tymi typami i takie coś mi wyszło (kupiłam se cyrkiel )

Przyznam, że nawet mi się podoba
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:29, 12 sty 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jestem, chłonę te róże czerwcowe. I widoki z ławeczek.

Ewo światło, ciepło wysyłam

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:25, 12 sty 2021

Do góry
Sezon na dalie był długi, a nawet chyba najdłuższy bo nie czekałam na przymrozek tylko rozpoczęłam wykopki z wolna jeszcze kwitnące. Start miały bardzo trudny przez majową niestabilną pogodę a później przez inwazję ślimakową. Ja nie sypię na ślimaki nic więc było zbieranie - była jedna dalia z której codziennie zbierałam ok 15-20 ślimaków.
Sadzenie dalii obok astrów nie ma sensu. Zasadzam się teraz na ślimaki bo skoro jest już preparat ekologiczny to skorzystam.

Moje październikowe dalie

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:15, 12 sty 2021

Do góry

cudowne jest to jesienne słońce a ja obmyślam zmiany nasadzeń astrów

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:10, 12 sty 2021

Do góry
Antracyt -

Pamiętasz może jakie dzwonki masz w tej kompozycji? Czy ona stoi w półcieniu czy raczej w słońcu? Planuję czymś podsadzić hosty w donicy, w półcieniu i taki duet byłby idealny. Wydaje mi się, że z tyłu, za różą czai się jeszcze jasnota plamista?

Te dzwonki to chyba dalmatyńskie - jak na razie są super, zimują w donicy i dobrze przyrastają, czasem je przytnę i od nowa się zbierają. Do host fajnie też będą wyglądały paprocie, bodziszki, żurawki, ale tez kokoryczka -
tak tam jest jasnota - ona u mnie jak chwast i tym chwastem obsadzam tez donice - odsadzam - trzeba od czasu do czasu tez przyciąć - w donicy były i nie przemarzły - zobaczymy jak po tej zimie bedzie.

PrawieBory - dziękuję Ci bardzo za przemiły wpis - i to jeszcze z Borów Tucholskich - ach żebyś wiedziła jak mam wspaniałe wspomnienia z tamtych okolic .
Gdzie jest Twój wątek - masz ogród ? - pozdrawiam i czekam na śnieg

Joku - hehe na miejscu tak, na razie trawa tam się zbiera więc ławka schowana ale siedzenie pod brzozą dopiero teraz doceniłam

Mgdulska - dzięki, pozdrawiam również noworocznie - wciąż jeszcze chyba można

HannaR - to klon jesionolistny odessanum - trzeba ciąć, kształtować - no nie wiem czy kolejny raz bym go wybrała - teraz jest taka oferta drzewek w szkółkach - tylko wybierać i dopasować do charakteru miejsca.

Popcorn - Karola najlepszego !

ElżbietaFranka - również wszystkiego dobrego na ten rok !

Alija - bardzo mi miło jak czytam co piszesz - super że masz swój wątek - coś już podejrzałam - oj jest wiele inspiracji - pokazuj !

ryska - również wszystkiego dobrego - pozdrawiam

Bardzo dziękuję wszystkim za wpisy jak i za to że zaglądacie - trochę mnie to stresuje, ale też cieszy.

Idziemy dalej z rokiem 2020 - zdjęć coraz mniej - i jest już październik
ławka odstawiona, trawa wysiana

jest ciepło ale jesień już zaawansowana

na pierwszym planie kłosowce które bardzo lubię i wysiewam

moja rabata bylinowa osiaga apogeum kwitnienia

Pszczelarnia 22:48, 12 sty 2021

Do góry
I oto luty we wspomnieniach.

Postanowiliśmy przesadzić jedną gruszę ozdobną do szpaleru nad strumieniem. Grusza się przyjęła, bo lato było deszczowe.

W ogrodzie prawie nie byłam. Zanotowałam tylko, że kwitną śnieżyczki, cyklameny fajnie wyglądają i oczywiście ciemierniki. Na ogrodowym stole stały już kwitnące kompozycje.

Robiłam inspekcje daliom zimującym w piwnicy (w kartonach i gazetach).

Miałam też w domu swoje pierwsze kwiaty z ogrodu. I tak skończył się luty.

Podwórkowa rehabilitacja 22:33, 12 sty 2021

Do góry
Renatko, Sylwio, Asiu, Aniu, Gosiu, Edytko, Agnieszko, Aniu, Eliso, Mariolciu dziękuję Wam za tak liczne odwiedziny i za życzenia.

Budzę się powoli z zimowego snu, nasiona pomidorów zakupiłam i to jest oznaka, że mój organizm jest gotowy do pracy fizycznej
Kupiłam też książkę Danusi więc ten rok zapowiada się ciekawie(marzę o spotkaniu połączonym z podziwianiem Danusi Ogrodów Pokazowych).
W planach mam w końcu zrewitalizować oczko, zrobić letnią kuchnię i być może altankę.
Jadalne róże z warzywnika zmienią miejsce na bardziej słoneczne (potwór powojnik Mayleen odbiera im radość z życia). Tam będzie za to las czosnku niedźwiedziego.
Wzdłuż pola stipowego mam posadzony rozchodnik okazały ale słabo wygląda i podmienię go chyba na lawendę albo na seslerię. Do przemyślenia.
I to tyle.
Styczeń należy się ciemiernikom ale luty to krokusy.
I tego się trzymajmy

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 22:21, 12 sty 2021

Do góry
Pomysł był mniej więcej taki. Parę płyt od tarasu potem 6-7 schodów na skarpie pomiędzy drzewami. Nie wiem czy tak będzie ok ale chcę zrobić coś lekkiego w odbiorze.
Płyty muszą być jasne bo ciemne kiepsko wygladają.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:54, 12 sty 2021

Do góry
Dziękuję Jolu, wszyscy pragniemy aby nowy rok był lepszy od minionego, tylko chyba za bardzo nie mamy na to wpływu...
Pociesza nas ogród i planowanie prac na wiosnę.
Teraz jest trochę zimy biały puch otulił brunatności a kolorowe owoce ogników robią za ozdoby

Ogród w remoncie 21:27, 12 sty 2021

Do góry
Chcę Wam pokazać nad czym dumam
Kominuję rozmieszczenie róż na tej cypelkowej rabacie przy fontannie. Wszystko w seslerii z dodatkiem szałwii,białej gaury, może wcisnę jeszcze jakieś lawendy bądź kocimiętki. Projekt jeszcze bardzo wstępny. I nie wiem co na tyły tej rabaty posadzić. Myślałam o tawułach wczesnych.

Takie tam przymiarki

Mój ogrodowy pamiętnik 21:22, 12 sty 2021

Do góry
Ja jednak wolę zimę bez śniegu. Bez mrozu też .
A najlepiej zimę bez zimy .

Mój ogrodowy pamiętnik 21:17, 12 sty 2021

Do góry
Moje przymiarki do połączenia tarasu ze skarpą i planowanych na niej schodów. Muszę coś wymyśleć ale na razie nic mi nie pasuje. Chcę płyty prostokątne ulożone na trawie zamiast kolejnego chodnika ale ciężko znaleźć takie co by pasowały do reszty.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:11, 12 sty 2021

Do góry
Parę przedśniegowych wspominków. W zasadzie dopiero dzisiaj spadł konkretny śnieg i tak już ma sypać na wieki wieków .

Sesleria rośnie na skarpie sto razy lepiej u mnie niż na płaskim.

Czosnki głowkowate wyłażą mi na potęgę. A późno je sadziłam.

Takiego nieba prędko nie będzie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies