Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 16:40, 02 lut 2021

Basilikum napisał(a)
super udalo Ci sie polaczyc ogrod z lasem po mistrzowsku
No i fotki sa super
Moj maz sie pyta czy Ty masz sasiadow czy jestescie takim samotnym domkiem w lesie?

Miło mi że ci się podoba Fotki mogłyby być lepsze, niestety robię telefonem.
Nasza działka jest zalesiona ale to nie las. Z dwóch stron jest przestrzeń i sąsiedzi. Pozostałe dwie też są działki ale rekreacyjne. Poza tym działki są na tyle duże, że nikogo nie widać, bo akurat domy są na przeciwległych końcach. Jest cudowna prywatność na której mi bardzo zależało i której szukałam przez dwa lata.

April 16:51, 02 lut 2021

sierika napisał(a)
Makabryczna niekonsekwencja brzmi znajomo ale nie mam ZP na wyciągnięcie ręki więc wyjścia nie mam, no mogłabym wcale nie kupować ale to kwadratura koła w moim wypadku

Ewo, wiem że masz daleko, roślin których inaczej nie mogę, też kupuję w necie. Ale akurat Basia, ma akceptowalną odległość i może to połączyć z odwiedzinami u nas, dlatego się śmiałam, że rezygnuje z wyjazdu.
Niestety przy internetowych zakupach często dostaję głupawki a potem żałuję...

April 17:06, 02 lut 2021

MiluniaB napisał(a)
Podziwiam Twój ogród w lesie. Dużo masz wszystkich roślin i na kolorowo

My mamy basen w pełnym słońcu, a i tak, żeby dogrzać wodę mamy pompę ciepła. Samo słońce na jego wielkość nie jest w stanie ogrzać wody.

Wiem, że Ty teraz wolisz bardziej stonowanie Ja część słoneczną mam pełną kolorów a po drugiej stronie domu, część zacieniona jest w zieleni

Widziałam twój piękny basen, zazdroszczę Myśleliśmy o takim ale musielibyśmy wyciąć dużo drzew, a na to mój mąż się nie chce zgodzić. Pompa ciepła to świetna sprawa, my myśleliśmy o panelach słonecznych. Nasz nie jest zbyt duży ale dość głęboki i dlatego zimny.
Pamiętam, że pracujesz nad mężem w kwestii zabudowy górnej basenu lub jego przykryciem. To trudny temat, tak dużo jest możliwości. Trzeba przemyśleć estetykę i funkcjonalność. Podejrzewam że w tym punkcie trochę rozjeżdżają się wasze wyobrażenia Ciekawa jestem na czym stanie.

inka74 17:08, 02 lut 2021

April napisał(a)

Ty zbierasz na taras ja zbieram na talerz. No niby już mam ale myślę. Spory wydatek.
No i oświetlenie... życia mi nie starczy, ciągle na coś zbieram
Przynajmniej największy wydatek, wymianę samochodu załatwiłam. Teraz to już będzie z górki.
A miejscówkę na tą misę mam, nie zmieniła mi się.
wiem, pamiętam miejscówkę. Będzie kiedys fajnie - jak obie nazbieramy na to co chcemy lub w totka wygram. Wiesz ile mi krzyknęli za taras i jego zabudowę w szkle jako ogrodu zimowego? 28... resztę zer dopowiedz sama. Masakra...
April 17:13, 02 lut 2021

BKosimkArt napisał(a)

No tak wiem coś na temat niekonsekwencji... nie wiem czy w tym roku będę mogła gdzieś pojechać z nowym dzieciem... chciałabym ale co będzie trudno przewidzieć, więc zamówiłam... zresztą ja zawsze zamawiałam sporo roślin w zimę i na wiosnę już miałam sadzonki, raczej się nie zawiodłam jeszcze.
Zamówiłam w "zielonym do góry", mieli jeszcze paproć Polypodium vulgare, której szukałam więc się nie zastanawiałam. To moje jedyne zakupy w tym roku. Przeważnie już miałam kilka zamówień ale ze względu na mój stan i wielkiej niewiadomej, co będzie i jak będzie wiosną, to darowałam sobie większe zakupy...
Wrzucaj max po 4 foty to będzie lepiej działać.

Wiem, wiem że masz teraz inne sprawy na głowie niż ogród Najlepiej nie planować, ogród sam sobie poradzi. Trochę cierpliwości i się ułoży

Ja wgrywam nawet po jednym zdjęciu a i tak trwa to po kilka minut każde.

To może moja kiciunia...
April 17:17, 02 lut 2021

antracyt napisał(a)

Jest takie prawdopodobieństwo. Jak poprawialiśmy elewację, to trzeba było część podbitki zdjąć. Winobluszcz znalazł szczelinę między deskami i bardzo szybko próbował zaanektować wolne przestrzenie.

No właśnie, ja wolę zapobiegać niż naprawiać. Jest tyle innych pięknych roślin

April 17:23, 02 lut 2021

Kasya napisał(a)
Powzdychać do fotek można
Jakbys wilczomlecza gdzieś dorwała to kupuj więcej
A proso ci się nie wykłada ? Bo to moja zmora

Właśnie to samo miałam ci napisać, żebyś go kupiła też dla mnie Ok, będziemy polować, bo w ZP niestety nie ma.
Proso mi się zupełnie nie wykłada. Całą zimę stało sztywno bo nie było śniegu. Może twoje ma za wilgotno lub za dobrą ziemię. Ja będę jeszcze dokupować albo rozsadzę to co mam. Bardzo mi się podoba ta fioletowa chmurka jak zakwitnie.

Jesień przy wgłębniku

BKosimkArt 17:46, 02 lut 2021

April napisał(a)

Wiem, wiem że masz teraz inne sprawy na głowie niż ogród Najlepiej nie planować, ogród sam sobie poradzi. Trochę cierpliwości i się ułoży

Ja wgrywam nawet po jednym zdjęciu a i tak trwa to po kilka minut każde.

To może moja kiciunia...

Ale cudak śmieszny!
A czyli wina internetu :/
MiluniaB 19:42, 02 lut 2021

April napisał(a)

Wiem, że Ty teraz wolisz bardziej stonowanie Ja część słoneczną mam pełną kolorów a po drugiej stronie domu, część zacieniona jest w zieleni

Widziałam twój piękny basen, zazdroszczę Myśleliśmy o takim ale musielibyśmy wyciąć dużo drzew, a na to mój mąż się nie chce zgodzić. Pompa ciepła to świetna sprawa, my myśleliśmy o panelach słonecznych. Nasz nie jest zbyt duży ale dość głęboki i dlatego zimny.
Pamiętam, że pracujesz nad mężem w kwestii zabudowy górnej basenu lub jego przykryciem. To trudny temat, tak dużo jest możliwości. Trzeba przemyśleć estetykę i funkcjonalność. Podejrzewam że w tym punkcie trochę rozjeżdżają się wasze wyobrażenia Ciekawa jestem na czym stanie.

Czy ta trawa to jesienne przebarwiona hacone? Jaka odmiana? Pięknie wygląda

Tak będziemy w tym sezonie robić zadaszenie. Nasze wizję faktycznie się nie pokrywają - jednak wierzę w mojego Męża, że to co wybierze będzie i ładne i funkcjonalne
Panele słoneczne też mamy. To wszystko było dobrze przemyślane

Jak głęboki masz basen?
m_gocha 19:44, 02 lut 2021

April napisał(a)

Ja też bym wilczomlecza Tiny Tim chętnie dokupiła. Tego zdobyłam na jakimś wyjeździe. Nie miałam pojęcia że takie cudo wyrośnie. Spróbuję go podzielić na wiosnę ale nie będzie to łatwe. Już chciałam w zeszłym sezonie ale się nie udało.

Tak wygląda we wrześniu

Podobno łatwo można rozmnożyć - uciąć kawałek pędu, odczekać aż zaschnie mleczny wyciek i taką sadzonkę do doniczki do wilgotnej ziemi