Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:27, 21 maj 2018

Do góry
Wpisałam się w wątku
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 sierpnia 2018 godz. 10 21:41, 21 maj 2018

Do góry
11 sierpnia mi pasuje.
Bawarka 21:40, 21 maj 2018

Do góry
Zdjęcia cudo.
Zwłaszcza ujęły mnie jaskry na łące.
Choroby róż 20:25, 20 maj 2018

Do góry
IrenaJodkowska napisał(a)
Proszę o podpowiedź,nie wiem co się dzieje z różami.Dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:29, 18 maj 2018

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Mam nadzieję, że swoim pytaniem nie łamię regulaminu.
Czy kojarzycie może, jaka to odmiana hosty?

To w programie zrobione. Nie znam takiej hosty.
Ogród w Tarnowie 23:19, 18 maj 2018

Do góry
No cóż...perfekcja
Cały Rysio, perfekcyjny do granic Cudo-ogród. Mam szczęście, że tam byłam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:17, 18 maj 2018

Do góry
Pewnie tak, ale jak widzę szmatę to dostaję gorączki od razu. Wybacz Pszczółko
Ale to niepojęte, że nawet dotarła do tego programu

Myślę, że jednak ma wpływ na to, co pokazuje i mógłby powiedzieć że to nieogrodnicze jest.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 22:20, 18 maj 2018

Do góry
Nie wiem jaka jest u ciebie pogoda, ale moim zdaniem w maju, podczas upałów, wertykulacja jest zbędna. Skoszony jest nisko, więc teraz nawóz (wieloskłądnikowy do trawnika, np Florovit lub jakikolwiek, ale nie długo działający, tylko normalny.

I lać wodę, przez 3 dni najpierw, żeby dobrze granulki się rozpuściły.
Potem nioe wiem czy co drugi dzień, nie wiem jaka gleba czy piasczysta czy dobrze trzymająca wodę. Tutaj przepisu się nie daje. ma być wilgotny potem, a nie że co drugi dzień albo co trzeci dzień. Tak się nie robi. Ma być mokry a nawóz rozpuszczony.

Obawiam się jednak, że nie umiesz nawozić równomiernie i trawnik będzie w łaty.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:16, 18 maj 2018

Do góry
adkawi, ja nie doradzę, bo gdy było podejrzenie,że przenawożony, to trzeba zrobić badanie gleby, albo dłużej odczekać.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:14, 18 maj 2018

Do góry
florofil napisał(a)
Witam.
Mam dylemat i czekam aż jakaś mądra głowa pomoże mi go rozwiązać.

Wczoraj tuż przed deszczem rozsypałam na trawniku nawóz (saletra wapniowa yara (daję go na przemian z hydrocomplexem)). Teoretycznie super, że spadł deszcz. Tylko, że pada od wczoraj z małymi przerwami. Myślę więc, że cały nawóz jest już jakieś pół metra pod ziemią i tak na prawdę to zupełnie nie zadziała i chyba nie pozostaje nic innego jak kupić nowy worek i znów siać.
Jak myślicie? Co zrobić w takiej sytuacji gdy po nawożeniu następuję ogromny opad deszczu?

Dziękuję za pomoc!

W żadnym wypadku, twoje myślenie jest błędne i trawnik dostanie nawóz. Sypanie ponowne spowoduje spalenie trawnika, bo nawozu będzie za dużo
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 07:30, 18 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem na początek dobrze skosił.
Teraz trzeba najpierw nawóz i podlewanie. Ja się zazieleni, pokaż przed koszeniem i po koszeniu. Ten trawnik jest chyba równy więc wart ratowania i to bym zalecała

Da się jak najbardziej tylko żarcia i wody potrzebuje. Chwastami zajmiesz się później. Pokażesz jakie są.

Dziękuję za odzew
Niestety ale nie pomyślałem, żeby zrobić zdjęcie przed koszeniem także nie mam jak takiego wstawić
Czy przed nawożeniem użyć jeszcze wertykulatora / aeratora czy od razu nawozić?
Co do samych nawozów, są lepsze / gorsze czy po prostu kupić którykolwiek?
Jeśli będę podlewał co drugi dzień, czy to wystarczy?
Trawnik jest o dziwo równy więc w tym zakresie nie są potrzebne zabiegi na szczęście
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 07:15, 18 maj 2018

Do góry
Moim zdaniem na początek dobrze skosił.
Teraz trzeba najpierw nawóz i podlewanie. Ja się zazieleni, pokaż przed koszeniem i po koszeniu. Ten trawnik jest chyba równy więc wart ratowania i to bym zalecała

Da się jak najbardziej tylko żarcia i wody potrzebuje. Chwastami zajmiesz się później. Pokażesz jakie są.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:12, 18 maj 2018

Do góry
Koziolek napisał(a)
Witam, niedawno zasadzilem pare roslin na nowej rabacie ok 3 tyg temu i teraz patrze a tu takie cos? Stanowisko półcieniste, co moze byc tego przyczyna i jak temu zaradzić. Jeżeli chodzi o ziemie to jest dosyć ciezka pod spodem (glina) a zwierzchu troche lzejsza bo musialem nawiezc, za porada Pani z ogrodniczego zmieszalem ziemie z torfem lekko kwasnym( moze tu coś przekombinowałem) wczesnej uschly mi w tym miejscu berberysy. Po drugiej stronie rozna karlowate tuje i maja sie świetnie. Jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies