Witaj, nawet na zbitej glebie da się załozyć ogród, trzeba jednak zacząć od jej uzdrawiania i wprowadzania materii organicznej. Na kamieniach i glinie zbitej nie sadź roślin.
W "małych przestrzeniach" kładą szmaty.I on to akceptował.
A w jednym z programów, znany projektant współprowadzący kładł szmatę w swoim ogrodzie.
To w Monty'ego programie pokazywali w końcu. U siebie chyba nie ma, ale wszystkiego się można spodziewać.
Twoja precyzja i planowanie z linijką może doprowadzić cię do zguby. Tak nie można planować. Roślina i tak zrobi swoje, wbrew twoim planom.
Posadź co 60 cm, a wszystko inne można regulować cięciem.
Jednak trudno będzie zatrzymać tuję na 250 cm (taki masz plan), bo będzie miała ochotę na wyżej.
A wtedy będzie gruba, więc co 60 cm okaże się za gęsto
Ta róża ma wyjątkowy kolor, ale jednak smutny. I jak dla mnie pasują do niej byliny o białych kwiatach np. liatra (oczywiście biała i z jasnymi liśćmi), pasuje także kocimiętka, może perowskia (bo ma srebrne liście) i dodałabym przywrotnik ostroklapowy i lekkie turzyce z zielonymi cienkimi listkami np. Kyoto lub podobne.
Byliny bladoróżowe, może szałwia omszona 'Rosea'(choć nie jest bladoróżowa).
Dziękuję, już dotarłam do tego artykułu. Proszę mi doradzić, co mam teraz zrobić z tymi roślinami. Wykopać i spalić? A co z tymi miejscami po roślinach?, odkażać?, obsadzić na nowo? poczekać sezon?
Nawóz gdy trawnik zaczyna wyglądać gorzej, z reguły po drugim koszeniu.
Nawóz do trawników, jakikolwiek.
Trawa nie rośnie na wyścigi, szybciej niż może - nie da się. Aby rosła szybciej powinna mieć stałą wilgotność, być koszona i nawożona.Nie wyrabiasz? rozumiem doskonale. Upały są, bez podlewania nic nie urośnie. Więc pracuj na efekt. Samo się nie zrobi.
Przed trawnikiem zrobić porządny i profesjonalny system nawadniający, który zadba o właściwą wilgotność trawnika, że nie przyschnie (nam nie przysycha)
Koś i pielęgnuj, a będziesz miał dość szybko tak, jak na zdjęciu, bo od razu
Jak prowadzę tyle lat ten wątek, to dziwię się, że ludzie boją się trawników z rolki i brną w te chwasty i walczą z nimi.
Te ulewy, te wschodzące chwastnice i komosy i wiechliny Proponuję -
Wyrównać ziemię, wypoziomować
Zamówić porządny trawnik, drogi i u dobrego producenta. 100% kmorzeni, z folii, nie ścinany