Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowo zakręcona. 07:13, 16 maj 2018

Do góry
Marto, witaj
Ogrodzenie działki - prośba o pomoc :) 07:10, 16 maj 2018

Do góry
Użyj zwykłych krawężników, będzie najtaniej i estetycznie. Tylko jaki jest dolny poziom siatki? Czy pozwoli na ich umieszczenie?
Pszczelarnia 16:35, 15 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też się dzisiaj uszarpałam Ale ból w nogach..mimo wszystko warto się poświęcać dla ogrodu. On tego potrzebuje.

No masz pole do popisu ja stale taka uszargana
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:07, 15 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Te szerokie źdźbła to chwastnica.
Wyrywać.Musi być nieco większa do wyrywania.

Powiem szczerze że nie wiem czy dam radę to ręcznie wyrwać mam tego bardzo dużo w jednej części trawnika.... czy częste koszenie nie wyeliminuje tej chwastnicy?? Moja trawa była wysiana 5 maja dziisaj mija ponad tydzień od wysiewu przy odwodnieniu i przy ogrodzeniu robi się dość zielono natomiast na całym trawniku jest nawet sporo igiełek trawy natomiast mam nadzieję że wystartował dopiero jeden gatunek i że kostrzewa z wiechliną jeszcze nie wystartowała- czy to możliwe- trawa barenbrug green universal.... i dodam że tą chwastnicę to wzrostem trawa zdecydowanie przerosła w szybkim tępie natomiast ta chwastnica gdzie jest jej bardzo dużo to jakoś pomału rośnie......

nie wiem a może powinienem poczekać jeszcze te dwa tygodnie i potraktować trawę z całym tym chwastem herbicytem i wysiać wszystko od nowa??

I jeszcze jak za płotem w jednym kawałku jest pole uprawne gdzie obecnie rośnie rzepak natomiast w drugim kawałku rośnie co sobie chce, to czy to skazuje mnie na paskudny trawnik...??
Chwasty w trawniku 09:58, 15 maj 2018

Do góry
Aby nie dopuścić, aby komosa się rozmnożyła, czyli wysiała nasiona, musisz skosić ją lub wyrwać przed zawiązaniem nasion, czyli nie dopuść nawet do kwitnienia. Ba jak zakwitnie to zapewne już blisko do tego żeby zawiązały się nasiona. A jak będą nasiona, to spadną na ziemię i wykiełkują. Powstaną nowe komosy-dzieci.

Skąd biorą się nowe rośliny? Z nasion (generatywne rozmnażanie), które dotyczy roślin jednorocznych lub z rozłogów, sadzonek, odrostów korzeniowych, podziału roślin itp (rozmnażanie wegetatywne) - dotyczy m.in. roślin wieloletnich.

Czyli, jak nie dopuścić do wysiania nasion?- należy skosić komosę teraz, zanim zakwitnie. Albo wyrwać.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:54, 15 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dostawa

Danusiu napiszesz na priv gdzie robiłaś takie piękne zakupy.
Rozpoznawanie traw 08:09, 15 maj 2018

Do góry
Dominikaa napisał(a)
Proszę o pomoc co to może być za trawa?
[zmoderowane]

To mógł być Carex 'Kyoto' lub 'The Beatles'. Może też być Carex montana.

To nie jest trawa, to turzyca.
Wklejaj link do zdjęcia, nie wklejaj zdjęć nie swojego autorstwa
Rozpoznawanie traw 08:08, 15 maj 2018

Do góry
herbi napisał(a)

Czy ktoś rozpoznaje jaki to gatunek? Trawa niezwykle ekspansywna, błyskawicznie porosła prawie całą skarpę, inne rośliny trzeba było eksmitować. Rozłogi tak gęste, że nie da się wbić szpadla, ręczne wyrywanie nic nie daje. Czekam na koparkę i wyrzucę razem z całą ziemią, innej możliwości nie widzę. Wrzucam zdjęcie jako ostrzeżenie i przestrogę przed zagadkowymi prezentami

To nie jest trawa, to jest turzyca (Carex). Trudno ją wypielić, bo tworzy rozłogi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:05, 15 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przytnij bardzo nisko.

Ok, dzięki. Tak zrobię
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:04, 15 maj 2018

Do góry
Próbuj tę komosę wyrywać, bo zabiera trawie wodę i składniki odżywcze, czyli jest jej konkurencją. Gdy się jej pozbędziesz, trawie się poprawi. A jak za mało nasion było w tym miejscu, to będzie możliwość dosiania trawnika.
Chwasty w trawniku 08:00, 15 maj 2018

Do góry
Nie trzeba potwierdzać, to na pewno komosa, a drugi w małej ilości zauważyłam chwastnicę.
Komosa zginie podczas koszenia o ile nie dopuścisz do jej wysiania, a chwastnicę trzeba wyrywać z korzeniami.

Chwasty w trawniku 05:44, 15 maj 2018

Do góry
Gardenarium dzięki. Wstawiam kilka innych mam nadzieję lepszych zdjęć

Potwierdzacie że to komosa
Pszczelarnia 23:42, 14 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też się dzisiaj uszarpałam Ale ból w nogach..mimo wszystko warto się poświęcać dla ogrodu. On tego potrzebuje.

Ból też mam i w nogach i w pasie, ogród potrzebuje ale nie mam pewności że to poświęcenie jest słuszne. Znaczy coraz częściej tak myślę.
Pszczelarnia 23:24, 14 maj 2018

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:18, 14 maj 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Danusiu przeczytałam artykuł o pracach majowych. Czy mogę jeszcze wsadzić czosnek w truskawkach w celu ochrony truskawek przed chorobami grzybowymi? Czy już za późno?
Z góry dziękuję

Na czosnek za późno. Jarusia sadzi się w marcu.
Plamy na trawniku 23:16, 14 maj 2018

Do góry
Teraz nawożenie około 10 czerwca.
Lej wodę, bo trawa ma za mało wody.
Postaraj się równo nawozić następnym razem.
Żółte koło, a tam, daj spokój.
Chwasty w trawniku 23:11, 14 maj 2018

Do góry
Komosa na pewno, ale postaraj się, bo zdjęcie nie jest zrobione do rozpoznawania.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:50, 14 maj 2018

Do góry
mira napisał(a)
To ja biadolę bo stale coś wycinamy po 15 latach....a tu nie ma co biadolić tylko robić no i masz wypicusiane na błysk

cudny biały bodziszek dojrzałam

wypicusiane

Jakie słówko nowe Uwielbiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:49, 14 maj 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Współczuję strat, ale jak tu nie sadzić bukszpanu. Danusiu u mnie po zimie z trzech sztuk ML, wystartowała tylko jedna. Trzy lawendy umarły na amen. Perukowiec odbił jak na razie tylko od dołu reszta to gołe badyle i nie wiem co mam z nim zrobić. Wyrzucać nie będę bo szkoda.

Przytnij bardzo nisko.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:22, 14 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kwiatek i Kreseczka damulka, a on - zazdrosny, rozpycha się

[

I jak tu nie kochać takich słodziaków .

Danusiu! W Twoim ogrodzie jest zawsze pięknie i elegancko. I żadne straty mrozowe nie są w stanie tego zmienić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies