Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 18:59, 16 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, jak się trzyma ten bluszcz u Was nad bramką? Tą Twoją klasykę roślinno - donicową bardzo lubię w Bukszpanowym. Masz więcej limonkowych kolorów?

Bardzo orzeźwiający ogród.

Bluszcz trzyma się na pędach róży White Cloud, która zmarzła w zeszłym roku, była nad głową, a teraz tylko suche pędy zostały Zamaskowałam je bluszczem. Ot, zgodnie z ideą Geoffa Hamiltona: "Jeśli stanie się coś złego, dobry ogrodnik umie to obrócić na dobre".

Nie chodzi tu oczywiście o przechwałki, ale o trzymanie się idei
Geoff nadal jest moim guru, nie Monty, który pozwala na szmatę w swoich programach, dla mnie to niepojęte.

Instagram Ogrodowiska
OlgaK 22:49, 16 maj 2018

Danusiu, jakie towarzystwo proponujesz dla róży veilchenblau?
Gardenarium 06:56, 17 maj 2018

Ta róża ma wyjątkowy kolor, ale jednak smutny. I jak dla mnie pasują do niej byliny o białych kwiatach np. liatra (oczywiście biała i z jasnymi liśćmi), pasuje także kocimiętka, może perowskia (bo ma srebrne liście) i dodałabym przywrotnik ostroklapowy i lekkie turzyce z zielonymi cienkimi listkami np. Kyoto lub podobne.

Byliny bladoróżowe, może szałwia omszona 'Rosea'(choć nie jest bladoróżowa).

Odętka wirginijska.
Salvia nemorosa 'Pink Dawn'

jeśli Clematis to tylko bladoróżowy.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 06:57, 17 maj 2018

Milka napisał(a)
Bukszpany będziesz ratować, czy wywalasz Danusiu??
Te cisy nie polecam o których mówiłam, padają, coś z nimi nie tak.

Te co ewidentnie padnięte, spalę. A te co częściowo żywe, to już wsadzone do "szpitalu".

Instagram Ogrodowiska
OlgaK 09:44, 17 maj 2018

Dziękuję Ci za obszerną odpowiedź ☺
Brzozowadzie... 11:49, 17 maj 2018

To jednak niesamowite, jak bardzo różne od siebie ogrody wychodzą spod Twojej ręki tak doskonale. I tu nie chodzi o umizgi względem Twojej osoby Myślę, że po prostu stanęłaś w najlepszej dla siebie kolejce, gdy Pan Bóg przydzielał nam talenty... Pozdrawiam ciepło
kawa8002 18:20, 17 maj 2018

Witam. Od jakiegoś czasu bacznie i z zazdrością przeglądam zdjęcia Waszych ogrodów. Mój jest "tworzony" drugi rok. Niestety, pomimo projektu - jakoś bez powodzenia. Projektant nie wziął po uwagę gleby (zbita glina, pełna kamieni), więc większość roślin z projektu, posadzonych w zeszłym roku, w tym poszła do wymiany. Strata pieniędzy i ciężkiej pracy działa zniechęcająco. Podpatruję, co u Was, doczytuję, co by mogło u mnie się zadomowić i próbuję. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Póki co, nie poddaję się i czytam, analizuję, wnikam... i się zachwycam
Pszczelarnia 18:56, 17 maj 2018

Danusiu, gdzie Monty szmaciarstwo uprawia? U siebie?
Gardenarium 06:51, 18 maj 2018

W "małych przestrzeniach" kładą szmaty.I on to akceptował.

A w jednym z programów, znany projektant współprowadzący kładł szmatę w swoim ogrodzie.
To w Monty'ego programie pokazywali w końcu. U siebie chyba nie ma, ale wszystkiego się można spodziewać.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 06:57, 18 maj 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
To jednak niesamowite, jak bardzo różne od siebie ogrody wychodzą spod Twojej ręki tak doskonale. I tu nie chodzi o umizgi względem Twojej osoby Myślę, że po prostu stanęłaś w najlepszej dla siebie kolejce, gdy Pan Bóg przydzielał nam talenty... Pozdrawiam ciepło

Dziękuję za miłe słowa

Dziękuję cały czas Panu Bogu I za męża Witka, który mi się trafił Pracujemy razem i się uzupełniamy.
Teraz mam dwa, całkowicie różne światy.

Jeden jest monochromatyczny, zimozielony, cienisty i chłodny, przyjemny w odbiorze bardzo.
Drugi - energetyzujący kolorami i słoneczny na wskroś

Jeden świat

Drugi świat

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies