Cały sezon ? będę pamiętała
Zmianę widać to fakt. Bardzo zadowolona jestem, a jeszcze sporo zmian przed nami, bo muszę uporządkować ten nieład roślinny w ogrodzie, przesadzania dużo, bardzo dużo.
Kupiłam wiśnię Amonagawę i żeby ją posadzić muszę wykopać hortensję, która ma wylądować na miejscu magnolii, magnolia musi "iść" przed rządek porzeczek, które należy najpierw we właściwe miejsce przesadzić i dopiero zrywać darń pod magnolię...
I tak zakup jednego drzewka powoduje efekt domina i demolkę w połowie ogrodu
Ale ja to lubię
Jak się uporamy troszkę ze zmianami to zapraszamy w odwiedziny Ale to jeszcze "chwilkę" potrwa
Cudowna ta biała magnolia - taka .... koronkowa Z przodu przed domem mam w planach magnolię, albo dwie - jedną różową i jedną białą. Tylko nie wiem, która lepsza Susan czy Gienie, bo obie mi sie podobają
Jeszcze chwila i magnolia Susan tez bedzie zniewalać uroda - już popękały wszystkie paki
Klasyczne byczenie eMuska na leżaczku
A Mała jak zawsze ma mrówki
A to ciekawe, właśnie chciałam żeby raczej mniejsza była... jak powoli przyrasta to zmieści się wszędzie widziałam gdzieś w sklepie o innej nazwie ale takie same kwiaty... tylko chyba do 2m wsrostu... kurcze nie pamiętam nazwy...
Tak ta drobna biała to magnolia stellata czyli gwiażdzista. Ewa Pszczółka pokazywała że jej urosła w wielkie drzewo ale ja we wszystkich źródłach czytam ze to mały krzew do 3 M i tej wersji się trzymam, bo u mnie powoli przyrasta i bardzo sie rozkrzewia i nie ma jednego przewodnika jak maja w zwyczaju wytwarzać drzewa.
Moja ma ewidentnie pokrój krzaczka i bardzo wolno przyrasta i tak miało byc, bo jest posadzona w mijsce gdzie nie ma prawa się rozrosnąć.... Ewy zapewne jest drzewem bo i takie warianty wg Wikipedii się zdarzają. Dlatego przy zakupie wato sprawdzić czy ma pokroj krzaka (wiele pedów od podstawy) czy raczej drzewka bo to moze zecydować o jej docelowym rozmiarze.
Oglądałam wczoraj Genie u Stefana, to magnolia, ktora ma relatatywnie mało pąkow na pedach ale za to piekne i szlachetne kwiaty, dlatego musisz poczekać aż się dobrze przyjmie/ukorzeni i wypiści młode pędy. Wiem, że niewiele osob w pierwszym sezonie poleca nawozenie ale ja bym ja na poczatku lipca zasiliła nawozem do magnoli, tylko muszisz dbać o jej systematyczne podlewanie latem, wyściółki jej podłoze korą i nie przesadź z ilośćią nawozu. W siepniu magnolie zawiązują paki kwiatowe na przyszly sezon, dlatego dokarmiłabym ją przed tym procesem. Na razie daj jej spokoj i podziwiaj ten piekny kwiat
Bij zabij nie wiem, lrzecież ja roslin nie wącham
Tylko dwie rosliny w moim ogrodzie oachną tak, ze bez wachania wiem:
- lilak palibin, wystarczy przejsć obok aby wyczuć ten piekny słodki zapach
- narcyzy cheerefullness, stoja w donicach przed domem i pachną na 3 m.
Irenko cudna ta wiosna w Twoim ogrodzie.
U mnie po kilku dniach ciepła rozkwitła już magnolia. Niestety dziś już deszczowo, wietrznie i zaczyna gubić płatki. Magnolie są takie cudne ale zbyt szybko przekwitają.
Misia śliczniutka "kieszonkowa" psinka ciekawa świata.