Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród niby nowoczesny ale... 12:59, 25 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Magda macham wiosennie i czekam na ten kawałek ogrodzenia z zapartym tchem

Magnolio jaka boska lawenda!!! Jeszcze raz poproszę (bo na pewno już było) dokładną instrukcję przygotowania ziemi i źródło zakupu sadzonek. Plisssss Moje znów do wymiany, całe suche po zimie Nawet jak odbiją, to nie chcę co roku patrzeć na takie suchoty aż do maja

u mnie ziemia jest lekka, piaszczysta, więc nie robiłam i nie robię z nią nic poza wapnowaniem i sypię popiół z kominka.
U Ciebie ważne żeby woda odpływała od lawendy- może nieznaczny spadek z rabaty zrób i dodaj jakąz lekką domieszkę- np piasku do ziemi. Zwapnowac tez nie zaszkodzi.
Ale cały efekt o tej porze roku i zimowy polega na tym że to lawenda mieszaniec gatunkowy. Prawdopodobnie to Grosso. Ona ma inne liście, jest ciut wyzsza, troszkę bladziej kwiatnie, ale nie jakoś duzo bladziej.
No i tne ja po kwiatnieniu, a właściwie na koniec kwitnienie- w połowie sierpnia i drugi raz- wtedy mocniej teraz, za ok 1-2 tygodnie. Tnę nozycami do cięcia buksów na poduchę.
pokaże Ci tak samo traktowaną lawendę zwykłą- sam gatunek, mam taką jedną

sadzonki sowje kupowałam w słynnych 6pakach w Auchan ( bywają tez w Obi i chyba Leroy)- holenderskie, pod nazwą Viva. Jak nie znajdziesz, daj znać, poszukam swoich sadzonek- jeszcze mam ich troszkę ( tylko maluchy)
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:38, 25 mar 2015

Do góry
hen....nicieni się boję, chyba kret powalczy ponoć dużo było przypadków, że nicienie do gałki ocznej się dostały i były problemy zdrowotne, zatem walka nierówna, ale jakoś poradzimy

makkasia...Kasiu, zimy nie było, to ogród na bieżąco był obrabiany, przyznam się że jeszcze nigdy nie miałam takiego porządku piesio cudny, maluszki takie fajne, bardzo mądra na te swoje 6 tygodni, już tylko raz w nocy do niej wstaję, ale 6 już na nogachcieplutko pozdrawiam

Pamajo....i gdzie watek? masz, co pokazać, ta twoja magnolia, to ochy i achyno fakt, trudne to nasze ogrodniczkowanie, ale jakie piękne może malutkie ślimaki, u mnie też widziałam, ponadto mogły czubki ciut przymarznąć, u mnie tez tak się stało, ale i tak cieszą kolorem i zapachem; pomysł z donicami jest niezły, bo przy okazji rewolucji w ogrodzie, nie uszkodzisz ich, ja juz sporo zmasakrowałam

Ogród Tosi 12:06, 25 mar 2015

Do góry
hej Tosiu
Prosiłas o letnie selerie:
Careulea- lipiec i sierpień, a trzecie wiosenne- kwietniowe- nie widac za bardzo jej koloru- jest taki zimny raczej

ja ją lubię bardzo, ale tnę ja na przedwiośniu i w sezonie jeszcze po wkitnieniu, a czasem nawet jeszcze raz- mam metodę- tna jak mnie wnerwia. Do wys 3- 5 cm, potem za tydzień juz na nowo puszcza i znów ja lubię . Bardzo szybko się wyładnia.
Chyba Krania ja tez miała, ale u niej źle wyglądała- może to kwestia tego ciecia... Ona daje króciutkie rozłogi, więc łądniej jej jak jest w wikększych grupach. I jak wszytskie żelazne trawy co kilka sezonów warto ją podzielić dla odmłodzenia- u mnie nawet nie łysieje w śdrodku tylko traci forme zwartej kępy.
To czas na dzielenie ( się z innymi- ja posłałam w śwait chyba z kilkaset sztuk w sumie, a zaczynałam od 3 sztuk
Ogród niby nowoczesny ale... 11:53, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
prosiłas o kilka fotek wiosnennych z mojej 'roli'

seslerie heuflera- moje kępy sa spore a mocno je wyczochrałam co widać jeszcze

Magnolio mogłabyś wstawić zdjęcie letnie selserii (u mnie)? pliss
Opuchlaki pożarły mi żurawki i zamierzam zamienić na lawendę albo trawy właśnie.
Bardzo spodobała mi się selseria ale caerulea bo niska jest.
Ogród niby nowoczesny ale... 11:47, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
...
Sebek- za mało aktywna jestem żeby watek zakładać. Chyba że doczekam się w swoim zyciu podjazdu, to z radości nawet i wątek założę.

E tam mało aktywnych wątków nie usuwają No chyba że boisz się natłoku wielbicielek i wielbicielek i setki pytań
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:20, 25 mar 2015

Do góry
tak Olu.
Kolor ma dziwaczny Bo M. eksperymentuje z jakimiś specyfikami- ale juz i tak jest ok, poczatkowo był fioletowy, utlenił się na szczęście.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:14, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
wiosna śliczna u Was! Irysy super i donica - nówka świetna, ach!

Mój kompostownik zpomniany że obiecany- zawalony trawami, ale szybko opadnie.

o jaki oryginalny! no piękny no!

a czy ja dobrze widzę, że on ma tyci szparki tylko i włókniną jest obity od wewnątrz?
Ogród niby nowoczesny ale... 09:39, 25 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

U mnie te drobne bratki zawsze zaczynają się po pewnym czasie pokładać - już tak w okolicy maja chyba... Czyi wisieć będą

tez się tego spodziewam
Ogród niby nowoczesny ale... 09:39, 25 mar 2015

Do góry
dzięki za dobre słowamili ludzie.
Aga- bratki ze sklepu, juz myslałam że je mróz minus siedem zamordował, ale nie. To nie sa takie maluchy jak rogate, a szkoda. Ale i tak sa piękne. Czy się wyleją- zobaczymy.

Magduś, spoko, Twoja nie kwitnie, bo to skalna, jeszcze ma czas, u mnie tez nie kwitnie jeszcze.

Donice betonowe- mam taka trojkę- fajne sa, ale dziś bym ich nie kupiła. Kształt jest dość trudny, wciąć mi coś w nich nie gra.

Sebek- za mało aktywna jestem żeby watek zakładać. Chyba że doczekam się w swoim zyciu podjazdu, to z radości nawet i wątek założę.
Ogród niby nowoczesny ale... 09:28, 25 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

hiacynty wyciągniete z koszyczkiem z ziemi, płycej posadzone, więc jeszcze z żóltym kawałkiem
/original.JPG[/img]

lawenda zakwitła- na biało:

Marta! Buziak wielki się należy

Donice betonowe fajne...
Kwitnąca na biało lawenda wygląda dość oryginalnie

Ja swoją seslerię bardziej wyczochrałam więc nie kwitnie - ale i tak wygląda zajefajnie. Myślę, że za jakiś czas zastąpi Carexy the beatlesy... Jakiś czas - oznacza ze 2 lata
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:20, 25 mar 2015

Do góry
wiosna śliczna u Was! Irysy super i donica - nówka świetna, ach!

Mój kompostownik zpomniany że obiecany- zawalony trawami, ale szybko opadnie.
Miejsko & sielsko 09:10, 25 mar 2015

Do góry
ale tłuste sztuki dopadłaś!Piękne i mniejsce dla nich świetne
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:32, 25 mar 2015

Do góry
dzięki Aga- w piątek muszę jakoś dotrzeć na targ po owies.
I po stokrotki świąteczne.
I po pół tony jabłek na mojej trzody, bo tam jeszcze jadalne.
I pół tony ziemniaków na weekend ( ostatnio chca wciąż pieczone, ale sami je obierają)
Ogród niby nowoczesny ale... 23:24, 24 mar 2015

Do góry

w szklarence

i w domu

Ogród niby nowoczesny ale... 23:20, 24 mar 2015

Do góry

hiacynty wyciągniete z koszyczkiem z ziemi, płycej posadzone, więc jeszcze z żóltym kawałkiem
/original.JPG[/img]

lawenda zakwitła- na biało:

Ogród u stóp klasztoru 21:56, 24 mar 2015

Do góry
Alinko wpadam na moment z pytaniem- czy teraz stipa u Ciebie ma zielone źdźbła? Czy jak kępa jest właściwie sucha,to jest martwa, czy nie musi tak być?
Jeszcze ze 2-3 tyg i powinny być nowe źdźbła, czy źle zapamiętałam?

Piękna wiosna u Ciebie i warzywnik smakowicie przygotowany.
Buźka
Pszczelarnia 20:08, 24 mar 2015

Do góry
alinak napisał(a)
ewa co wpadam to cuda ze spacerów pokazujesz .grusze już posadzone , bo nie doczytałam?

Grusze sadziła Małgosia z ogrodu na glinie. Ja tylko pomagałam słownie.
A jedna grusza ozdobna czeka na posadzenie i jedna magnolia też się uprasza o to samo.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:26, 24 mar 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Energetycznie u ciebie bardzo jak myslisz na święta magnolia zdaży zakwitnąć?

Gosiu gwiaździsta zakwitnie, moja już rozkwita, nie wiem jaką ty masz odmianę?

sprawdziłam dla Ciebie, tak było u mnie 6 kwietnia 2014, kwitła już większość magnolii
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=323
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:25, 24 mar 2015

Do góry
Energetycznie u ciebie bardzo jak myslisz na święta magnolia zdaży zakwitnąć?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:13, 23 mar 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Jestem u ciebie ale zaległości nie nadrobię, tyle wpisów, tyle stron....nie da sie
Akcję brzozy - widziałam, cieszyłam sie jak dziecko jak przy poprzedniej którejś mojej wizycie u ciebie dowiedziałam sie że nie bedziesz wywalac brzóz, teraz wchodzę, czytam że będa kolejne i ciesze sie znowu.
Ja też lubie brzozy i w ogóle drzewa lisciaste niezaleznie czy sa z nich śmieciuchy jesienia czy nie

Wiem że kochasz magnolie i wiem że masz podsadzone bukszpanami wiec poradze sie u ciebie - kupiłam sobie Genie bo podobała mi sie juz od roku i po prostu bardzo chciałam ja miec i juz, zrobiłam to wbrew wszelkim ogrodowiskowym zasadom bo najpierw kupiłam a dopiero teraz myśle jak ją w otoczenie wkomponować, gdzie posadzic, czym podsadzic, czy ustawic ja raczej jako solitera czy wkomponowac w rabte....itd itd.
Twoje magnolie o ile pamietam są wyeksponowane w takich buksikowych kwadratach a na rabacie nie masz żadnej ?

Póki magnolia ma malutkie korzenie sadź bez obaw. Miałam przez dlugi czas pod magnolia roze Bonica a teraz kule bukszpanowe i turzyce ptasie łapki. W innym miejscu mam magnolie podsadzoną trawa red baron, w jeszcze innym tatarakiem i azaliami. Wszedzie rosliny swietnie razem rosną. Magnolia tylko nie lubi przesadzania i grzebania jej w korzeniach. Mam nadzieje ze po mojej rewolucji jesienia (wykopywanie roz) moja magnolia nie ucierpi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies