Agatko, 11 magnolii? Toż to musi być nieziemski widok podczas ich kwitnienią Czytam tu o jodle kalifornijskiej. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego na Ogrodowisku jest niepolecana. Mam z nią inne doświadczenia: na glebach w kierunku wapiennych rośnie przepięknie i wcale nie choruje (w przeciwieństwie niestety do świerków serbskich, które co rusz łapią u mnie jakąś chorobę).
Sama się boję tych wielkości, ale bardziej o odmianę, moje jeszcze małe, ale...większość magnoli kupujemy w punktach sprzedaży, a nie u producenta, bardziej wierzę, że każda sprowadzana nowość jest 100% gwarancją jakości, tu piszę o holenderkach np. GENEIE,bo kto nie kupi wiosną magnoli, ja kupuję w Obi i w Krzywaczce, nie zawiodłam się, jednak Pisarzowice mnie zawiodły, magnolia rośnie, ale nie ta, którą przywiozłam
Moje magnolie jeszcze są młode, więc na spektrum kwitnienia trochę poczekam, ale o tym zawsze zdecyduje pogoda, jeszcze będzie dużo kwiatów, obiecuję
Ja lubię jodły, świerki i sosny, u mnie rosną zdrowo, ale jednak stosuję dla nich profilaktykę, jak nie mam innych środków, to jest Promanal wiosną, później Confidor, nie jestem z dyscyplinowana w tym działaniu, bo przeważnie zawsze leje deszcz i dobrze...jodełki rosną u mnie zdrowo i świerki też, jak się pojawiają galasy na świerkach pospolitych, to po prostu je zbieram, jednak są to jeszcze młode drzewa ....zawsze doglądam moje iglaki, może potrzebują więcej opieki, ja docinam, skubię, głaszczę, mam je na oku, i są piękne