Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 19:01, 03 lis 2015

Do góry
babka napisał(a)
I znów mam zaległości u Ciebie, dziś już ich nie nadrobię ale jutro też jest dzień
Pozdrowienia zostawiam ciepłe

Olu, macham w twoją stronę.

Dziś zaczęłam wiązanie traw na baronowej. Wyszłam na chwilkę do ogrodu, ale szybko się zrobiło ciemno. Jednak coś zdążyłam porobić. Wsadziłam cebulki tulipanów, przycięłam byliny, wygrabiłam rabatkę, wsadziłam sadzonki bluszczu przy betonowym płocie (wiosną porobiłam z gałązek sadzonki, teraz wysadziłam z doniczek do gruntu. Ładnie były ukorzenione. ) . I wysadziłam z doniczek 3 sadzonki hortensji z ukorzenionych patyków. . Przydałaby się kora na rabacie, moze jeszcze dokupię

Jutro następną rabatę wezmę w obroty
Ogródek Iwony 18:55, 03 lis 2015

Do góry
Rumianka napisał(a)

Bardzo podobają mi się motywy ogrodowe z cegły, a u siebie nie mam ani jednego, gdyż M akurat nie lubi.

Elisa, u mnie te murki - to troszkę z przypadku. Najpierw M zwiózł z rozbiórki suszarni w starym zakładzie cegłę, każdy brał, bo do czegoś się przyda. Potem murek zastąpił skarpę przy tarasie, a potem konsekwentnie po rewolucjach ogrodowych powstały następne murki I bardzo je lubię. I sama je murowałam i ta niedoskonałość fug bardzo mi pasuje Bo to jest "moje"

P.s. Bardzo ci dziękuję za wzory renifera.
W kamiennym kręgu od początku 18:51, 03 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, cudowne kolory jesieni u ciebie.
Przy okazji tego, że mniej teraz w ogrodzie siedzimy, chciałam się zapytać, czy wróciłaś do haftowania?

Iwonko, masz rację teraz jest ten czas.......niteczki ....igła......krzyżyki i snująca się muzyka......wspaniały czas
Pozdrawiam
Ogródek Ewy 17:59, 03 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Temat nieogrodowiskowy bardzo mi się spodobała, ale potwierdzam, ze działa w obie strony

To się nazywa solidarność.
Prawie - jak ogród 13:35, 03 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie synek sprawdza, jak prawdziwe to straszenie. Jak nie ma kompa, jest telefon z dostępem do netu. Jak zabiorę zasilacz od routera, sama nie mam Ogrodowiska.

Ooo widzisz mój eM ostatnio wymyślił, że będzie router zabierał ... na co znowu ja nie mogłam się zgodzić ... z takich samych względów co Ty
Pozdrawiam
Lawendowy zawrót głowy 09:37, 03 lis 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Iwonko a jak to z liśćmi jest z trawnika zbieram a na rabatach zostawić?

Ja na rabatach zostawiam. Jest to dodatkowa sciółka dla roślinek. W czasie zimy część się rozkłada, przenikają do ziemi mikroelementy, wiosną resztę można wygrabić na kompost.
Gorzej w kamyczkach liście wyglądajæ. Tam wydmuchaj. A z trawnika fajnie zbiera kosiarka. Nieraz Danusia o tym pisała.

Tak sobie myślę, że tam gdzie jest żwirek, trudniej roślinki nawozić. Choć mi się bardzo podoba, wygląda czysto, to trzeba pamiętać w przyszłości o płynnym nawożeniu najlepiej biohumusem w okresie sezonu.
Ogród z koniczynką 09:31, 03 lis 2015

Do góry
Elisa, bardzo ci dziękuję. Byłam i skopiowałam sobie renifera
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 09:29, 03 lis 2015

Do góry
Elisa, wielkie dzięki. Skopiowałam sobie.
Ogród na glinie 09:25, 03 lis 2015

Do góry
Ana kiedyś na wątku pokazywała, jak zabezpieczyć pienną różę. Może uda mi się znaleźć dziś tą stronę.
Ogródek Iwony 08:00, 03 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, poczytałam o kompostowaniu liści, ja w zeszłym roku zrobiłam taki kompost na pryzmie kompostowej. Rewelacja

Iwonka jakimś specjalnym przepisem robiłaś ten kompost. Przesypywałaś ziemią te liście?
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 02:57, 03 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, widzę powiązane miskanty, ja się też przymierzam, skoro u ciebie już, to ja się jutro zabieram za nie
Co do trawnika - masz rację. jak go brakuje, ogród jest niedokończony. Tak to czuję u mnie.irek na środku, gdzie ma być trawnik - nie pozwolił na za założenie go i brakuje mi go. Rabata się gorzej prezentuje, bo nie ma tła, ani planu pierwszego.

Piękna jesień u Ciebie.

Witaj Iwonko
U mnie już trawki powiązane i teraz chyba lepiej wyglądają....były już żółte, więc nie miałam wyjścia
A trawniczek....no musi być
Ja trawniczek mam ale nie jest doskonały...mam nadzieję, że w najbliższym czasie go zaoram i zrobię na nowo denerwuje mnie
Ogród Mirelli 22:40, 02 lis 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Koniecznie, zobaczysz będzie pięknie Ja mam związane zwykłym sznurkiem, ale za rok będą kokardki, te trawki zasługują na piękną oprawę

Mirelko, się założę, że kupisz wstążkę i ozdobisz snopki kokardkami jeszcze przed Gwiazdką.
Ja tak zrobiłam rok temu, na sznurek nakładałam wstążkę i bardzo ładnie to zimą wyglądało

Ogródek Iwony 22:28, 02 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, mi też się podoba motyw cegły. Jest to stara szamotowa cegła, niestety powoli mi się kończy
A chciałabym wykorzystać ten pomysł jeszcze w innym miejscu, jeśli się uda

Bardzo podobają mi się motywy ogrodowe z cegły, a u siebie nie mam ani jednego, gdyż M akurat nie lubi.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:19, 02 lis 2015

Do góry

Super przepis na próchnice z liści. Pozwoliłam sobie skopiować do mnie
Ogródek Iwony 22:18, 02 lis 2015

Do góry
Reniu, mi też się podoba motyw cegły. Jest to stara szamotowa cegła, niestety powoli mi się kończy
A chciałabym wykorzystać ten pomysł jeszcze w innym miejscu, jeśli się uda

Reniu, poczytałam o kompostowaniu liści, ja w zeszłym roku zrobiłam taki kompost na pryzmie kompostowej. Rewelacja
Ale twój przepis jest bardzo fajny i wklejam go do siebie z twojego wątku:

07_Rene napisał(a)

... Dotychczas robiłam w workach, w tym roku próbuję w kompostowniku
Wyglądało to tak. Grabię liście, pakuje do worków, lekko ubijam. Ja zawsze używam worków 80l po zimi, torfie, korze, które mi zostały po całym sezonie. Muszą być grube i mocne. Zalewam wodą. Można też użyć mocznika, który ma przyspieszyc rozkład liści, ja nie zawsze go używam i w sumie nie widzę różnicy. Po kilku minutach, jak liście nasiąkną wodą, robię w worku dziurki, żeby nadmiar wody mógł swobodnie odpłynąć. Worki układam na leżąco, jeden na drugi. Mam ich dużo, więc powstaje mi pryzma wielkości kompostownika. I tyle... Końcem stycznia lub w lutym warto zmienic kolejność worków (ale nie jest to niezbędne), bo te na dole robią się szybciej.

Ogród z koniczynką 22:05, 02 lis 2015

Do góry
Hej, Elisa, mam pytanie nieogrodowiskowe. Czy masz może wzór łatwego haftu z reniferem, może być krzyżykowy kontur. Chciałabym na poduszkę na święta coś wymodzić

A co do twoich prac dodam jeszcze,ze bardzo mi się podoba ich oprawa.
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 21:52, 02 lis 2015

Do góry
Edytko, widzę powiązane miskanty, ja się też przymierzam, skoro u ciebie już, to ja się jutro zabieram za nie
Co do trawnika - masz rację. jak go brakuje, ogród jest niedokończony. Tak to czuję u mnie.irek na środku, gdzie ma być trawnik - nie pozwolił na za założenie go i brakuje mi go. Rabata się gorzej prezentuje, bo nie ma tła, ani planu pierwszego.

Piękna jesień u Ciebie.
Ogródek Ewy 21:28, 02 lis 2015

Do góry
Temat nieogrodowiskowy bardzo mi się spodobała, ale potwierdzam, ze działa w obie strony
Lawendowy zawrót głowy 21:23, 02 lis 2015

Do góry
No to sobie poczytałam... najpierw mi przyszło do głowy, że sąsiad nie wie,co za dobro mu spada z góry - sama próchnica, ściółka i kołderka dla roślinek na zimę... a potem doszłam do wniosku, że jak się tym denerwuje, to nie ma co mu tłumaczyć, bo to nie na jego poziomie zrozumienia, hi, hi, ... lepiej przemilczeć więc

Cudne te liście jesienne
W kamiennym kręgu od początku 20:38, 02 lis 2015

Do góry
Aniu, cudowne kolory jesieni u ciebie.
Przy okazji tego, że mniej teraz w ogrodzie siedzimy, chciałam się zapytać, czy wróciłaś do haftowania?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies