Rok ogrodowy dla mnie dobiega końca, zaczęła się szkoła, dużo pracy przede mną z młodszą, mocno tez daja mi się we znaki ramiona... Ale ten rok był po prostu niesamowity dla ogrodu, przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i marzenia
Wyczerpałam limit prac i środków na ogród - a to tylko ten rok - 2020
Styczeń - szklenie saloniku
Luty - zmiana dekoracji
Marzec - przebudowa SPA
A było
Małgosiu jeżeli chodzi o wrzosy to trzeba kupować wcześniej np koniec sierpnia początek września aby się jeszcze ukorzenil6 w ziemi rodzimej. Sądząc wyciągamy z doniczki zazwyczaj są bardzo dobrze ukorzenione i trzeba trochę ten korzeń rozszarpać aby szybciej kirsenie związały się z rodziną ziemia.
Moje wrzosy w zeszłym roku miały być wyrzucone ponieważ to miejsce przerabiałam. Wiosna nie przycinalam ich i bardzo wyrosły. Wykopując je miały bardzo solidne korzenie nie do uwierzenia górka mniejsza od korzenia.
Przycięłam wszystkie korzenie o połowę i wsadziłam do ziemi.
W tym roku wiosna przycięłam i opryskam, podlałam nawozem do wrzosów i ładnie rosną.
W tym miejscu wrzosowisko już mam ok 10 lat.
Miałam kiedyś przepiękne wrzosy i była ostra zima sądziłam we wrześniu pewnie nie zdarzyły się ukorzenić nie przykrywam i zmarzły.
Tam są też posadzone tulipany, żonkile i narcyzy. Nornice tam grasują bo cebulki mi zżarły. Powtykam czosnek może odejdą.
Więc piękne wrzosowisko to jest wyższa szkoła jazdy nie zawsze się udaje.
Nie sadź w linii. Rób z roślin trójkąty. Wtedy plama będzie bardziej naturalna.
W jednej linii nie sadź roślin znacznie różniących się wzrostem. Tawuły japońskie sa niziutkie. Żeby ładnie wyglądały, to trzeba je ciąć w kulkę. mają wtedy ok. 30-40 cm. Palibiny mają ok. 1,5 m. ie zabieraj z tej rabaty zimozielonych!
Od października do kwietnia rośliny są bez liści. Będzie łyso.
Nie umiem rysować, ale układ nasadzeń ma wyglądać mniej więcej tak
A dzisiaj było przerabianie aranżacji w akwariach to takie wodne ogrody
I teraz jest tak
Jeszcze zostało jedno do przerobienia
Za miesiąc, dwa, nabiorą wyglądu i wyrazu, jak się roślinki rozrosną Nie wiedziałam, że rośliny do akwarium są hodowane in vitro jeśli się nie chce mieć ślimaków w akwarium. Syn mnie uświadomił, a kiedyś to ja Jego wprowadzałam w tajniki akwarystyki, teraz role się odwróciły
Żeleźniaki posadź do słońca, w żwirku a nie w glinie i na pierwszym planie nie lubią grać drugich skrzypiec wtedy będą kwitnąć, kwiaty pokazują się
w maju
Konior fajna sprawa
Elu nawadnianie robiliśmy sami, ale na bazie projektu Witka, męża Danusi.
System firmy TORO- taki mi polecili. Głównie mamy zraszacze mini 8 i z nich jestem bardzo zadowolona. Na zdjęciu, które cytujesz są zraszacze 8H
Wejdź sobie na ich stronę i poczytaj, jest dokładny opis.
Ogród dziękuje Różowe hortki to wanilki.
Żurawka u mnie od początku zakładania ogrodu ta sama. Kupiłam 4 sztuki u Kapiasa bordowe nn i tak je rozmnożyłam. Rosną jak głupie....
Myślę, że moja żurawka to odmiana obsydian, bo jak porównuję inne bordowe to tylko ta mi pasuje do mojej.
Dziękuję Gosiu to tylko krótki rządek z cebulowymi, ale mam nadzieję, że ożywi to miejsce wiosną. Do tego dojdą 3 piwonie majówki i myślę, że będzie ładnie. Czas pokaże, czy będzie na czym oko zawiesić.