Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 20:39, 21 lut 2021

Agatorek napisał(a)
No niestety, jeszcze trzeba trochę poczekać, żeby można było popracować.

Agnieszko nie palę się jeszcze, ale poniedzieli zrobię zasiewy parapetowe,arbuz,papryką i melony.

W zeszłym roku 25 lutego miałam takie tulipany. W maju po przymrozkach -8 stopni wszystkie zmarzły.
Wczoraj patrzyłam nic nie widać. Rozgarniałam śnieg to czubeczki liści jest różnica. Nie wiadomo kiedy jest normalnie teraz czy w zeszłym roku.

ElzbietaFranka 20:46, 21 lut 2021

Gosialuk napisał(a)
Fajny spacer zimowy. Ale chodzenie po takim śniegu jest męczące. U nas odwilż, po jednej mroźnej nocy, śnieg mokry i z wyjazdu na działkę zrezygnowaliśmy.
Za to kondycji ci wiosną nie będzie brakować, a ja czuję, że po takiej leniwej zimie będę miała zakwasy że jej.
A wiosny już mi się chce, choć wolę by śnieg topił się powoli, żeby powodzi nie było.
Po sklepach jeszcze nie chodzę, bo pewnie też by coś w łapki wpadło. Tak jakoś samo się przykleja.

Też lubię jak śnieg powoli topnieje. Dzisiaj ulecami woda płynęła jak po burzy.

Ogniu też po sklepach nie chodzę przypadkowo kupuje. Byłam w obu po "promanal" będę pryskać iglaki więc trzeba mieć. Bo dzisiaj mogą znowu zamknąć bo to wariactwo się odbywa z tym Cowidem. A do Lidla po spożywcze przy okazji głową i oczy odwrócone w stronę roślin
Agatorek 20:56, 21 lut 2021

A tym promanalem to się pryska zapobiegawczo, czy tylko jak iglaki mają jakieś oznaki „chorób”?

Ps. Ładny taki zimowy ogród
ElzbietaFranka 23:34, 21 lut 2021

Agatorek napisał(a)
A tym promanalem to się pryska zapobiegawczo, czy tylko jak iglaki mają jakieś oznaki „chorób”?

Ps. Ładny taki zimowy ogród

Agnieszka promanal stosuje się na szkodniki które jeszcze obecnie są uśpione i trzeba nie przegapić terminu z pryskaniem. Zapobiegawczo np na cisach czerwce a na swierki czy modrzewie przeciw ochojnikowi (rodzaj mszycy Świerkowej) i przędziorkowi.

U ciebie też chyba śnieg leży.

Przeczytaj o promanalu w necie
MiluniaB 23:46, 21 lut 2021

Witaj Elu - odkryłam moje datury i raczej zimy nie przetrwały pod kapturem. Ścięłam je krótko i zobaczę czy odbiją. Jak myślisz mają szansę?
Wiaan 15:34, 22 lut 2021

Elu będę kulkować swoją różę, powiedz proszę kiedy mogę się za to zabrać, czy w marcu już mogę?
ElzbietaFranka 22:40, 22 lut 2021

Wiaan napisał(a)
Elu będę kulkować swoją różę, powiedz proszę kiedy mogę się za to zabrać, czy w marcu już mogę?

Wtedy przyginac gałązki jak są w miarę elastyczne musi coś drgnąć(soki) w badylach bo jak sztywne to się połamią. Przyginaj powoli przywiaz sznurek do końca pędy i przyciągają do ziemi zaczep o jakiś kołek blisko ziemi.

Ja kilka pędów różnych róż zakulkuje jak da radę.
U mnie jeszcze zmarznięte.
ElzbietaFranka 22:43, 22 lut 2021

MiluniaB napisał(a)
Witaj Elu - odkryłam moje datury i raczej zimy nie przetrwały pod kapturem. Ścięłam je krótko i zobaczę czy odbiją. Jak myślisz mają szansę?

Mirela to jest pytanie typu "pożyjemy zobaczymy".
Mmto wszystko zależy jak opatuliłaś,czy ziemia w donicach mocno zmarzła.

Może będzie dobrze
Agatorek 23:00, 22 lut 2021

Ok, poczytam o tych odpryskach, dzięki
ElzbietaFranka 23:36, 22 lut 2021

Wszyscy coś pokazują wiosennego to i ja coś mam