Masz juz jakas rase upatrzona czy moze chcesz jakiegos biedaczka ze schroniska przygarnac? Domowych mam sporo- w zimie sa zamiast ogrodu zawsze byla u mnie pelna chata lubie szczegolnie te totalnie bezproblemowe-filodendrony, zielistki, fikusy
No to sobie zrobiłam miszung podwójny Zobacz, gdzie już posadziłam zawilce z hakone. Coraz bardziej mam wrażenie, że ta nowa rabata będzie do poprawki Nie ma nudy w ogrodzie.
Co do vanilek z zółtą hakone to na szczęście zgrzyta mi ten zestaw z każdym rokiem coraz mniej . Masz rację, że to tylko miesiąc ognistego kontrastu. Taka zapowiedź jesiennej ferii barw w ogrodzie
To zdjęcia zagospodarowanego terenu przed jednym z bloków /blisko Mamy/.
Podoba mi się, choć żwirku trochę dużo /nawet jak dla mnie, która ma sporo żwirku w ogrodzie/.
Myślę, że jak rośliny urosną zrobi się ładniej.
A ja stale z czymś eksperymentuję i to ze zmiennym szczęściem. W tym roku próbowałam kalię etiopską zmusić do kwitnienia i posadziłam do gruntu agapant, który ma przeżyć zimowanie w gruncie. Zobaczymy, a może już go nie zobaczmy
Z lewej Gracilimus, z prawej Graziella.
Gracek raz zakwitł, dwa lata temu jak było długie i gorące lato.
Jest dużo wyższy od Grazielli jeżeli chodzi o same liście. Ma ok 180cm, z kwiatem pewnie z 240cm.
Kasiu ja wszystko wiem. Na Fejsie nie jestem bo to nałóg chodziłabym spać nad ranem. Nie wiem czy mam prawdziwego Gracka czy nie mam go drugi sezon.
Na fotkach liście w powiększeniu są bardzo wąskie. Dla mnie to obojętne czy będzie kwitła czy nie, ale chciałabym wiedzieć jaki ma kwiat.
U Malkul efekt jest piekny. To też zależy od oświetlenia i taki kolor ostry. Również od gęstości nasadzen, jak długo rośnie.
Moje mają odstęp między sobą ok 1,5 metra i mają zwisające wąskie liście.
Wiosna będę je przesadzać w inne miejsce bo za wysokie i zakrywają Memory.
Mam też Morning light, ten jest trochę niższy bo przesądzony ale też bardzo ładny.
Tak Aniu to jest dąb błotny o którym była mowa już się ładnie przebarwia..ma takie charakterystyczne wcięcia głębokie i lśniące liście.
To mlode Dąbki możesz je przesadzic nawet teraz czy trochę później aby się nacieszyć liscmi.
Rojniki trochę paprotek i nawet huba sobie urosła w cienistym zakątku
I moja pierwsza donica z hypertufy, dzieło mojej córki te które ja robiłam za szybko wyjęłam z formy i się rozpadły a ta została, zapomniana, chciałam ją też wyrzucić a tu moje zdziwienie bo zroiła się twarda no i żałowałam że pozostałe za szybko wyjmowałam bo też pewnie by się zwìazały, no trudno zrobię jeszcze raz ciekawe czy pezetrwa zimę