Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:20, 28 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ścinam teraz bo leżą jak flaki i wierz mi nie zdobią wcale a potem na wiosnę nie wiem gdzie są i gdzie coś dosadzić......zgaduj zgadula.....

Ja zostawiam liście. Czują się wtedy, jak pod pierzynką. Naturalna ściółka chroniąca młode przyrosty przed mrozem.
Ogródek Iwony 22:12, 28 paź 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
...
W wiosną w tym roku sadziłam nową obwódkę bukszpanów i mrozy mocno uszkodziły młode przyrosty. U Ciebie nie widać przemrożeń.

Haniu, w tym roku późno cięłam bukszpany ze względu na gorączki. Niektóre młode przyrosty nie poradziły sobie z przymrozkami. Na wiosnę je zetnę, teraz nie ma sensu.
Tu widać żywopłot z przymarzniętymi końcami na pierwszym planie.

Ogródek Iwony 22:05, 28 paź 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Kurcze szkoda tej kolkwicji, nie znałam tego krzewu, wygląda bardzo interesująco.

Dorotko, kwitnie pięknie i pachnie, ale to wielki krzew. Przed zmianami miałam ją przy tarasie:

Starałam się ograniczać przez cięcie. Wypuściła też kilka przyrostów - młodych sadzonek. Ten przy tarasie wycięliśmy a jeden młody posadziłam w innym miejscu (zdjęcie 2).
Znowu zaczął się rozrastać, a stare gałązki jakieś takie nieciekawe były.
Postanowiłam dziś go wykopać i szczerze nie miałam gdzie go przesadzić, bo wszędzie już coś rośnie naokoło. A nie chcę sadzić na siłę, tylko wg pewnych zasad, konsekwentnie. No i musiałam dziś podjąć decyzję: albo ściana różana albo kolkwicja. Wygrała róża Giardinia i Abraham Derby

Zostało jeszcze przed nimi miejsce na rozplenice, a przed rozplenicami rosną już jeżówki utopione we FC
Fotka z lata, troszkę się zmieniło

Żywopłotki cisowe. 20:47, 28 paź 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Iwonko- wiesz jak trudno jest dobrze dobrać rośliny by jedne przekwitały, inne dalej zdobiły do jesieni.
Może i ja spojrzę innym okiem jak Tobie się podoba.
Wiosną są tu wczesne piwonie ciemny róż, szałwia fioletowo/granatowa i goździki białe. na przemian z kolorowym rumiankiem.
Późne lato hortensje bukietowe.
Ciągle jestem w tyle z wykonaniem zdjęć.

Haniu, jak czytam, co tam masz jeszcze posadzone, zastanawiam się, gdzie to się zmieściło
Ale zestawienie godne uwagi.

Czytam o hortkach. Które najszybciej kwitną?

Bukszpany u mnie też troszkę zmroziło. Młode przyrosty. Ale wiosną się przytnie.
Żywopłotki cisowe. 20:44, 28 paź 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Ta stipa była niesamowita w tym miejscu U mnie nie chciała rosnąć i w sumie nawet nie wiem czy się nie cieszyć, bo mnóstwo osób się jej pozbywa

Mnie stipa zachwyca. Był moment, kiedy denerwowała mnie, gdy nasionkami sypała, wystarczyło ją wyczesać. Patrzę przez okno w jadalni na nowo założoną rabatę bylinową i obecnie po przymrozkach żółte wybarwienie grusz i falująca stipa mnie zachwyca. Jak się rozsieje, zawsze można ją zredukować.
Mirkowy ogród (początki) 20:38, 28 paź 2015

Do góry
Mirko, mam nasionka liatry, krwawnika terakotta i rozplenicy moundry. Chcesz?
Jak tam prace budowlane?
Daj znać czasem, co i jak
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:11, 28 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czasami warto zalinkować. Łatwiej znaleźć.

Polecam się Śmigam po tych artykułach regularnie, więc jakby co- pisz, czego szukasz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:03, 28 paź 2015

Do góry
Danusiu, zrobiłaś tyle, że mi chyba by dnia zabrakło.
Lecę czytać o tulipanach. Czasami warto zalinkować. Łatwiej znaleźć.
Danusiu, w czym posadziłabyś szafirki?
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:52, 28 paź 2015

Do góry
Słoneczko dodaje blasku. Ale kompozycje są twoje. Bardzo piękne. Kolorowe. Trawki pięknie błyszczą w słońcu.
A trawniczek wije się tajemniczo między rabatkami.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:36, 28 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Id ci się pięknie rozrosły. Barony ogniem zieją. Ślicznie.
Ten żółty przyjaciel to odkurzacz przemysłowy?

Iwonko, dziękuję
Zachwycają mnie te moje trawy, ładnie przyrosły w tym sezonie.
Odkurzacz przemysłowy eMa.
Podwórkowa rehabilitacja 17:45, 28 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, ja w grudniu werbenę wykopię. Ona po przymrozkach znowua pączki i planuje kwitnąć.

Moja już nie ma pączków, bo zaczęła kwitnąć ta wykopana partia już w czerwcu.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 17:44, 28 paź 2015

Do góry
Małgosiu, jak rozpoznać, które chryzantemki zimują?
Czy one też mają jakieś nazwy?

Dziś dostałam nasionka rozplenicy Moundry i krwawnika terakota. Jak chcesz, mogę się podzielić.
Podwórkowa rehabilitacja 17:32, 28 paź 2015

Do góry
Reniu, ja w grudniu werbenę wykopię. Ona po przymrozkach znowua pączki i planuje kwitnąć.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:59, 28 paź 2015

Do góry
Cebule można sadzić zanim ziemia nie zmarznie. W przyszłym tygodniu można.
Ogródek Iwony 14:47, 28 paź 2015

Do góry
Jak to fajnie po jakimś czasie podziałać w ogrodzie ... choć chwilkę.
Posadziłam róże Okopczykowałam. Nie jestem pewna, jak zagra Gardinia z Abrahamem Derby, posadziłam obok siebie i tego zestawienia nie jestem pewna. Mariatheresa poszła na różową rabatę, a Artemis i Knopires Mary na biało-niebieską Z biało-niebieskiej wyeksmitowałam ostatnią różę Berolina.
Musiałam też podjąć drastyczną decyzję. Pożegnałam się z krzewem kolkwicji, która kwitnie w maju.

Nie mam już miejsca zbyt wiele, a potrzebowałam miejsce na różę pnącą, aby lepiej ją wyeksponować.
Ogródek Iwony 14:26, 28 paź 2015

Do góry
Sylwio, oprawa oczka już latem byłą zmieniona. Tak jednego dnia mnie naszło I raptem wszystko zaczęło pasować

Olga
, czyli zajęta jesteś? Trzymam kciuki za egzamin. Powodzenia i odmachuję

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:14, 28 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Poczytałam sobie przy kawie. Jarzmianek jeszcze nie znam. Musiałam sobie pooglądać trochę inspiracji.
Reniu, teraz już chyba podejmiesz decyzję. Ciekawe zestawienia Ania podała. Muszę sobie pokopiować.
Miłego dnia.

Tyle mądrości Ania tu napisała, że nie może się nic zmarnować
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:51, 28 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja tak sobie odpuściłam cudną hostę. Piękną, rozrośniętą. Tylko dlatego, że kosztowała 20 zł i pan nie chciał zejść z ceny.
Żałuję do dziś. Już rok

hahah prawie jak żałoba to brzmi....juz rok od tej niewymownej straty
Ogródek Iwony 09:49, 28 paź 2015

Do góry
Ja mam młode sadzonki derenia o zielonych listkach. Ale ma cudne czerwone gałązki. Listki już spadły. I kombinuję, gdzie wysadzić z doniczki. Taka fajna czerwień gałązek.
I ukorzeniłam też irgę. Sadzonki mają koraliki czerwone.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:46, 28 paź 2015

Do góry
Poczytałam sobie przy kawie. Jarzmianek jeszcze nie znam. Musiałam sobie pooglądać trochę inspiracji.
Reniu, teraz już chyba podejmiesz decyzję. Ciekawe zestawienia Ania podała. Muszę sobie pokopiować.
Miłego dnia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies