Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:05, 22 cze 2015

Do góry
asa7 napisał(a)

co za drzewka, czy można je formowac? Czy to czasem nie graby?
Jesli mogę spytac ile cm kamyka sypiesz na rabaty , a ile kory? Jestem początkująca, w tej chwili na obasdzonych rabatach mam szmatę, ale chce ją zlikwidować, nie chcę dać za mało kamienia lub kory, zeby chwasty nie hulały za bardzo.

Nie widze dokładnie, ale czy ten bukszpan obrasta szczelnie pień drzewka? Wiesz może czy to nie zaszkodzi drzewkom? Strasznie mi się to podoba. Zastanwiałam się nad czymś takim m.in przy drzewkach owocowych, ale nie chciałbym im zaszkodzić

P.S. piękny ogród, na pewno coś podpatrzę, jesli można

Grabiszcze to moje okreslenie na graby
Tak to graby fastigata, ktore formuje. Danusia Szefowa poleciła mniej je formować, aby bardziej przesloniły sąsiadujące domy. Zatem latem ciachnę je tylko raz zamiast jak zwykle dwuktornie.
Mam mało kamieni na rabatach, tylko na przedpłociu, gdzie wysypałam ok 5 cm kamienia a w miejscu gdzie nie rosna rosliny, (przy drodze) mam agrowłókninę pod spodem.
Korę zaleca sie sypac na grubość 5-10 cm. Wg mnie wystarczy 5 cm bo pod zbyt gruba warstwa kory szkodzi roslinom ale ogranicza chwasty. Aktualnie juz prawie nie mam kory w ogrodzie, zamierzam kupic dla ozdoby przekompostowana

Kostki bukszpanowe otaczają pien drzewka, na razie nie widze aby to szkodziło grabom. Obserwuje inspiracje na zdjęciahc i zwykle kostki tak obrastają pnie, wiec chyba nie ma z tym problemu. Na pewno lepiej posadzic bukszpan przy wiekszych egzemplarzach aby drzewko sobie poradziło z ukorzenianiem i pobieraniem wody
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:58, 22 cze 2015

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
muszę się odnieść choć zaliczyłam tylko 585 jak na razie ...

Madżenka przede wszystkim stworzyłas miejsce daleko poza "chelsea" nawet ... daleko "w sensie" (obezwładnia mnie to okrslenie ... nie wierzę, że sama użyłam ) ... zatem w sensie oni są w tyle ...

szalejąca wśród kulek i z panorama kulek (ten berberys ma kłaczki do obciachania denerwująco sterczą ) stipa musi być zmutowana albo pasiesz ją czymś tajemniczym bo wyjątkowo "roztyta" ... aspiryna to samo ..

róże ... cała jestem w sznitach po sobotnim podwiązywaniu dam - poczuły grawitację ... ale jak zyć bez róż ... muszę pedantycznie przeanalizować Twoje z nich kolaże bo wyglądają zjawiskowo w tandemach kolorystycznych ... nadal mnie złości mój James ... u mnie postanowił być "innom" różą ... daje mu rok ... dobrze, że choć pachnie
...

szałwia tworzy piękne kolorystyczne plamy ... Tytuskowi w nich do twarzy

i lawenda ... gdy nabyłam pierwsze sześciopaki wyczytałam na karteczce okreslenie "lawenda żywopłotowa" ... obśmiałam jak niegdyś carex (co w moim mniemaniu błędnie został okrzyknięty turzycą ... oj było się ignorantka ) ... ironizowałam iż lawenda nie może być "żywopłotowa" ... no bo jak ... po kilku latach stwierdzam ktoś wiedział co pisze ... moja viva minimalnie podcinana zaiste stanowi żywopłot ... tyle, ze pokładający się ciut ale jak prawie metrowe kłosy ? kwiaty ? (co ma lawenda? ) ... mają się nie pokładać ? ...

wciąż pieszczę w pamięci obrazki róż i ogrodu idealnego i lecę na 586 ...

Izabelo vel Konstancjo
Ten wpis wymaga indywidualnej odpowiedzi. Uprzedzam, ze jesli bedziesz znikać z forum nie będę focić!!!

Chelsa hi hi
Berberys juz po fotkach został natentychmiadt obcięty!!! Jak mogł tak niesforne kłaczki jak peryskopy wypuscić! Ja sie zapytowuje jak mógł poza wyznaczona mu geometrie wyskoczyc?
Towja lewenda Izabelo jest z pewnością lawnedą żywopłotową..... I przez nieuwagę podobnie wyglądająca obok posadziłam , ktora takowa nie jest... A tak podobnie w koszyczku z Obi wygladała...
Buziam, ścskam i Leosia wypatruje
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:50, 22 cze 2015

Do góry
Jola ja juz nie tne od szablonu, odcinam , odcinam do oporu, do czasu az w miarę prosto jest. Aczkolwiek fale Dunaju mam

Irenko stipy są podwiązanie, po urlopie przesadzam je nawet w środku lata! Teraz w deszczu. Znow leżą.....

Ewelaa witaj i nie ryzykuj z robotą

Dorciabe - ja też sie gapie, w kazdej wolnej chwili

Iwonakap - róze w tym roku zasilają tak jak wszystkie inne rosliny w marcu yara mila complex a w czerwcu płynnym florovitem

Bogata - bukszpany na rózance mam co 2 M a od róż ok 1 M a i tak fairy wlazła na bukszpany i aspiryna okrywowa też...

Małgosik. -rybę w stipie miała Gabisia juz rok temu

Atena - bukszpany musza poczekać do lipca.....

Monika76 - trawy maja u mnie idelane warunki - ciezka urodzajna glebe, dużą wilgostność i słonce. Na piasku bez wody pewnie by nie były takie bujne. Ponadto najstrasze okazy rosna juz u mnie 4 sezon. Stipy nie przechowuje, po prostu zimy nie było przez trzy lata we Wroclqwiu i stipa w ogrodzie przezyła i sie sieje

Agam wpadnę z przyjemnoscią

Nicole - buziam, dawno u Ciebie nie byłam, musze to nadrobić!

ZielonaAnia- kiedy zalozysz swoj watek ja się zapytowuję

Kasaya - forsted curls w tym miejscu rosnie od 2012, w tym czasie był dwukrotnie dzielony.....

Lindsay - jest krzywo ale nie jestem perfekcjonistka

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:18, 22 cze 2015

Do góry
I Othello.... przytulony do Rubensa

Przekwitająca Claire Marshall z Fairy , która startuje
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:16, 22 cze 2015

Do góry
FIRST LADY

BURGUNDY ICE

Przekwitajaca Princess Anne I munstead Wood

Świeży nabytek YOUNG LYCIDAS

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:15, 22 cze 2015

Do góry
No i przecież musza być róże
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:14, 22 cze 2015

Do góry
W oczekiwaniu na irysy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:13, 22 cze 2015

Do góry
Różanka przy tarasie kuchennym

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:12, 22 cze 2015

Do góry
Tatarakowe pole - na brzegu tarasu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:10, 22 cze 2015

Do góry
Dubelek
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:10, 22 cze 2015

Do góry
Tytus zadumany..

Red Baron przed czerwienią

Kosmosy się ukorzeniają licze na większe kwiaty

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:08, 22 cze 2015

Do góry
Jak zwykle najpierw fotki a potem odpowiedzi. jakoś nie lubie pisac na laptopie, wole na tablecie
Fotek mało bo deszcz zaczął padać... teraz ulewnie leje..... A jutro Pan od nawadniania miał nowy czujnik opadów założyć bo poprzedni wraz z meblami w czasie wichury poleciał do ogrodu sąsiadów....
Zatem kilka fot, może jutro bedzie lepiej?

Bukszpany i trawy oraz zastanawiająca się lawenda... coś niska w tym roku, może drugie kwitnienie będzie wyższe?

Fala Dunaju na bukszpanach - gdyby nie deszcz byłaby wyrównana...
"W kolorze blue" 18:53, 22 cze 2015

Do góry
O to ja czekam na oczkową.
Mam nadzieje ze jutro z sadzawki przyjadą kosze i worki do moich pałek bo pojechałam specjalnie do centrum ogrodniczego z akcesoriami do oczek i nic nie było!!! Jednka bez netu to ja bym ogrodu nie zalozyła....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:47, 22 cze 2015

Do góry
Gośka Twoja jarzmianki pokazowa. Przyznaj sie, ze liscie jej do fot nabłyszczaczem pryskałaś

A co do stroju ogrodowego.... Pewnego dnia gdy w lustrze zobaczyłam swoje odbicie ogrodowe z włosem wilgotnym i makijażem lekko zamazanym... Powiedziałam nigdy w zyciu. Od tego czasu kupuje specjalne ciuchy na ogród, np ogrodniczki z dziurami na alle, albo tchibo , tanie ale nie zniszczone coby wyglądać jak LUDŹ i oby mnie M nie wymienił na nowszy model... Bo mnie nie widuje w pełnym rynsztunku gdy wychodzę do pracy (przekręca sie na drugi bok) tylkow ciuchach ogrodowych.... I przyznam sie ze do 40tki miałam takie samo podjeście jak Wy,.....
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:24, 22 cze 2015

Do góry
To czekamy na fotki

Szałwia , przetaczniki lubia sucho i patelnie. Od nadmiaru wody łapią maczniaka. Trawy z zasady jak to trawy musza mieć wilgotno ale nie nadmiernie mokro, ale od suszy zasychają. Trzeba to wyposrodkować
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:58, 22 cze 2015

Do góry
Kasiek...proszę uprzejmie

Ula...właśnie też, na razie nie mam pomysłu; drugie miejsce, gdzie też nie mam pomysłu, to miejsce z posadzonymi 3 azaliami, podcięte stare rośliny i pusto teraz i co dodać, zanim te azalie urosną?

jesienią jeszcze przybędzie takich dylematów

zawitka...u mnie działo się podobnie, jeden gatunek róży zaczął z plamistością i przenosiło się na inne, posadziłam za gęsto, te chorowite róże przesadziłam, nic już nie dokładałam i wszystkim różom wyszło to na zdrowie; plamistość jest zaraźliwa, trzeba pryskać, ponadto czasami wina miejsca, tak do końca trudno powiedzieć, tak sama dumam, co jest przyczyną. Myślę, że dużo zależy od samej róży, niektóre są trudne.

Juzia...firletka na pewno pasuje do róż rozsiewa się bardzo mocno, stąd u mnie takie łany, nie rozłazi się, bo z każdego nasiona osobna kępka wyrasta. szerokość jednej kępy to 20 cm, wysokość do 70, jak jest ich kilka, z reguły tak jest, wygląda, jak jedna wielka kępa

Zobacz gdzie się wysiała

a tu połączona z różą

Sebciu....dzięki za komplement, ale powiem ci, że ostatnio trzeba coś wymyślić i nic mi do głowy nie wpada, dlatego ogród w odstawce, aż zatęsknię za nim, bo inaczej po nocy dumam co sadzić, zamiast spać
lilia...zaraz popatrzę ale pamiętaj, tobie ma się podobać

Madżenka...w takim razie to , nie to, a może wina samej róży, powiem ci, że mojej odpadły pąki, po opadnięciu coś czarnego było, jak zgorzel i teraz się zastanawiam, jak 2 tłoczenie i jak ona rokuje za rok, nie chciałabym, aby kwitła pojedynczymi kwiatami

tak mi tu w donicy super werbena rosła, prawie zaczęła kwitnąć i grad ją połamał

zabrałam się za cięcie tawuł i cisa, niestety nie skończyłam, coś mam lenia ogrodowego
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 08:02, 22 cze 2015

Do góry
Renatko ach te lilie w rozach, mistrzowska kompozycja. Prosze pokazuja ją codziennie
W Kruklandii 08:00, 22 cze 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Avatara nie zmieniam. Nie ma takiej opcji!

Sory Winetu

To zrób mu jaśniejsza fotkę (na słońcu, na tle trawki) bo depresja mnie dopadnie
Moja codzienność - ogród Oli 07:58, 22 cze 2015

Do góry
Przepięknie. Niech jeszcze tylko się ociepli !

Olu jak sadzisz rośliny wodne w oczku? Szczególnie lilie?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:00, 22 cze 2015

Do góry
muszę się odnieść choć zaliczyłam tylko 585 jak na razie ...

Madżenka przede wszystkim stworzyłas miejsce daleko poza "chelsea" nawet ... daleko "w sensie" (obezwładnia mnie to okrslenie ... nie wierzę, że sama użyłam ) ... zatem w sensie oni są w tyle ...

szalejąca wśród kulek i z panorama kulek (ten berberys ma kłaczki do obciachania denerwująco sterczą ) stipa musi być zmutowana albo pasiesz ją czymś tajemniczym bo wyjątkowo "roztyta" ... aspiryna to samo ..

róże ... cała jestem w sznitach po sobotnim podwiązywaniu dam - poczuły grawitację ... ale jak zyć bez róż ... muszę pedantycznie przeanalizować Twoje z nich kolaże bo wyglądają zjawiskowo w tandemach kolorystycznych ... nadal mnie złości mój James ... u mnie postanowił być "innom" różą ... daje mu rok ... dobrze, że choć pachnie
...

szałwia tworzy piękne kolorystyczne plamy ... Tytuskowi w nich do twarzy

i lawenda ... gdy nabyłam pierwsze sześciopaki wyczytałam na karteczce okreslenie "lawenda żywopłotowa" ... obśmiałam jak niegdyś carex (co w moim mniemaniu błędnie został okrzyknięty turzycą ... oj było się ignorantka ) ... ironizowałam iż lawenda nie może być "żywopłotowa" ... no bo jak ... po kilku latach stwierdzam ktoś wiedział co pisze ... moja viva minimalnie podcinana zaiste stanowi żywopłot ... tyle, ze pokładający się ciut ale jak prawie metrowe kłosy ? kwiaty ? (co ma lawenda? ) ... mają się nie pokładać ? ...

wciąż pieszczę w pamięci obrazki róż i ogrodu idealnego i lecę na 586 ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies