Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 06:50, 28 lut 2015

Do góry
Daleko rośnie ta magnolia, będzie to baaardzo duża rabata, będzie pięknie
Ogród w budowie - nieustającej 19:46, 27 lut 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)

W tym miejscu, to ja mam dwa razy szersze okno i taras U Ciebie aż się prosi o rabatę, bo pusto. Ja bym zrobiła tylko po niebieskiej linii, za to do końca ściany domu, po lewej stronie. Ciut szerzej i ten chodnik trzeba by wyautować. Róże rabatowe myślę, inne raczej nie, na okrywowe trochę za wąsko, chyba że jakieś małe. I piwonie - dobry wybór, a pomiędzy jakieś niewysokie wypełniacze - jarzmianki na ten przykład. Widzisz tam pastelowo, czy mocne kolory? Nie pamiętam, co jest na przeciwko?
Pod oknem nie może być nic wysokiego, bo Ci storczyki nie urosną. Magnolie za duże i za wysokie pod ścianę domu - w końcu urosną duże i szerokie, więc nie będzie proporcji.

Ha, ha, ha.... jednak dzisiaj Twoje imieniny

Moje okno jest identyczne jak Twoje.. ma też 3,6 metra szerokości Tylko nie mam tarasu . Stwierdziliśmy, że jedne wystarczy Nie pomyśleliśmy, że można zrobić oranżerię zamiast niego
Magnolia już rośnie.. gdzie czerwona linia

Edit.. takie samo zdanie mam o przebiśniegach jak Ty
Mówiłam, że iryski ruszą
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:44, 27 lut 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Irekno, cięcie limek pokazowe
Ale faktycznie u Ciebie cudnie rosną i są ogromne,
ale za to zastanowiła mnie jedna rzecz ,
Ty na tej rabacie masz róże Chopin ...
ja zaplanowałam sobie rabatę z Chopinami i Magnolią w środku ale
jak patrzę że u Ciebie te róże takie ogromne za limkami to się zastanawiam czy to dobry pomysł bo wiadomo magnolia to będzie max 1,5 miała o ile na taka "wielką" będzie mnie w tym roku stać

Staralam się pokazac, jak ja robię, nowicjusze maja z tym problem, jak ja kiedys
To dobry pomysl, bo wszystko zalezy, jak nisko zetniesz wiosna, moje wyzej tne i oczywiscie wyciagaja sie do slonca, aby limki przeskoczyc, wiec okolo 3m mają. Ponadto w tym miejscu byl kompostownik, taki wielki i rosliny tu szaleją
Co do magnolii, mozna kupic tansza i sobie ja wyprowadzic nawet, jako kulke na pniu, tyle ze to trwa i 3 lta bez kwiecia, wtedy warto wybierac odmiany proste, np gwiazdzistą
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:14, 27 lut 2015

Do góry
pamiętaj że to przytulia wonna- Galium odoratum, lub inna nazwa asperula odorata.
Bo sa tez inne przytulie- wnerwiajace
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:12, 27 lut 2015

Do góry
tak, z mojej, miło mi że się podoba.
To tylko ogranięte fragmenty ogrodu, niestety są też jeszcze 'nieograniete'.

U mnie bardzo się sprawdza kompostowanie i ściółkowanie- im wiecej powierzchni zakrytej, tym lepiej. Przytulie mam chyba ze 3lata- dostałam od Alinki kawałek- dzieliłam ja ze 2 razy w sezonie, świetnie sie mnoży.

Uszy do góry. Testuj, sprawdzaj.
Wykorzystuj miejsca z jasnym cieniem/półcieniem- to najlepsze miejsca u Ciebie- nie przeschnie migiem jak w słońcu, nie padnie z braku światła jak z głębokim cieniu.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:48, 27 lut 2015

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)
Przytulia jest cudowna!! Też planuję u siebie Zdjęcia piękne!

tak, jest śliczna, po kwiatach ma na sobie takie małe kuleczki , tez piękne

Jeszcze liriope się udaje, ale nie szafirkowe, tylko Liriope spicata

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:45, 27 lut 2015

Do góry
Magnolia.... rozrysuje... ale w wolniejszej chwili... teraz walcze z czasem. No forum zagladam ...np jak teraz z telefonu czekajac na cos....
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:42, 27 lut 2015

Do góry
duże hosty w hederze, z tyłu konwalie ( na suchym sa najładniejsze)

tawułki pumila

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:36, 27 lut 2015

Do góry
witaj kachat.
Przeczytałam u Ciebie fragment dyskusji na dośc trudny temat- co w suchy cień, pod drzewa. Zeby dało kolor ale było naturalistyczne.
Ja tez mam doświadczenie takie że to co uda się w jednym miejscu, w innym niekoniecznie- sa znaczne róznice w ilości światła, wilgotności powietrza, głebokości wód powierzchniowych....
Sama mam ziemię piaszczystą ( 4 mineralna) o takiej pylastej strukturze- szybko przesycha. A moja szwagierka ma działke na 6 klasie- czyli żywy piach. Ale część rzeczy udaje jej sie dobrze- zaobserwowalismy że jej piasek podciąga wodę- ma specyficzną strukturę, a woda nie ucieka głeboko, więc ja zasysa. Więc jak dorzuci kompostu to np różaneczniki jej sie udają.

Jeszcze jedna uwaga- sadząć dzrewa i spore krzewy tzreba wziąc pod uwagę że za kilka lat będą suszyć wokól siebie okolicę. Część z nich wypija wodę tuz pod powierzchnią, wokól zostawia pustynię- np tak robi dereń jadalny, brzoza, świerk, lipa. U nas tez tak susza graby, choć wiem że na innych terenach nie zawsze tak się zachowają.

Napiszę Ci co udaje się w moim cieniu, może skorzystasz- z bylini traw.

Tawułka- polecam Ci tawułke chińską Pumila- ma mniej spektakularny kolor, ale kwitnie później- w sierpniu i chyba dłużej niż większość. U mnie w upały potzrebuje podlania, jak ją zaniedbam to przyschnie, ale potem sie regeneruje.

Przytulia wonna- jestem nią zachwycona- raczej do półcienia. Piekna w kwiatach i później też.

Bodziszek- mam Bikovo, super rośnie, także wspaniały. U innych sadziłam korzeniasty- żelazny

U siebie nie mam, ale na innych działkach leśnych pięknie udaje się przywrotnik ostroklapowy

Fiołek - viola sororia- czasem zwiednie jak sucho na maxa, ale odrodzi się. Sieje się, jest ekspansywny.

W jasnym półcieniu zwykła dabrówka- można połaczyć ja z trawami.
Rozchodniki, trawy- smiałek, seslerie, kostrzewy, trzcinniki, proso Heavy Metal, Butela ( słońce!)

Z paproci namawiam Cię na testowanie- udaja się różnie, często wygladaja marnie.
U nas sparwdza się Adiantum Imbricatum i Zanokcica skalna ( tylko to raczej punktowo, do ogladanie z bliska)
Tiarella, ale te juz masz chyba i funkie i konwalie
Naparstice sa super, tylko raczej do jasnego cienia- wtedy kwiatna dłużej.

Zostawię Ci parę fotek- jak mam usunąc, daj znać:
Biokovo

Dąbrówka ( dzika) i sesleria Heuflera

przytulia, przed jią śmiałki i hedera

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:52, 27 lut 2015

Do góry
te urodziny to w dzień kobiet.

wersja z policją, z przyjaciółka z gejm wszystko fajowe, ale chyba brak mi odwagi

Magnolia- spodobał mi sie twój kompostownik, mogłabyś go mi przypomnieć (tzn. foto)
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:43, 27 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Plan na ten sezon... kształt do przemyślenia.. niebieska linia lub czerwona.
Rabata będzie do końca ściany i zahacza o kawałek tarasu... by nie kosić górki, bo tam zawsze kosiarka ma problem.
Idę w pastelowe, ciepłe kolory, i w kolory rożne... piwonie pojedyńcze.. min Coral Sunset, Duchesse de Nemours, ośmiał bym tu wkomponowała, dalie, coś granatowego i trawki... sesleria jesienna. Przesadzę różę Graham spod tarasu i testowo kupiłam Róże Hansestadt Rostock. Przetacznik, szałwia... niebieskie musi być.. do pomarańczu bardzo pasuje.
Ścieżki nie zlikwiduję, bo pod okapem i tak zawsze sucho i nic tam nie rośnie, trzeba podlewać. Ścieżka dla psa musi być.. inaczej wszytko stratuje. Czyli względy praktyczne. Niebieska linia ma długość prawie 14 m. Na foto wydaje sie mniej.

Nasadzenia będą w trakcie tworzenia.. bo planować i rysować szkoda mi czasu.

a możesznarysowac kawałek planu jak tam leci za rogiem- proporcje by sie złapało, bo tak to niewiele widać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:36, 27 lut 2015

Do góry
Irekno, cięcie limek pokazowe
Ale faktycznie u Ciebie cudnie rosną i są ogromne,
ale za to zastanowiła mnie jedna rzecz ,
Ty na tej rabacie masz róże Chopin ...
ja zaplanowałam sobie rabatę z Chopinami i Magnolią w środku ale
jak patrzę że u Ciebie te róże takie ogromne za limkami to się zastanawiam czy to dobry pomysł bo wiadomo magnolia to będzie max 1,5 miała o ile na taka "wielką" będzie mnie w tym roku stać
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 09:06, 27 lut 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Magnolia w ciązy- no patrZ nic mi małpa nie mówiła!

Marta, czy chcesz czy nie chcesz
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 19:49, 26 lut 2015

Do góry
Matko,co jest?- jakieś fałdy mózgowe musiały mi się wygładzić- to przez zimę najpewniej.
Oczywiście że maliny wysępione od Magdy- dziewczyny wybaczcie, zrozumcie....
Wstyd mnie pali wielki!
A. siedzi z wiaderkiem nad malinami Magdy oczywiście

W ciąży?- niestety, fabryka jakoś nie działa, choć muszę przyznać tęsknota, żeby ktoś się na nas uwiesił, nie dał spać czy wysiakać się bez asysty jest wielka.
Jeszcze jedna mała wredota....hm.
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 16:25, 26 lut 2015

Do góry
Magnolia w ciązy- no patrZ nic mi małpa nie mówiła!
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 15:37, 26 lut 2015

Do góry
Magnolia już drugi raz dzisiaj się plącze
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 15:27, 26 lut 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Spoko Ola- jak nie masz w planach siódemki to co Ci tam cesarka czy nie cesarka.... nie zawracaj sobie głowy takimi drobiazgami.
skrzynie!- to dopiero temat!- piękne i nietypowe. Pamiętałam że miałas na nie pomysł , ale nie zapamietałam że aż taki superowy!
Najładniejszy warzywnik na forum/w kraju/ na kontynencie.....

M. zaciera ręce na zbiory malin z Twojego krzaka w tym sezonie. Wiadra naszykował i czeka....

A coś Ci się misiu kolorowy nie pomyliło?! Z tymi malinkami
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 15:18, 26 lut 2015

Do góry
aleksandra_g napisał(a)
poszły mi stąd! bo mi wykraczecie tą cesarkę!

a tak serio, jestem świadoma, że nie da się tego zaplanować ale po prostu się nie nastawiam bo po co? przecież wszystko będzie ładnie pięknie bez komplikacji jak wizyta u kosmetyczki którą odkąd jestem w ciąży i tak odwiedzam częściej bo już wygibasy nie dla mnie

Spoko Ola- jak nie masz w planach siódemki to co Ci tam cesarka czy nie cesarka.... nie zawracaj sobie głowy takimi drobiazgami.
skrzynie!- to dopiero temat!- piękne i nietypowe. Pamiętałam że miałas na nie pomysł , ale nie zapamietałam że aż taki superowy!
Najładniejszy warzywnik na forum/w kraju/ na kontynencie.....

M. zaciera ręce na zbiory malin z Twojego krzaka w tym sezonie. Wiadra naszykował i czeka....
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 14:56, 26 lut 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Co Wy wszystkie po cesarce??

ja po trzech
Ogród niby nowoczesny ale... 13:43, 26 lut 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
cholewka, uwaga celna, tylko watek jakby inny...- to a propo dyskusji u Oli G

Ale my wiemy o co chodzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies