witaj kachat.
Przeczytałam u Ciebie fragment dyskusji na dośc trudny temat- co w suchy cień, pod drzewa. Zeby dało kolor ale było naturalistyczne.
Ja tez mam doświadczenie takie że to co uda się w jednym miejscu, w innym niekoniecznie- sa znaczne róznice w ilości światła, wilgotności powietrza, głebokości wód powierzchniowych....
Sama mam ziemię piaszczystą ( 4 mineralna) o takiej pylastej strukturze- szybko przesycha. A moja szwagierka ma działke na 6 klasie- czyli żywy piach. Ale część rzeczy udaje jej sie dobrze- zaobserwowalismy że jej piasek podciąga wodę- ma specyficzną strukturę, a woda nie ucieka głeboko, więc ja zasysa. Więc jak dorzuci kompostu to np różaneczniki jej sie udają.
Jeszcze jedna uwaga- sadząć dzrewa i spore krzewy tzreba wziąc pod uwagę że za kilka lat będą suszyć wokól siebie okolicę. Część z nich wypija wodę tuz pod powierzchnią, wokól zostawia pustynię- np tak robi dereń jadalny, brzoza, świerk, lipa. U nas tez tak susza graby, choć wiem że na innych terenach nie zawsze tak się zachowają.
Napiszę Ci co udaje się w moim cieniu, może skorzystasz- z bylini traw.
Tawułka- polecam Ci tawułke chińską Pumila- ma mniej spektakularny kolor, ale kwitnie później- w sierpniu i chyba dłużej niż większość. U mnie w upały potzrebuje podlania, jak ją zaniedbam to przyschnie, ale potem sie regeneruje.
Przytulia wonna- jestem nią zachwycona- raczej do półcienia. Piekna w kwiatach i później też.
Bodziszek- mam Bikovo, super rośnie, także wspaniały. U innych sadziłam korzeniasty- żelazny
U siebie nie mam, ale na innych działkach leśnych pięknie udaje się przywrotnik ostroklapowy
Fiołek - viola sororia- czasem zwiednie jak sucho na maxa, ale odrodzi się. Sieje się, jest ekspansywny.
W jasnym półcieniu zwykła dabrówka- można połaczyć ja z trawami.
Rozchodniki, trawy- smiałek, seslerie, kostrzewy, trzcinniki, proso Heavy Metal, Butela ( słońce!)
Z paproci namawiam Cię na testowanie- udaja się różnie, często wygladaja marnie.
U nas sparwdza się Adiantum Imbricatum i Zanokcica skalna ( tylko to raczej punktowo, do ogladanie z bliska)
Tiarella, ale te juz masz chyba i funkie i konwalie
Naparstice sa super, tylko raczej do jasnego cienia- wtedy kwiatna dłużej.
Zostawię Ci parę fotek- jak mam usunąc, daj znać:
Biokovo
Dąbrówka ( dzika) i sesleria Heuflera
przytulia, przed jią śmiałki i hedera