Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Magda70 20:14, 28 mar 2015

magnolia napisał(a)
kwiecisty- cornus florida

Piękne ma kwiaty!
ana_art 20:27, 28 mar 2015

magnolia napisał(a)
stipie tylko czubki, trochę. Z resztą poczekam aż ruszy bo sucha jest prawie całkiem i nie chcę jej dorżnąć ( podobno można niskim cięciem wczesnym)
no właśnie ja tak zrobiłam dwa lata temu, w tamtym roku zostawiłam bez cięcia na tzw chybił trafił i poszła, potem tylko wyciągnęłam starowinki
Lawenda marzenie
babka 21:50, 28 mar 2015

Magnolio gdzieś pisałaś kiedy strzyżesz lawendę ale nie mogę tego wpisu znaleźć. Chodzi mi głównie o drugie cięcie letnie, Mogłabyś powtórzyć? Byłabym wdzięczna I co to za cudowna maszynka do strzyżenia lawendy ?

Małgosiu dziękuję bardzo za podpowiedzi
magnolia 21:58, 28 mar 2015

babko strzygę teraz i jeszcze w połowie sierpnia- tak mniej więcej- kiedy większośc kwiatów lawendy jest przekwitnięta. Wtedy ne zostawiam już żadnych swieżych kwiatów, nawet jak są pojedyncze- jak tnę to całość.
Maszynka?- zwykłe nozyce do bukszpanów. Tanie- takie za 99 zł ( ale kiedyś kupię sobie lepsze-będa dłużej trzymały akumulatory). Dzięki nim łatwo nadaję kształt poduchy krzaczkom lawendy
coś takiego ( tylko moje mnie porządne)
http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/gardena-classiccut-8885-29.html
babka 22:13, 28 mar 2015

Ale wypasik ! Dobry pomysł z maszynką bo nożycami czy sekatorem ciężko byłoby uzyskać ładną kulę i ile z tym zabawy zabawy .. Jutro wybieram się do OBI celem zanabycia lavenduli i to szybko szybciutko zgodnie z sugestią z filmu od Małgośki
Co do cięcia jeszcze, gdzieś ktoś pisał / myślałam, że to Ty/ że tnie latem raz po przekwitnięciu i za jakiś czas ponownie. Potem jeszcze wiosenne cięcie. W takim razie to zbyteczne prawda ? A jeszcze ! cięcie letnie na taką samą wysokość ?
monteverde 22:51, 28 mar 2015

Piękny będzie widok jak ten dereń zakwitnie wielka biała plama też lubię jego kwiaty pozdrówka
popcorn 07:10, 29 mar 2015

Się dokształciłam, ciekawe czy z mojej lawendy coś zostało (przegięłam z przycinaniem Dereń Magnolii piękny, one jakoś niedługo kwitną, chyba?

pozdrawiam!!!
ane3ka 14:37, 29 mar 2015

malkul napisał(a)

ps. ja też zdziczałam

Szary olej to OSMO o nas na podłodze altany
urzadzenie to juz nie pamiętam ale mąż ręcznie czyścił dwa dni ryfle sie nei doczyściły neistety

Będę polować na ten olej. Ale ryflami to mnie nie pocieszyłaś
Ensata 15:56, 29 mar 2015

Bambusowa chatka super!!! donice też, powiedz ile masz już lawendę w tych donicach, nie przemarza? No i kto podlewa donice?
Ensata 16:01, 29 mar 2015

magnolia napisał(a)
ja straasznie lubię jego kwiaty, choć wiem że być może będzie mu u nas za zimno.
Obok naszego budynky na studiach były 2 śliczne, stare okazy dereni kwiecistych- nie dało się minąc ich obojętnie
Ja mam, tfu, tfu, ma się dobrze. Ma ogromne, piękne kwiaty. Mam prowadzonego w formie słupka, nie wiem jak to określić. Mam też Milky Way i ten ma już pączki