Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Sylwii od początku cz.II 18:44, 31 lip 2013

Do góry
martaibartek napisał(a)
Cudowne widoki!!!
Ogród jak z katalogu-pokazowy!
a te brzozy.... ahhhhhh ahhhhh ahhhhhh

Syla na ostatniej fotce co to za trawy przed i za stożkami?

Do pokazowego to daleka droga dziękuję ..... trawy wysokie to Gracillimus a te niskie to Frosted Curls
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:33, 31 lip 2013

Do góry
Cudowne widoki!!!
Ogród jak z katalogu-pokazowy!
a te brzozy.... ahhhhhh ahhhhh ahhhhhh

Syla na ostatniej fotce co to za trawy przed i za stożkami?
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:12, 31 lip 2013

Do góry
Dzięki kochani .... muszę koniecznie z poziomicą wyruszyć na brzozy
Krowy, staw i my... 17:46, 31 lip 2013

Do góry
Eeeee jak to nad stawem to brzozy nie, zdecydowanie nie. Ale może klony palmowe??? Tylko jak one sie będą miały do tych wrzosów? hmmmm
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:11, 31 lip 2013

Do góry
Syla, jak pieknie te brzozy wygladają !!!

Niezależnie z której strony zrobisz zdjęcie - widok cudny !!!

Z moich pięciu dopiero jedna wkracza w wiek dorosły - -znaczy sie kora jej bieleje
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:52, 31 lip 2013

Do góry
a jednak brzozy są przepiękne,, ale wielkie posadziłaś!
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:36, 31 lip 2013

Do góry
anna_studio napisał(a)
Zostawiam uśmiech i pozdrowienia...
Czytam o Waszym skrępowaniu....Twoim i Anity...
i się nadziwić nie mogę, bo znam Was obie...?!

Brzozy zachwycające...
Jesteś odważna....tyle się tu nasłuchałam o brzozach.....
Cieszy mnie to, że szukasz swoich...oryginalnych rozwiązań....
Podziwiam nieustająco...Ciebie i ogród.
W ogrodzie u mojego brata...czyli bardzo blisko...nie graniczymy płotem....
też dwa światy...z jednej strony już ładnie przycięta zielona trawa...
z drugiej budowa....czarna ziemia po kopaniu studni...
Ogród pełen kontrastów...

w pierwszej kolejności kontrasty ..... potem już tylko ład i porządek .... oj tęsknię już do pięknej ,soczystej, zielonej, miękkiej ,pachnącej trawy

brzozy bardzo mi w tym miejscu odpowiadają .... bardzo ! mam nadzieję , że zaakceptują to miejsce tak jak ja zaakceptowałam kolejne liściaste w swoim ogrodzie
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:49, 31 lip 2013

Do góry
Zostawiam uśmiech i pozdrowienia...
Czytam o Waszym skrępowaniu....Twoim i Anity...
i się nadziwić nie mogę, bo znam Was obie...?!

Brzozy zachwycające...
Jesteś odważna....tyle się tu nasłuchałam o brzozach.....
Cieszy mnie to, że szukasz swoich...oryginalnych rozwiązań....
Podziwiam nieustająco...Ciebie i ogród.
W ogrodzie u mojego brata...czyli bardzo blisko...nie graniczymy płotem....
też dwa światy...z jednej strony już ładnie przycięta zielona trawa...
z drugiej budowa....czarna ziemia po kopaniu studni...
Ogród pełen kontrastów...
Ogród - Moje spełnione marzenie 10:47, 31 lip 2013

Do góry
Dziewczyny Kochane... Cieszę się, że jesteście...
Małgosiu,Ewelinko,Wiuniu,Kasiu... Mam kilka fotek z ogrodu...
Wszystko się rozrosło... I niby tak samo, ale jednak inaczej... Zrobiłam nową rabatę, miało być coś w stylu "po angielsku", ale wyszło po mojemu... Finanse w ogrodzie mnie ograniczają, ale mam zamiar rozciągnąć ogród praktycznie na całej działce... A jest tego sporo, więc czeka mnie mnóstwo pracy... Jednak M obiecał, że będzie działał ze mną, tak że siły się rozłożą...
Kiedyś, w dalekich planach, mam zamiar zrobić oczko wodne i strumyk... Ale czy dożyję tych czasów, to nie wiem...
Obecnie w tym miejscu rosną ziemniaki, jarzyny i takie tam warzywka... Troszkę zostanie, ale reszta to ma być łąka kwietna i troszkę drzew... Już rosną Buki, Brzozy... Na razie to malutkie, ale za jakiś czas będzie co pokazać...
Buk pospolity - Fagus sylvatica 08:23, 31 lip 2013

Do góry
yanke82s napisał(a)
Nie mogę wejść w link któy wkleiłaś. O co chodzi z tą szyjką korzeniową?

Link: https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Zasypanie szyjki korzeniowej, np. tutaj (odc. 384 Mai):
"Przyczyną korzeniowej choroby katalpy okazało się zbyt głębokie posadzenie rośliny. Szyjka korzeniowa drzewa została zasypana zbyt dużą warstwą gleby, powodując powstanie procesów gnilnych i wnikanie do rośliny patogenów. Zasypywanie pnia ziemią grozi zamieraniem roślin, dlatego pani Jolanta wskazała właścicielce na podobny błąd przy posadzeniu innych roślin.

Na końcu ogrodu pani Jola odkryła rząd buków, głęboko przysypanych ziemią. Po rozpoczęciu odkopywania okazało się, że pod ściółką znajduje się folia położona kilka lat temu w celu ograniczenia rozwoju chwastów. Zatrzymywała ona wilgoć w podłożu i nie dopuszczała do korzeni powietrza. Silny zapach pleśni zdradzał rozwój patogenów grzybowych. Roślina próbowała się bronić, wywarzając dodatkowe korzenie. Okazało się, że nasada pnia znajduje się aż 20 centymetrów poniżej poziomu ziemi - tutaj odkryliśmy dopiero pierwszy korzeń podporowy. Przy samym pniu pani Jola zauważyła też resztki nawozu - wsypany w tym miejscu, nie wpływa dobrze na rozwój rośliny.

Drzewa pobierają większość składników pokarmowych przez drobne korzenie przybyszowe. Najwięcej ich znajduje się w strefie wyznaczonej przez rzut korony i tam należy je dokarmiać. Na rośliny wpływa także nawożenie sąsiadującego z nim trawnika czy rabaty. Szyjka korzeniowa to bardzo wrażliwy fragment drzewa, stanowi ona nasadę pnia i początek rozwoju systemu korzeniowego. Szyjka posiada bardzo cienką korę, poprzez którą do rośliny na skutek dużej ilości wody i gnicia komórek naskórka wnikają patogeny.

Po odsłonięciu tego fragmentu rośliny należy opryskać nasadę pnia środkiem grzybobójczym, przygotowanym na przykład z czosnku. Ponieważ proces wysychania powinien być powolny, należy użyć także oleju parafinowego, który chroni korę drzewa przed szybkim przeschnięciem. Większość drzew i krzewów źle znosi zasypanie nasady pnia. Szczególnie wrażliwe są rośliny o płytkim systemie korzeniowym, takie jak świerki, magnolie, brzozy, różaneczniki oraz starsze okazy roślin.

Na zbyt głębokie posadzenie bardzo charakterystycznie reagują świerki, bowiem brązowieją od środka szpilki i zaczynają się obsypywać. Jest to sposób rośliny na zakomunikowanie zbyt dużej wilgoci wokół szyjki korzeniowej i zbyt małej ilości powietrza."

Po prostu grzyby mogą atakować drzewo, gdy zakopiesz za głęboko. Drzewo powinno być sadzone na takiej głębokosci, na której rosło pierwotnie.
Krowy, staw i my... 23:05, 30 lip 2013

Do góry
Gosiu, te spadki to brzeg nad stawem, który mam zamiar w następnym sezonie obsadzić, tylko jeszcze nie wiem jak Dziękuję za świeże spojrzenie na ten kawałek .... brzozy....hmmmm no i już znowu pełno myśli i obrazów w mojej głowie
...kurcze tylko dużo liści będzie w stawie...
Zimą muszę konkretnie pomyśleć o tym miejscu.
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:43, 30 lip 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Matko nie nadążam.... Sylwia Ty te brzozy tak sama wsadzilaś ???? Pieknie wyglądają.... Mnie sie marzą trzy takie z białą kora ....

Nie Gosiu chłopcy sadzili .... teraz jest ich tam 9 szt. .... na zdjęciu tylko 5szt.
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:11, 30 lip 2013

Do góry
Matko nie nadążam.... Sylwia Ty te brzozy tak sama wsadzilaś ???? Pieknie wyglądają.... Mnie sie marzą trzy takie z białą kora ....
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:57, 30 lip 2013

Do góry
To co w ogrodzie z lustrem pewnie, bo Syla wspominała że mus skopiować. Brzozy już są.
Jak chcecie kopiujcie do woli, to oznacza że to co robię podoba się innym. Zapoczątkowałam sporo wcześniej u siebie ostnice, turzyce i inne zwiewne piórka, zastosowałąm też tutaj, chwyciły na ogrodowisku i taraz wszyscy je mają. Co osobiście mnie cieszy.

Tu się rabata z brzozami zaczyna

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=22

tu dosadzam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=160

a tutaj efekt końcowy i dalej dalsze dopracowywanie rabaty.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=177

a tu jesień z Sebkiem
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=186
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:20, 30 lip 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
i jak te gołe rozplenice, przeżyły? pokaż rabatkę przed i po A jakie te rozplenice, zwykłe, czy hameln, czy jakieś miniaturki?

pozdrawiam!!

oczywiście , że przeżyły .... wczoraj wkopałam pod brzozy ......a jakie to rozplenice ??? Lenkowe dostałam od Leny kilka sztuk ..... Zdjęcia wkleję jutro albo w czwartek ... Dana prosiła o niewklejanie zdjęć ze względu na techniczne problemy .....
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:47, 29 lip 2013

Do góry
beta napisał(a)
Syla, te brzozy wyglądają fenomenalnie!!!!...jakby z tamtąd musiały być...a ten zakątek z huśtawką zawsze mi się podobał

miskanty i horti w w/w zakątku są posadzone w lini prostej czy trawy delikatnie za horti?

trawy nie są sadzone w linii prostej .... są odrobinkę za horti
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:32, 29 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Syla brzozy są zachwycające i jakie wieeeeelkie!!! Będziesz pod nimi sadzić kule bukszpanowe?

Sadzę dzisiaj przy brzozach rozplenice ..... Dostałam kiedyś od Lenki .... rosły przy miłorzębach ale teraz idą do nowego miejsca ..... Wczoraj ustawiłam przy brzozach zraszacz .... dzisiaj to miejsce przekopuję .... w przerwie siedzę na Ogrodowisku, przy garach i odpoczywam upał jest i sucho jest .... ja dla odmiany teraz chcę deszczu
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:26, 29 lip 2013

Do góry
Olasta napisał(a)
Sorki że pytam, bo pewnie o tym pisalaś, ale jakie brzozy sadziłaś i co ile? Ja od jakiegoś czasu choruje na brzozy
Dawno nie zaglądałam do Ciebie a tu znów piękne zmiany i ogrom pracy.

To brzoza pożyteczna doorenbos .... a co ile posadziłam .... hmmmm ..... 1,50 - 1,80 .... one nie są sadzone w linii prostej ..... Teraz nie mogę wkleić zdjęć - Danusia prosiła ..... ale do tego miejsca dosadziłam kolejne 4 ..... One się chyba u mnie prosiły w tym miejscu pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:17, 29 lip 2013

Do góry
MalgosiaR napisał(a)
Hello Syla,

brzozy to pewnie odmiana Betula, zgadza sie? Jesli tak to moge podpytac gdzie nabylas, okazy powalajace. Ogrod wyglada przepieknie, sledze Twoj watek praktycznie od poczatku, dech zapiera.
Z gory dzieki

Witaj Małgoś to brzoza pożyteczna doorenbos .....Zapraszam zawsze reszta na pw ...
Ogród dla Agusi 22:52, 27 lip 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Jak ja chciałabym taki ogród....te brzozy, róże i hortensje, te zakątki...i nie jest to forma podlizywania się właścicielce, po prostu z wszystkich ogrodów na tym forum ten jest mi najbliższy... Taki chciałam, ale nie. mogłam znaleźć działki z takimi warunkami, a jak znalazłam, to właściciel nie chciał sprzedać.... No więc mam ten swój kawałek pola...takie wygwizdowie...
Ech.....pięknie u Ciebie!

Anitko dzięki.Masz piękny młody gród.Kwestia czasu ,jak drzewka za kilkanaście lat podrosną to bardzo się zmieni .Ja na początku też miałam dużo słońca i wiele kwiatów ale z czasem ogród się zmieniał .Minęło już dwadzieścia lat.Jak wspominam to pole rumianku na początku,młode drzewka mniejsze nawet niż byliny ....ale czas leci.Zobaczysz ,jak nabierze przyspieszenia za kilka lat.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies