Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ptasi gaj 08:46, 29 sie 2020

Do góry
Pada dosyć dobrze z samego rana. W tym roku jeszcze grzybów nie ma w zeszłym już były w połowie sierpnia.
Szkoda, że trawy wczoraj nie skosiła trawnika, ale nie mogłam odpalić kosiarki za słaba podobno jestem. Zgrabilam liście po wichurze.
Przerabiam rabatę przy oczku zrobiło się ciasno i trzeba ograniczyć co niektóre rośliny.

Trochę fotek

Bardzo w tym roku wyrosły bluszcze. Winorośl japońska ma liście wielkości liści dyni

Po prawej najmniejsza Memory

Memory ponad 2 metry teraz. Jest związana podparta kolkiem poniewaz się przewraca - wichura.

Bylinowa łąka 08:44, 29 sie 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Elu mój Red Dragon rośnie w półcieniu i specjalnie dla Ciebie zrobiłam wczoraj zbliżenie. Nie wiem o jakie pozwijane liście Ci chodzi. Wydaje mi się, że na wiosnę był bardziej brązowy, ale nie mogę teraz odszukać zdjęcia.

Ale ładna, ciekawa, oryginalna roślinka.
Nawet jej nie znam
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:40, 29 sie 2020

Do góry
Nie wiem jak u was ,ale u mnie leje ... znowu podlewanie z głowy

Miłego dnia !
W Kruklandii 08:37, 29 sie 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Kilka fotek z rańca... przed robotą

Tu było mi za zielono i wcisnęłam tyle jeżówek ile miałam... czyli cztery sztuki... w tym tylko dwie kwitnące Tylko nazwy zapomniałam zapisać. Muszę poszukać doniczki

Tu Rainbow Marcela

Supreme Cantaloupe ze zwykłą purpurową i Secret Affair

Pięknie
Lubię takie różne dekoracje ogrodowe
Jeżówki masz śliczne
Tu narazie jest ściernisko... 08:34, 29 sie 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Hortensje nabierają wielkości i mocy.

Są cudne
Nie da się obok nich przejść obojętnie
Do raju daleko - u Ewy 08:31, 29 sie 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Nic tylko zachwycać się i zachwycać.
Przepiękny ogród stworzyłaś. Wielkie brawa!!
cudne hortensje
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:20, 29 sie 2020

Do góry
Sylwia pokazała aktualne fotki. Ja mam kilka zaległych z ostatniego dnia lipca. W tym sezonie jakoś ze zdjęciami jestem na bakier. Nie będzie chronologicznie, ale co tam - wrzucę kilka. W ogrodzie pojawiła się troszkę nowych roślin - są to głównie byliny i trawy. Zapełniają luki po usuniętych iglakach. Potrzeba czasu by się rozrosły. Niestety niektóre troszkę czekały w doniczka a i sadzone w upały szybko przekwitają, więc na efekty i wnioski czy to są dobre wybory trzeba będzie poczekać do przyszłego sezonu. Niektóre jak bodziszki czy krwiściągi trzeba było ściąć od razu.
Miejsce po wyciętych świerkach gniazdkowych. Bodziszki i ciemierniki ładnie się rozrosły i wielkością dorównują hortensja ogrodowym Sadzone były późną jesienią. Na wiosnę ścięłam do zera. Daję im czas na zadomowienie.

Na końcu rabaty pod cyprysikiem na pniu mini zakątek paprociowy.
Ogród Cioci cz. 3 08:18, 29 sie 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

No cóż tu pisać, pięknie i przepięknie masz
Ogród do odnowy 06:07, 29 sie 2020

Do góry
Babtysję po kwitnieniu mocno przycięłam, to dla mnie strzał w dziesiątkę. Zamiast wielkiego potwora mam w miarę zgrabną roślinkę

cięcie sadźca purpurowego u mnie się broni - nawet po deszczach wygląda jako tako, ale i tak musiałam go trochę podeprzeć. Przycięte pędy wydały drobniejsze kwiatostany.

Little Lime Jane - nie wiem czy dobrze widać kuleczki w środku każdego kwiatka są różowe

Magicial Candle - tutaj - kuleczki w środku każdego kwiatka są kremowo-białe

Ogród do odnowy 05:59, 29 sie 2020

Do góry
Ogród do odnowy 05:50, 29 sie 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Jakie masz jeżówki na tej rabacie-wyspie?

to Delicious Candy

Pomidory - polecane przez was odmiany pomidorów do gruntu i do szklarni. 23:30, 28 sie 2020

Do góry
a i jeszcze Black Plum do tego zestawu koniecznie- bardzo słodki pomidorek

Zapomniałam napisać, że Blue Chocolate ma lekko śliwkowy smak
Ogród w mieście-ogrodzie 23:09, 28 sie 2020

Do góry
Andrzej_ napisał(a)
zrobiły się nieaktualne (przełom lipca/sierpnia)

Cudnie, po prostu bajka. Taki ogród a ja dopiero dzisiaj go odkryłam. Oj będę częstym gościem, jeśli pozwolisz.
Plamy na trawniku 23:06, 28 sie 2020

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Jaśniejsze plamy na trawniku zamkn.

Witam, mam 3 letni trawnik, na którym w tym sezonie powstały jaśniejsze plamy. Ciekawe jest to, że powstały tylko w jednej części trawy.
Te jaśniejsze plamy dodatkowo rosną szybciej.

Czy wiecie może przez co może to być spowodowane?
Czy wiecie może co z tym można zrobić?

Pozdrawiam
Łukasz

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:01, 28 sie 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Rdest będzie hitem sezonu na nowej rabacie. Czytałam że dorasta do 1,2 m

A grujecznik to fajny rarytas

Rdesty pojawiły się w kilku miejscach w ogrodzie. Ula to judaszowiec, też rarytas, choć bardzo podobny do grujecznika. Walczy podobnie jak roślinki u Ciebie i bo też posadzony w te największe upały. Jako pierwszy pojawił się na nowej rabacie i to będzie jedyna większa roślina na niej. Pozostałe to trawy i byliny.

Dzień po posadzeniu.

Z biegiem dni stracił sporo liści a część mu po przypalało, bo w szkółce stał w cieniu a ja go na takiej patelni wsadziłam.
Oświetlenie ogrodu 23:00, 28 sie 2020

Do góry
Oświetlenie w moim ogrodzie

Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:58, 28 sie 2020

Do góry
Piotrek_F napisał(a)
Witam Forumowicze

Krótkie pytanie początkującego „trawnikofoba”
Załączony na zdjęciach trawnik ma 9 tygodni. Czy mieści się w ogólnopojetej normie rozwojowej dla młodych trawników czy coś tu należy pilnie zrobić przed kolejnym sezonem? Oprócz oczywiście nierównej walki z chwastami, a zwłaszcza chwastnica, której wywiozłem już ze 20 taczek...
Z góry dziękuje za ocenę.

Nierównomierna zasobność gleby spowodowana albo nierównomiernym nawożeniem, albo taka gleba jest, gdzieniegdzie żyzna (ciemna zieleń) a gdzieniegdzie uboga (jasna zieleń).

Podejrzewa też suczkę tu gdzie ciemne plamy w trawniku.
Należałoby się posypać żyzną ziemią z worków najlepiej, przegrabić, zrobić dosiewki. Podlewać
W Kruklandii 22:38, 28 sie 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Kilka fotek z rańca... przed robotą

Tu było mi za zielono i wcisnęłam tyle jeżówek ile miałam... czyli cztery sztuki... w tym tylko dwie kwitnące Tylko nazwy zapomniałam zapisać. Muszę poszukać doniczki

Tu Rainbow Marcela

Supreme Cantaloupe ze zwykłą purpurową i Secret Affair

Dobry pomysł z jeżówkami tutaj A co masz dla koloru wiosną w tym miejscu?
Opuchlaki 22:37, 28 sie 2020

Do góry
Gregory71 napisał(a)
Moi drodzy,
Co to za robak? Podobny do opuchlaka ale ma maksymalnie 4mm i nie widzę go nigdzie indziej tylko na elewacji domu. Pojawia się wewnątrz bo sprawnie wchodziło ścianach i szybach. Pojawia się zazwyczaj późnym popołudniem. Wcześniej go nie było, dopiero od ok 2 tygodni. W ogrodzie oprócz trawy na ta chwile nic nie ma tylko tuje. Niemniej widuje go tylko na ścianach. Proszę o pomoc jak to zwalczyć bo tak jak pisałem pokazuje się w domu na ścianach.

Z góry dziękuje

Dębowe zakątki 22:35, 28 sie 2020

Do góry

Dobranoc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies