Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 10:25, 09 lut 2021

Mgduska napisał(a)

Ach, to był piękny i przyjazny kot, myślę, że ktoś go gdzieś wywiózł. Pół miasta go znało i tyleż szukało, gdyby był niedaleko, na pewno by wrócił, w domu by nie usiedział - musiałby go ktoś przemocą przytrzymać.
Nie ma go od lipca, więc wiesz...

Szkoda, to już raczej go nie oddadzą.
Klin klinem. Musisz sobie sprawić nowego przyjaciela, choć wiem że to trudna decyzja.
April 10:25, 09 lut 2021

Basilikum napisał(a)

nie nie probowalam

Ja jeszcze raz zawalczę, nie lubię się poddawać
April 11:29, 09 lut 2021

Obiecałam zdjęcia.
Zaczynam się powoli gubić co już było...

październik
brachytricha na Rabacie północnej

Rabata wschodnia, różanka po prawej

spojrzenie w las, ile tam jeszcze możliwości
KasiaLangier 11:49, 09 lut 2021

April napisał(a)

Irenko, miło to czytać Jeszcze niektóre miesiące muszę dopracować bo mam przerwy w kwitnieniu, szczególnie jak zetnę bodziszki i szałwie. Ale bardzo lubię to miejsce. Dosadzałam jeszcze łubiny ale jakoś nie chcą się zadomowić i zanikają. Przetestuję dziewanny...

Czytam z zaciekawieniem wątek, podziwiam ogród i wkład pracy..
Ja nie ścinałam nigdy bodziszków, kiedy to robisz ? Ja mam te zwykłe z różowymi kwiatkami, dosyć mocno się rozrastają

Kociaki cuuudne wymiziaj ode mnie
April 11:49, 09 lut 2021

Rabata zachodnia, jak to u mnie, dzieli się na mniejsze rabatki. Tu pod jadalnią, październik z rdestami Blackfield, jedna z najmłodszych rabatek. Zakochałam się w rdestach, mam już kilka odmian.

A tak było wcześniej. Posadziłam cisy żeby zasłonić kran na domu, z tyłu posadziłam trzcinniki Karl Foester. Wypełnienie to głównie rdesty i werbena patagońska, wiosną są rutewki i szałwie.
Dalie się nie sprawdziły, za mało słońca, tylko od 15-18 godziny.

malgol 11:53, 09 lut 2021

No nareszcie!! jednak są plusy takich zim...w końcu nuda zmobilizowała i Ciebie, haha
A jest co pokazac Piekny masz ten ogród

I podziwiam ,że wśród sosen ,na piachu stworzyłaś cos tak pięknego.I masz tyle słońcolubnych roślin...
Brzozowadzie... 11:58, 09 lut 2021

Do tych rdestów dosadziłam ostatnio hortensje pastel green, super zagrały. I zawilce świetnie z nimi wyglądają. Gdybyś szukała mniej słońcolubnych na wymianę z daliami No i oczywiście hakonki albo inne cienkie zielone, typu carex sabiński.
April 11:59, 09 lut 2021

KasiaLangier napisał(a)

Czytam z zaciekawieniem wątek, podziwiam ogród i wkład pracy..
Ja nie ścinałam nigdy bodziszków, kiedy to robisz ? Ja mam te zwykłe z różowymi kwiatkami, dosyć mocno się rozrastają

Kociaki cuuudne wymiziaj ode mnie

O, Kasiu, też masz leśny ogród, muszę się zaraz zapoznać

Bodziszkom wycinam pędy kwiatowe, po kwitnieniu. Wtedy wyglądają estetyczniej i chyba mniej się wysilają, tak myślę. Ale chyba to dużo zależy od odmiany. Akurat Magnificum mają wyraźnie oddzielone pędy kwiatowe od liści. Brzydko żółkną. A same liście zostają zielone.
Kociska się same upominają o mizianie, czasem trudno pracować na komputerze, bo kot mnie ciągnie za rękę.
April 12:01, 09 lut 2021

malgol napisał(a)
No nareszcie!! jednak są plusy takich zim...w końcu nuda zmobilizowała i Ciebie, haha
A jest co pokazac Piekny masz ten ogród

I podziwiam ,że wśród sosen ,na piachu stworzyłaś cos tak pięknego.I masz tyle słońcolubnych roślin...

Cześć Malgolku
Dzięki
Roślin słońcolubnych mam sporo, ale tylko na jednej, północnej rabacie, cała reszta to już półcień i cień.
Ale tu najwięcej koloru, dlatego najczęściej pokazuję i pewnie przez to tworzę mylne wrażenie.
Ale dojdę i do reszty...
April 12:06, 09 lut 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Do tych rdestów dosadziłam ostatnio hortensje pastel green, super zagrały. I zawilce świetnie z nimi wyglądają. Gdybyś szukała mniej słońcolubnych na wymianę z daliami No i oczywiście hakonki albo inne cienkie zielone, typu carex sabiński.

Carex sabiński mam po drugiej stronie ścieżki, tak samo hortensje i hakonki.
A zawilce jakie masz? Jaki kolor. Przypomnij fotki
Tam jest mało miejsca, więc nie mogę namieszać zbyt wielu gatunków.