Dziękuję serdecznie. Brzozy 'Doorenbos' zasadzone. Udało mi się dostac takie po ponad 3m w dobrej cenie (76zł!).Niedługo wrzucę zdjęcia w swoim wątku. Pozdrawiam
Sylwia, WOW! Zakątek brzozowy cudny! Powiem szczerze, że akurat brzozy to coś na co też zachorowałam. Teraz czekamy na lustro! Nie mogę się doczekać efektu końcowego.
Sylwia, tak czytam ostatnie posty i wiesz co ci powiem, ja już raz popełniłam błąd i kupiłam małe iglaczki, i co... minęły 3 lata, a one są dalej małe. Teraz nabrałam rozumu i wiem jedno - z pozoru cena większego iglaka jest wyższa, ale... jak przeanalizuje się wiek (czas!) iglaka to okazuje się, że to tylko ok. 10 złotych za rok. Tylko 10!!! I naprawdę warto kupić jeden większy zamiast kilku mniejszych. Zwłaszcza, że po 5-6 latach okazuje się, że ogród jest zapchany maksymalnie i jest problem komu oddać, jak rozsadzić. gdzie znaleźć miejsce, jak zapanować na chaosem, który sami zgotowaliśmy itd.
Brzozy Youngi rosną rozłożyście i zwisowo. Dobre są jako zaplanowany "namiot", jednakże są takie "pospolite", a to za sprawą pewnej fastfoodowej sieciówki, która je chyba bardzo polubiła
Byłam widziałam i uważam, że warto pojechać. (no może nie ponad 200 km, ale jak ktoś ma blisko to warto ) Szmitowie swoją łąką zachwycają... nie mogłam odejść
Danuś a widziałaś brzozy szpalerowe???? No nie mogłam uwierzyć
Mistrzostwo świata ta rabata brzozowa Przepięknie u Ciebie. Wrzosy, rozplenice, rozchodniki rewelacyjne. A ja tyle czasu szukałam inspiracji co do brzozy
Chyba przesadzę jednak brzozy 'Youngi' w to miejsce powyżej. Hortensje będą miały osłonę przed ostrym słońcem (o ile przezimują). W upały je bardzo poprzypało. Zasięgnę opinii mojego M, bo to jego brzozy, Nie pasują mi tam gdzie teraz rosną. Zbyt są oddalone od siebie i w tych bukszpanach... Kubeł nie pomógł. Kombinuję dalej.
Wołam..... za kazdym razem jak oglądam.. szczególnie , że połowy nasadzeń już nie ma.. bo było za gęsto i musiałam wyciepać.. Najśmieszniejsze, że teraz wcale nie sadzę mniej, a powiedziałabym , że gęściej Jestem niereformowalna
2008 - ależ byłam dumna z mojej pierwszej rabaty.. a raczej jej połowy
A to za 5 lat........ stwierdzam, że 5 lat.. to ogród się robi stary..... i najlepiej jaby sie został tak na 4 lata.. i został w miejscu
Tu prawa cześć sie nie zmieściła w kadrze.. z wisionka... wiec daje drugie foto... host na foto prawie nie widać.. i wszytko już tnę... 1/3 już nie ma bo było za gęsto..... poszerzyłem rabatę, bo się nie mieściło... szok. po prostu szok.... Klon na środku taki malutki, a teraz żałuję, że go posadziłam... wszytko zacieni... W tle są brzozy sąsiadów.. już ich nie ma.... jak podrosły nasze jodły to wycięli...
Konrad muskasz ogród ? pamiętam że coś ci miałam dać z roślin do sielskiej części pod brzozy ...ale zapomniałam . czy nie czasem tojeśc orszelinową ?. wypadłam z rytmu ogrodowiska całkiem , ale juz po wakacjach . trzeba się wziąć do pracy w ogrodzie . jakoś nie mogę zacząć . mam lenia
Ten świerk jest za mały na to miejsce, wysadź go. Ja kieruję się taką zasadą: nawet jeśli rośliny są małe to i tak piętra, które w rabacie są uwzględnione trzeba zachować, więc jeśli planujesz świerki wyższe z tyłu, a przed nimi coś innego, to zawsze te świerki musisz kupić większe, żeby proporcja była. Nie widzę tego buka, gdzie on jest? Projekt Danki jest śliczny z tymi brzozami i miskantami, ale na zdjęciu widzę płot i drogę. Czy chcesz w tym miejscu taki projekt zrealizować? Brzozy będą łyse zimą, a miskantów nie ma aż prawie do lata. Aby osłonić się od gapiów musisz mieć coś zimozielonego i tutaj mogłabyś posadzić choinę. Będziesz ją cięła, a jak się zagęści, to przepiękny żywopłot jest, na którego zieleni tle możesz posadzić krzewy zrzucające liście zimą, ale barwne w sezonie. Na forum nauczyłam się jednego, w dużych ogrodach należy sadzić jeden gatunek grupami, żeby to było widać. Kiedyś kupowałam po jednej sztuce i sadziłam. Bez sensu, tak można w malutkim ogrodzie. Teraz jak się wybieram po begonie na przykład, to kupuję z 50 szt., żeby rabata z daleka była widoczna.
Mam nadzieję, że pomogłam, a ten kubeł ... to ja mam takie usposobienie, że jestem taka wprost. Coś na duszy to i w mowie albo na klawiaturze . Pozdrawiam ciepło. Naprawdę nocka ciepła jest. Łaskawy ten sierpień.
Dziękuję.Czasami trzeba wylać kubeł zimnej wody na głowę o poranku. Masz rację, rośliny są małe, teraz jeszcze nie prezentują się okazale, ale by się chciało ciągle więcej. Wiem, ze można łatwo przesadzić z ilością gatunków, bronię się żeby nie "zostać ogrodową kokoszką" - za malkul. Weszłam do Twojego ogrodu, piękny!!!Już mi lepiej
Ja też cisy posadziłam koło kompostownika. Po wrzuceniu skoszonej trawy sączy się zawsze z niego i nie wiem czy to cisom nie zaszkodzi, czas pokaże.
Powiedz mi w takim razie, gdzie tą choinę mogłabym posadzić, bo ja myślę o tych brzozach 'Doorenbos'.
Chciałabym zrobić w części ogrodu zakątek z brzozami 'Doorenbos' jak w pięknym projekcie Danusi Ogród z lustrem. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234
Jeszcze raz moje rabaty, które może mogłabym zmienić.
W daliach ukrywa się buk chyba 'Pendula', męczą go te kwiaty, ale żal mi ich usuwać, nie spodziewałam się takich rozmiarów. Może tego świerka kującego wymienić na większego serbskiego i brzozy 'Doorenbos' ze srebrnymi miskantami? Brak doświadczenia jest dla mojego ogrodu szkodliwy!
kalina na razie wygląda słabiutko, podciałam ją, zeby się rozkrzewiła i nic.