Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 21:16, 18 mar 2018

Do góry
Annak napisał(a)

Kasiu, Elu, a możecie mi dać na priv adresy tych szkółek z trawami. Ja Wasza krajanka Bardzo by mi się przydały.
pozdr.
Elu, trochę mnie zmartwiłaś info o prosie, bo ja zamierzałam kupić właśnie proso...

Pisze szczerze tak jest u mnie. Moje prosa rosną tam gdzie wszystkie moje trawy są ładne tego nie da się zaprzeczyć ale są łamliwe ciężkie przy ciągłych deszczach i pokładach się. Zmienię im stanowisko nie wyrzucam.

Nie wiem czy już pisałam ale zamiast prosa posadze miskanty "memory" obek tej bordowe trawy z kiściami bordowymi.
I jeszcze chciałam tam posadzić miskanty "cukrowy" też bardzo ładny.
Jeszcze mam jakieś miskanty z zeszłego roku nie pamiętam nazwy muszę sobie odtworzyć z zamówień.

Nad rozplenice obok trawy z prawej strony jest prosto które chce przesadzić.

Tutaj w lewym dolnym rogu

Tutaj nad berberysy tam są dwa krzaki.

Mała działka - wielkie nadzieje 21:08, 18 mar 2018

Do góry
Aniu odpisałam na priv.
Kwiaty we włosach 18:30, 18 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Odnośnie świecznicy kupiłam w "OB" 5 szt białej i wczoraj posadziłam bo wyrastaly z w workach. Po jakim czasie kwitnie jak szybko się rozrasta.
Ta na fotkach to czerwona czy różowa jeszcze taka muszę kupić do kompozycji w łasku sosnowym.

Moja świecznica jest z tych czarnych. U mnie dość wolno rośnie, zakwitła po trzech latach. Dużo pszczółek przylatuje do niej
Kwiaty we włosach 17:09, 18 mar 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Liście ma ładne, ciekawe, dobrze ,że się skusiłam.
Ela teraz kupowałaś?

Tak bo mam zamiar zrobić porządki w łasku sosnowym posadzić rododendrony azalie posadzić właśnie świecznicy białe i różowe, chosty patriot, i tawuly arendsa są to rośliny cieniolubne Milka mi dała taki plan bo. Ona ma podobnie jak ja mnóstwo sosen i ma już doświadczenie jak co i gdzie posadzić.

Rozpisałem się, jadę zaraz do domu.
Kwiaty we włosach 17:04, 18 mar 2018

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Haha Toż to u mnie 'Aspirin Rose' już przekwitnięta ale 'Pomponella' trzyma fason

Witam Ania co tam sadzisz na wiosnę. Patrzyłam dzisiaj na foty z zeszłego roku też było zimno tylko śniegu nie było jak obecnie u nas.
Ja za różami już nie nadążam coś tam zamówiłam więc czekam u nas jeszcze ziemia zamarznięta to jak tu sądzić.

Aniu mam aspirin... Kupiłam w zeszłym roku rzeczywiście kwitnie non stop nie boi się deszczu zamówiłam jeszcze 3 szt w tym roku.
Pozdrawiam
Kwiaty we włosach 16:53, 18 mar 2018

Do góry
Donia72 napisał(a)
Moja świecznica Dopiero w tamtym roku mi zakwitła.

Odnośnie świecznicy kupiłam w "OB" 5 szt białej i wczoraj posadziłam bo wyrastaly z w workach. Po jakim czasie kwitnie jak szybko się rozrasta.
Ta na fotkach to czerwona czy różowa jeszcze taka muszę kupić do kompozycji w łasku sosnowym.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:47, 18 mar 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Jeszcze trochę zimy będzie
https://www.weatheronline.pl/weather/maps?LANG=pl&CONT=plpl&LAND=PL&WMO=12375&LEVEL=51&R=0&NOREGION=1

Wolę to co jest niż chlape.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:39, 18 mar 2018

Do góry
Kasiu trochę nam napadalo ale u mnie wydmuchowisko w części ogrodu mam pół metra w części zero. Dzisiaj dobrze świeciło więc trochę śniegu wyparowało.
Byłam godzinę temu w Konstancinie na spacerze tam trochę mniej wiało.
Teraz jestem na działce przyjechaliśmy zobaczyć co się dzieje szczególnie ptasia stołówkę. Ptaki gdzieś się pochwały przed wiatrem stołowka pełna.
Ptasi gaj 14:16, 18 mar 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ela też pamiętam te zimy i nasze szaleństwa, my mieliśmy taką górę św. Jana, nieraz rąbnęło się w drzewo na sankach, a nogi takie odmrożone ,że stopy wkładało się w żeberka od grzejników, palce skostniałe , ale szło się znów na drugi dzień szaleć.
Na łyżwach na wylewach po łąkach się jeździło.To były zimy, zaspy, cudne wspomnienia.

Teraz dzieci to przed komputerem siedzą same cherlaki garbate.
Pojechałam raz na kulig to z sanek mnie można było ściągnąć nogi też skostniale.
Co i jak? Nowicjuszka 12:40, 18 mar 2018

Do góry
Mirka odpisze wieczorem odnośnie choin powinnaś ja odkryć bo mrozny wiatr ja zmroził
Ptasi gaj 12:37, 18 mar 2018

Do góry
andziurex napisał(a)
Ja już od ponad tygodnia trzymam orliki i mikołajki w donicach w garażu. Niestety aura nie pozwala mi na ich wystawianie na dwór,a w garażu mało światła mają i bardzo się wyciągają. Muszę je gdzieś przenieść w bardziej słoneczne miejsce. Od wtorku powolna odwilż, ale nocą jeszcze spory mróz przez cały najbliższy tydzień Jeszcze liliowce muszę zamówić, ale to już po świętach. I tunel foliowy do rozstawienia czeka

Aniu też bym nie sądziłam do donic jeszcze, ale jak kupuje to patrzę i wybieram te które mają jakieś odrosty zielone. Przyjechałam wczoraj patrzę a rośliny już dobrze wyrośniete i trzeba było z tych worków po wysadzać.
Ptasi gaj 12:31, 18 mar 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu ..taka to zima..piękne fotki...

Juz pisałam szkoda, że nie wcześniej i bardzo lubię taka zimę przypominają mi się czasy dzieciństwa to były zimy zaspy kilka metrów. Jak skakaliśmydo do tych zasp. Rowy wysokie o w rowie śniegu równo z drogą rozbieg i dawaj w rów. Kilogramy lodu czy śniegu na portach.
Twarz czerwona gile do pasa nawet chorób nie było.

Jak wylały rzeczki na łąki później to zmarzlo jak się człowiek rozpędzić to i 3 km jechał na łyżwach. Do młodzieży kiedyś były łyżwy tzw kieliszki wkręcane do obcasow i przywiązywane z przodu paskami.

Narty z beczki rozsypanej. Sanki to największa Łopata jak była w domu i wszyscy się do niej ustawili bo najlepiej wyslizgana i z górki na pazurki. Każdy sobie radził jak potrafil.

A kto robił orły na śniegu? Cha cha to były czasy
Ptasi gaj 12:15, 18 mar 2018

Do góry
Mira104 napisał(a)
Sporo nasypało u Ciebie, przynajmniej masz rośliny okryte przed mrozem. U nas mało śniegu, za to mrozik fajny.

U nas dzisiaj o 6 nad ranem było - 9 to dosyć sporo przy bardzo zimnym wietrze. Teraz w cieniu ok 0 na słońcu 20 na plusie ale wieje bardzo.
Słońce już wysoko i grzeje.
Ptasi gaj 12:12, 18 mar 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

Elu, koło nas przecież dużo szkółek z trawami...

Tak Kasiu, znam je wszystkie ale wolę już mieć a najwyżej dokupię jak gdzieś napotkam. Jak kupie teraz mogę przesadzić do większej doniczki i sobie będą rosły już u mnie.
Ptasi gaj 12:09, 18 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Sliczne zimowe widoki w marcu, jak u mnie
Jakie trawy chcesz Elu zakupić. ?
Pora i moje łupy do donic wsadzić, na razie w kotłowni trzymam.

Miluś trawy mam zamiar kupić miskanty "memory " i cukrowy.
Chce posadzić w miejsce prosa. Proso ładne do czasu jak nie pada jest bardzo się łamie i później pokłada ot to przecież zboże.
Prosadzę w miejsce bardziej słoneczne i zaciszne może tam mu będzie lepiej.
Jeszcze mam kilka traw kupionych w zeszłym roku zapomniałam znowu jak się nazywają muszę odtworzyć sobie z zamówień jak wypuszcza źdźbla.
Ptasi gaj 08:57, 18 mar 2018

Do góry

Skoro zero to u mnie co najmniej sporo wiatr wschodni na moim wydmuchowisku gdzieś wywiał aby w innym miejscu nawial.
Dzisiaj piękny dzień słoneczny, ale dla spacerów nie odpowiedni teraz -6 w dzień -2 odczucie chłodu znaczne poniżej tej temperatury. Nawet ptaki wywiało.

]

Elu ..taka to zima..piękne fotki...
Ogród z wilkiem zamkn. 08:38, 18 mar 2018

Do góry
Madziu inaczej roznosi się zapach jednej róży inaczej jak jest ich mnóstwo jak w Hiszpanii.
Jakoś tak dziwnie ta śnieżnych szła. 50 km na północ od Warszawy śniegu mało.

u mnie śniegu mało ,ale zimnica straszna
a ja już wiosny chcę bardzo

Ptasi gaj 08:08, 18 mar 2018

Do góry
Dzisiaj wykorzystałam czas na sadzenie zakupionych bylin do doniczek. Wyrasta z folii takie miernyty i zdecydowałam się je posadzić - Orliki, kamy, tawuły arendsa,i świecznice.

Jeszcze przez internet zamówię trawy i coś do cienia. Róże już zamówione.
W żeś,y. Roku 23 marca sądziłam róże w tym roku nie wiadomo.

Elu, koło nas przecież dużo szkółek z trawami...
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:47, 18 mar 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Witaj Elu

pierwszy sezon bardzo krótko...grubsze na 2-3 oczka a cienkie zostawiłam tylko po 1oczku
drugi sezon podobnie
a trzeci cięłam już jak leci ,,tak około 50cm nad ziemią

przycinam go w marcu...w tym roku jeszcze nie przycięty z powodu pogody

Niczym go nie zasilałam niczym nie pryskałam...tylko nóżki pierwszy rok miał przysypane samą korą ,a teraz zawsze na zimę dorzucam mu koński ob2ornik...chyba takie papu mu smakuje

Niczym go nie zasila.... Basiu to dorzucenie końskim obornikiem dostaje takiego kopa, że nic już nie potrzebuje. Jest piękny.

Też kupuje na wiosnę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies