Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Początki w Kruklandii 14:10, 06 cze 2013

Do góry
Brzozy miały przyjść jutro....a są już dziś i ja dalej nie wiem jak je posadzić
I czy tą Youngii tam wciskać?

Help!
Po prostej

Czy po trójkącie

???
Ogród Dominiki 12:50, 06 cze 2013

Do góry
Domi napisał(a)

A przyjął się w ogóle? Patrzyłaś na korzenie? Bo ta nasza sosna po poderwaniu za pień wyszła gładziutko bez żadnego oporu. Nie wypuściła ani jednego korzonka poza balot, mimo że ze dwa lata "rosła" w tym miejscu.

Na razie nie ruszam go z ziemi... a może powinnam? Te ciągłe deszcze raczej mu nie pomagają

Zamiast brzóz purpurea planujesz coś też o czerwonych liściach? Ja lubię klony Royal Red i Crimson Sentry i wiśnię Pissardii - bo są bezproblemowe i mają intensywny kolor przez cały sezon. Też miałam w projekcie te brzozy, ale wizualnie od razu mi się nie spodobały.
Ogród Dominiki 12:00, 06 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Domi czekam na zdjęcia tej rewolucji pod klonem

Marzenko, to nie żadna rewolucja, a bardziej odświeżenie. Jak skończę, to pokażę. Nie robię na razie fotek, bo tak mokro w ogrodzie, że nawet wychodzić mi się nie chce z aparatem.

Nie potrafię znaleźć nic sensownego w miejsce brzóz 'Purpurea' przed domem. Szukam, szukam i nic. Najbardziej zależało mi właśnie na pozbyciu się brzóz, a tu wszystkie inne zmiany w toku, a brzozy nadal są tam, gdzie były i nie zapowiada się, żeby ten stan miał się prędko zmienić.
"Ogród japoński po polsku" 09:54, 06 cze 2013

Do góry

źródło: archon.pl

Tak wygląda wizualizacja projektu ogrodu. Ogród za domem w dużej mierze będzie na nim oparty, nie nie obędzie się bez zmian. Jak już wspomniałam 3 brzozy zostaną zastąpione (na 99%) przez grujeczniki pendulum. Zmienią się nasadzenia w drugim narozniku, ponieważ za płotem u sąsiada mam dużego orzecha włoskiego, więc nie potrzebuję takich wysokich drzew. Mniej więcej w miejscu, gdzie w projekcie jest przewidziana altana są fundamenty po starym budynku gospodarczym (nie są tak mocno w rogu i jest tam jeszcze trochę przestrzeni), więc na tych fundamentach postawię altanę (w przyszłości).
No i coś co kompletnie nie pasuje do ogrodu japońskiego (dlatego ogród będzie po polsku), otóż za altaną w samym rogu działki odpowiednio ukryty będzie tzw. "elfowy kącik" - to dla mojej córci
Będzie to mała przestrzeń obsadzona różnymi kwiatami (wg jej gustu i upodobań) i będą tam figurki elfów ogrodowych. Muszę jeszcze wykombinować tajemne wejście do tego kącika
Jak to rozrysuję na kartce to wkleję plan z moimi zmianami...
Początki w Kruklandii 20:24, 05 cze 2013

Do góry
Juzia nie kryguj się kupuj małe brzozy. Widziałaś moje ? Rosną 2 rok u mnie..... Kupowane w necie za 45 zł... A teraz mają taki rozmiar jak w centrum ogrodniczym za 800 zł....
Ogrodowe love story 22:47, 04 cze 2013

Do góry
no i jeszcze brzozy i trawki i rozchodniki
to trio bardzo mi się podoba i uwielbiam siedzieć pod brzozami i się na nie gapić
tu jeszcze z naszym lwem salonowym

trzykrotka zakwitła, bo razem z trawami powsadzałam pod brzozy różne trawolistne byliny
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:47, 04 cze 2013

Do góry
Moje brzozy wybujały w górę od tamtego roku sporo. Tylko w szerz nie idą.....w przeciwieństwie do właścicielki hehehehe. Mam nadzieję, że sobie poradzą.
Co do kosówek, to one z większych czy liliputki? I nigdzie ich nie upchniesz?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:38, 04 cze 2013

Do góry
Aga_pe u mnie brzozy posadzone są w miejscu gdzie właśnie robiła się po deszczu kałuża - teraz dzięki brzozom jej nie ma. Aga, tych kosówek mam 5, a nie 3

Kondzio macham też

Polinka oby nasze słoneczne życzenia się spełniły, bo mi grzyb i ślimaki "zjedzą" ogród

Aniu asc może się synoptycy pomylą... A propos krainy deszczowców - ostatnio przez przypadek moje dzieci obejrzały tę bajkę - i ja z nimi - jedna z ulubionych z dzieciństwa Uśmialiśmy się wszyscy

Ala polichlorek dzięki za komplementa

Syla staram się wymachać te chmury nad Afrykę , ale coś kiepsko mi idzie, bo znowu pada...
Początki w Kruklandii 20:20, 04 cze 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Glosuje za tym:

ale ja bym chyba nie chciala tam Youngii... jakos srednio lubie te brzoze...
mialam i padla, brzozy w ogole u mnie mialyby ciezkie zycie, bo dom na gorce i sucho (teraz nie, ale to wyjatek)

pozdrawiam!!

Ja Karolka to mam raczej mokro w rogach...jakieś takie spadki dziwne
W piątek ponoć brzózki mają być...mam jeszcze czas.
Początki w Kruklandii 19:48, 04 cze 2013

Do góry
Glosuje za tym:

ale ja bym chyba nie chciala tam Youngii... jakos srednio lubie te brzoze...
mialam i padla, brzozy w ogole u mnie mialyby ciezkie zycie, bo dom na gorce i sucho (teraz nie, ale to wyjatek)

pozdrawiam!!
Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 18:56, 04 cze 2013

Do góry
Magdalia86 napisał(a)
Jeśli chodzi o rabatę zaproponowana przez Danusię, to jak dla mne za dużo berberysów, nie przepadam za nimi.

No, to już coś. Też nie przepadam za berberysami, mają te kolce...

Ale...
Na rabacie od Danusi widzę raptem trzy kolumnowe berberysy - 2 takiej samej odmiany po prawej stronie sosny i jednej odmiany po lewej. A pod nimi łany wrzosów, może wrzośców, kolorowych. Pod miskantami variegatus kosodrzewina. Trzy brzozy i kolumnowa sosna, No i jakiś krzew

tu cały ten ogród
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Jeśli Tobie podoba się fala zostaw.

Nie stosuj nasadzeń naprzemiennych, czy symetrycznych bez potrzeby. Takie jest moje zdanie, to sztucznie wygląda.

Nie lepiej pogrupować rośliny i żeby swobodnie przechodziły jedne w drugie. Piętrowo, czyli wyższe krzewy żylistek, krzewuszka I piętro (masz nana variegata, czy variegata/), tawuła II piętro, a berberysy i wrzosy najniższe. Wrzosu musisz posadzić łany.

Tawułę możesz potraktować jako roślinę zadarniającą jak tu, pod krzewami wierzby (tu co prawda wierzba szczepiona, ale widać, że kolorystycznie się nie gryza, a w każdym razie, nie bardzo...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1032-tawula-japonska-spirea-japonica

Postaw doniczki na rabacie, odejdź, pooglądaj, poprzymierzaj. W razie potrzeby poczekaj ze dwa dni. Przemyśl, czy ci się podoba. Zobacz, czego dokupić (zwłaszcza tych "zadarniaczy"), czy nie brakuje Ci jakiegoś wyższego elementu (no, np. brzoza, kolumnowy iglak), czy nie trzeba lekkości traw, itp.

Jak szeroka jest ta rabata, może jednak foto?

Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 14:14, 04 cze 2013

Do góry
Takie moje spostrzeżenia, sama uznasz, czy trafne, czy nie.

Wg mnie tych fal za dużo, rabata świeża, więc możesz ją trochę wyprostować.

Nie rób naprzemiennych nasadzeń, typu żylistek, berberys, żylistek, berberys, to nie wygląda naturalnie. Nie oznacza, że masz stosować wiele gatunków, przeciwnie mniej, ale zgrupowane, powtórzenia tak, ale nie regularne.

Berberys płożący, to dobry trop. By rabata była mniej pracochłonna trzeba sadzić płożące rośliny, tylko grupami, by utworzyły zwarty dywan. Możesz użyć więcej niż jednego "zadarniacza", byle grupami, potem jak się będą rozrastać, będziesz ciąć by jeden dywan nie właził na drugi. Tu u Ciebie np. na początku 2 żylistki podsadzone berberysami, ale chyba nie trzema, bo to ma tworzyć dywan. Potem na końcu rabaty kolejny żylistek, np.podsadzony tawułami. O roli okrywowych tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie/photos

Co jeszcze na taką rabatę ?

No właśnie, ty musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Jaki styl chcesz mieć w ogrodzie, skąd będzie widziana ta rabata, jaką masz architekturę domu, itp. Co ci się podoba?. Jaką masz glebę, masz nawadnianie, planujesz wymieniać dołki ziemi pod roślinami ?. Np. bez nawadniania i wymiany gleby cis na piaskach się nie uda.

Posadziłaś żywopłot liściasty, żylistki i berberysy. Czyli można domniemywać, że nie chcesz klasycznych cisów na pniu podsadzonych żurawkami z zawijaskami bukszpanowymi. Idąc tym tropem, Danusia dała ci przykład pięknej, takiej trochę naturalnej rabaty. Nie napisałaś jednak, czy Ci się podoba, czy nie, czy mogłaby być dla Ciebie inspiracją, czy też nie. Za kolorowo dla Ciebie, czy przeciwnie, więcej kolorów? Itd, itp.

Trudno w takiej sytuacji doradzać.

Ja bym poszła tropem tej inspiracji jaką dała Ci Danusia. Czyli np. dwa żylistki podsadzone tymi berberysami (jaki one mają kolor?), potem jakiś kolumnowy iglak. Np. sosna czarna pyramidalis, albo kolumnowy cis, a może jałowiec blue arrow (ale ten choruje). A może kolumnowy liściasty, np. wiśnia amongawa, będzie zdobić wczesną wiosną, Co pod nią ?, No, np. inne berberysy, ale dywanem w ilości zalecanej na 1 m2 przez ZSP. Potem trochę dalej 2-3 brzozy himalajskie, one nie są tak duże jak te pospolite. Pod brzozami np. trawy - trzcinniki overdam, czy Karl Forester, z tawułami lub kulistymi berberysami, a może kolumnowy berberys itp. A może spokojnie kosodrzewina pumilio, tylko musisz jej wiosną obrywać przyrosty żeby była ładna. Możesz gdzieś pomyśleć o budlej, przyciąga motyle i podsadzić ją lawendą, koło niej dać perovskią, kosodrzewina. I wtedy koniecznie mikołajek. Zobacz wątek o perowskiej i budlei, lawendzie.

A może myślisz o bylinach. To z moimi ulubionymi trzcinnikami pięknie wygląda jeżówka, rudbekia i rozchodniki okazałe. Do rozchodników też rozplenica, zobacz tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/252-rozchodnik-okazaly-sedum-spectabile?page=5. N

O jeżówkach poczytaj sobie tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach

o trawach tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/287-trawy-ozdobne-jakie-gatunki-wybrac

o rozchodnikach tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych

Pooglądaj foto pod tymi artykułami, może jakaś rabata cię zainspiruje. Wtedy pytaj co to jest itd.

A tu dla siebie znalazłam wiele pięknych kompozycji.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/328-kwiaty-i-rabaty-jesieni

Masz przyklejony wątek angielskie rabaty, spodobało Ci się coś?

Do bylin możesz śmiało dać grupę kul z bukszpanu. Była to ostatnio gorąca dyskusja i padało w niej nazwisko Tom Stuart Smith, a jego wizytówką są w sumie bukszpanowie kule, jak i u Danusi. Tylko u niego więcej bylin, nawet tych "dzikich"

A może ty znasz te gatunki, wszystko to już wiesz..., no nie wiem jak ci poradzić, skoro dajesz tak mało danych.

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 08:01, 04 cze 2013

Do góry
Ja stawiam na drzewoszka
A pryskać to trzeba chyba czymś co działa na stonkowate, bo to też żuczkowate. Rośliny przez nie nie umrą, ale zostaną bez liści a to paskudnie wygląda. U mnie opanowały brzozy najbardziej. Efektów po opryski jeszcze nie można ocenić bo cały czas leje....
U mnie wczoraj niedaleko była trąba powietrzna, a dzisiaj , zgadnijcie...

Także pogoda bez zmian...
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 23:13, 03 cze 2013

Do góry
Marzena z tego ogrodu https://www.ogrodowisko.pl/watek/2550-kiedys-tu-cz-ii-madzenie-ogrodnika prostuje swoje brzozy doorenbos. Może jej zapytaj.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 22:50, 03 cze 2013

Do góry
Witam serdecznie. Jestem tu nowa i dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodem . Trzy lata temu na działce posadziliśmy cztery piękne brzozy doorebos. Już wtedy były dość spore jak na nowo sadzone drzewa, ale przyjęły się pięknie i cieszą nasze oczy. W tej chwili mają ok.5 m wysokości, wszystkie mają też pojedynczy pień. I teraz mój problem, być może zupełnie wydumany, dlatego piszę i proszę o radę, czy mam się czym martwić. Brzozy wyglądają cudnie. Rosną w szeregu pod oknami domku, i ja sobie wymyśliłam, że mają być ..... prościutkie .... Dlatego naprowadzamy i prostujemy je linkami, chyba jednak nie o to chodzi. Wszystkie mają lekko nachylone wierzchołki, tak jakby się pokładały troszkę, pień przy tym jest prosty. Jedna z brzózek na czubku pochylona jest nieco bardziej, więc ją podwiązałam. Czy powinnam? Czy takie nachylenie czubków jest normalne? A może trzeba ją czymś wzmocnić, jakimś nawozem? Sama nie wiem, liście wyglądają zdrowo .... Proszę fachowców o pomoc, pewnie przesadzam, kocham jednak te moje brzózki . Gapię się teraz na wszystkie spotkane drzewka i porównuję z moimi. I mam wrażenie, że tylko u mnie wierzchołki są przechylone . Pozdrawiam serdecznie.
Rustykalne wariacje 22:41, 03 cze 2013

Do góry
Z rustykalnych ozdób zrób sobie obeliski i podpory z gałązek leszczyny lub brzozy, wykorzystaj stare garnki i inne naczynia na rosliny kwitnące. Kosze z wikliny, kule z wikliny połóż na rabatach.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin

Jeżówki, szałwie omszone, astry bylinowe, kocimiętki, lawenda, róże.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:24, 03 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aga wygooglałam świder do drenaźu. Chyba coś takiego kupię i zrobimy odwierty pod drzewami. Ipo obawia się o nasze ogrody..... Wczoraj z nim rozmawialam..,

oooo.......taki świder to i u mnie by się przydał, u mnie już bajoro się robi. Nie wiem jak brzozy to zniosą
Piaskownia na zakręcie 13:59, 03 cze 2013

Do góry
Witam i ja Ewo .Tak odległośc miedzy nami jest do pokonania bez problemu faktycznie nie mamy daleko do siebie Przeczytałam pierwszy wpis i pomyslałam ze za ten piasek to jeszcze podziekujesz bo są stokroć gorsze gleby Po obejrzeniu wszystkich zdjęc stwierdziłam ze masz duzo lepszą od mojej Choc masz piasek to bez kamieni Na piasku wiele roslin rosnie ale na kamieniach to nic niestety.Masz sliczne tło w postaci lasu Dostrzegłam moje ukochane brzozy i ten brzydki betonowy płot Nie napisałabym tych słów ale osmieliłas mnie krytykujac go sama Pomysł masz doskonały, kiedy pnącze się rozrosnie sladu po nim nie będzie .Masz kilka roslin które sama posiadam choc nie mam ich wiele jeszcze .Ubiorek póki co mi nie kwitnie jeszcze, choc rozrasta sie ładnie Ekiant tez mam ,Tak w ogóle to zatrzymałam sie z usmiechem nad słowami że tylko twoje rece uparawiaja ogród No cóz mamy wiele wspólnego a wiem jak ciezko jest w pojedynkę, jedna stronę obrobisz to druga zarasta i tak na okrągło .Rosnie ci pomoc bo to chlopak prawdziwy i widzę ze jeszcze chętny do pracy Minie mu kiedy skonczy 13 lat a potem byc moze wróci z mocniejszymi dłonmi Twój agrest jest na pniu?Mam jeden krzew i liczę w tym roku na owoce .W ub roku miałam sporo truskawek a w tym nie mam Nie zdązyłam przygotowac jesienią warzwnika jak nalezy i zabrakło sadzonek. Brakuje mi swoich truskawek. W przyszłym juz do tego nie dopuszczę.Masz masę roslin i fajne plany Oprócz tego wszystko cię cieszy, nawet złoty robaczek To mi się u ciebie podoba jakbym siebie widziała gapię się na kazdego robala z zachwytem i zainteresowaniem .Mam wielkie G... a i tak mnie cieszy Rób fotki i wklejaj bo kazdy postep jest radoscią .Rosliny masz sliczne i bardzo ładnie ci rosną czy nie myle sie Rh tez masz?Dziekuję za wizyte u mnie zapraszam czesciej (ja tez babcia) Pozdrawiam serdecznie
Ogród do kwadratu 23:07, 02 cze 2013

Do góry
Slawko napisał(a)
Witam Trafiłem do Twojego wątku za sprawą komentarza u Marzenki... i postanowiłem, że skoro Marzenka mówi, że Twój ogród jej się bardziej podoba od jej samej, to uznałem, że coś w tym prawdy musi być. Powiem jedno... ekstra. Najbardziej podobają mi się te wyniesione rabaty... ja natomiast zmieniłbym ławy przy palenisku, na bardziej nowoczesne, najlepiej czarne...a miejsce przy palenisku bym czymś wyłożył albo nawet ciekawym żwirem Dodałbym jeszcze jakieś drzewa typu brzozy Doorenbos czy Fascination albo jakieś strzyżone buki To chyba tyle jeśli chodzi o moje pomysły Pozwolę sobie podesłać Tobie kilka stron z ogrodami w podobnej stylistyce Pozdrawiam i będę często zaglądał.
http://jothompson-garden-design.co.uk/gardens/
http://www.andysturgeon.com/portfolio/
http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/show-gardens/chelsea-2010/

Sławko sio!!!
Ogród do kwadratu 22:59, 02 cze 2013

Do góry
Witam Trafiłem do Twojego wątku za sprawą komentarza u Marzenki... i postanowiłem, że skoro Marzenka mówi, że Twój ogród jej się bardziej podoba od jej samej, to uznałem, że coś w tym prawdy musi być. Powiem jedno... ekstra. Najbardziej podobają mi się te wyniesione rabaty... ja natomiast zmieniłbym ławy przy palenisku, na bardziej nowoczesne, najlepiej czarne...a miejsce przy palenisku bym czymś wyłożył albo nawet ciekawym żwirem Dodałbym jeszcze jakieś drzewa typu brzozy Doorenbos czy Fascination albo jakieś strzyżone buki To chyba tyle jeśli chodzi o moje pomysły Pozwolę sobie podesłać Tobie kilka stron z ogrodami w podobnej stylistyce Pozdrawiam i będę często zaglądał.
http://jothompson-garden-design.co.uk/gardens/
http://www.andysturgeon.com/portfolio/
http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/show-gardens/chelsea-2010/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies