Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

No to czas zacząć... 22:49, 20 mar 2016

Do góry
Iwona, te 75 m to baaardzo dużo, może żeby nie sadzić takich długich żywopłotów można pomyśleć o oddzieleniu częsci ogrodowej od użytkowej, np. zamknąć tą przestrzen za wolnostojącym garażem, planowane miejsce na ognisko i huśtawkę przenieść bliżej tarasu, na tej zasadzie jak tu (ktoś zasugerował to samo Ewie - 3 zdjęcie od góry):

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5641-ogrodowy-song?page=167

Obiecałam nakierować gdzie pooglądasz jarzmianki, a najpiękniejsze mi znane jarzmiankowe pole pod brzozami ma Beatka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=299

A zawilce u Tess.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=492

Potrzeba ogrodowej zmiany 22:28, 20 mar 2016

Do góry
Ewa, mi też się jakoś ta częsciowa obwódka nie widziała, albo cała albo bez.

Co do stożków, mnie jakoś nie raziły, ale wyjaśnienia Toszki logiczne i myślę, że jak zostawisz same kule to bedzie lepiej.
W zeszlym roku też miałam takie biedne hortensje, ale wszyscy piszą, że już w drugim roku się zbierają i są dorodne.
Tu ma być ogród :) 22:15, 20 mar 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Zaznaczam wątek i zabieram się do czytania. Witam ogrodowiskową sąsiadkę

Witaj Magda, zdradź na prive gdzie tworzysz swój ogród
No i nie trać czasu na czytanie, jak dołączysz teraz to też wkrótce się zorientujesz co i jak, bo akurat sezon się zaczyna.
Coś jeszcze, coś więcej... 17:14, 20 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Niezły bilans dnia i zdjęcia porównawcze.
Czytałam artykuły Szefowej o zabiegach na trawnik, wertykulację mojemu 1,5 rocznemu daruję jednak, bo nie wskazana, a aerację zrobimy jak forsycje zakwitną, czyli za jakieś 2 tygodnie. Dziś eM grabił i tego siana też tyle wylazło.

Do worów na odpady spakowaliśmy bo doczytałam, żeby na kompost nie wyrzucać.

Edyta - książkowo prowadzisz ogród - brawo Ty! Jak trawnik taki młody to tylko wygrabcie i będzie git
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:48, 20 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Tak na moje pytanie kilka dni temu odpowiedziała Toszka:

Co zrobić z przekwitniętymi hiacyntami

Toszka: O takie cebulki trzeba dbać, przesadzić do lepszej ziemi, nie zalewać, dać słońce aby liscie odżywiły cebulę na nowe kwitnienie. Jak tylko mrozy miną zadołować przy innych. Jak liście naturalnie zżółkną i zaczną zanikać koniecznie cebulkę wykopać (ten sam termin co tulipany). Oczyścić z resztek ziemi. Oddzielić ewentualnie małe cebulki. Latem trzymać w cieple, w przewiewnym miejscu. W okolicach październik/listopad włożyć do ziemi.
Zazwyczaj kwitną w następnym roku
dzięki coś będę kombinować
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:43, 20 mar 2016

Do góry
Tak na moje pytanie kilka dni temu odpowiedziała Toszka:

Co zrobić z przekwitniętymi hiacyntami

Toszka: O takie cebulki trzeba dbać, przesadzić do lepszej ziemi, nie zalewać, dać słońce aby liscie odżywiły cebulę na nowe kwitnienie. Jak tylko mrozy miną zadołować przy innych. Jak liście naturalnie zżółkną i zaczną zanikać koniecznie cebulkę wykopać (ten sam termin co tulipany). Oczyścić z resztek ziemi. Oddzielić ewentualnie małe cebulki. Latem trzymać w cieple, w przewiewnym miejscu. W okolicach październik/listopad włożyć do ziemi.
Zazwyczaj kwitną w następnym roku
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 15:15, 20 mar 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)
Z okazji pierwszego dnia wiosny życzę wszystkim koleżankom i kolegom z forum dużo słonecznych promyków w ogrodach. Niech ten rok sprzyja nam wszystkim w tworzeniu naturalnego piękna.
Pozdrawiam.

Witaj Waldku, zaginąłeś gdzieś, ale dobrze, że już się odnalazłeś, Twoja obecność tu jest nieoceniona!
Ogród tworzony z pasją 13:53, 20 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Super, bedziesz po wsadzeniu przycinal?

Juz wsadziłem i przyciąłem, ale dosyć lekko.
Ogród tworzony z pasją 12:30, 20 mar 2016

Do góry
Super, bedziesz po wsadzeniu przycinal?
U Agi - czyli słońce i piach 12:15, 20 mar 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Dużo zdrowia!
Poleniuchuj trochę żeby sił nabrać, a nie okna myć! Zgroza

Oj jak bym chciała poleniuchować! Przy moich chłopcach nie da rady
lindsay80 napisał(a)
nie ma co się tak forsować Aga, zrobi się cieplej to i robota będzie szybciej szła

Oby! U nas zimno a wczoraj to śnieg padał a na porzeczkach to już listki są!
AnnaCh napisał(a)
Aguś zdrówka życzę Ja mam okna nie pomyte i nie wiem czy zdążę. Nie przejmuję się tym, jak się komuś nie podoba, to niech nie patrzy

Aniu ale ja już nie mogłam patrzyć ale w salonie już są czyste a na resztę nie patrzę
Tu ma być ogród :) 11:24, 20 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Edytko jestem daleka od czytania starych wpisow dot dawkowania środkow chemicznych. Na przestrzeni ostanich dwóch lat mocno zmieniaja sie przepisy, modyfikowane są dawki preparatów. Pytanie czy Mazan pisał o dawkowaniu tego Twojego konkretnego Miedzianu bo ja mam np w proszku w innym stęzeniu
Ja bym zastosowała 1-3% roztwór tego konkretnego 350 SC, ze słabszym stęzeniem nie ma problemu gorzej gdybys zastosowała mocniejsza dawke....w zaleznosci od tego czy rosliny ci chorowały w poprzednich latach (3%) czy tylko profilaktyka.

Nawet jesli nie masz ulotki (??? Oj taka partia powinna byc wycofana z obortu...) zawsze jest na stronie producenta, maja bowiem obowiązek jak w lekach podawania dawkowania a przede wszystkim reakcji w przypadku kontaktu ze skórą z tel. Alarmowymi.
http://www.target.com.pl/produkty/na-choroby,817/miedzian-extra-350-sc,376.html

Przestrzegam więc przed czytaniem porad na forum starych wpisów, bo to chemia (nawet jesli pisza ze dopuszczona do upraw eko) a chemie trzeba stosowac rozważnie.
Przepraszam za taki wpis, ale lepiej ostrzec na przyszlość niż gdybyś sobie lub roślinom zrobiła szkodę. Zwłaszcza ze w necie mozna jeszcze kupic sroki wycofane z obortu z powodu szkodliwości lub tylko dopuszczenia na rynku dla profesjonalistów (czytaj osob z uprawnieniami). A czuje sie odpowiedzialna bo sama pisze o Miedzianie....

Jakby co to zawsze sms do mnie jak coś pilnego

Marzenko, super, że jesteś na posterunku i czuwasz!

A z tym miedzianem, to troszkę inaczej - kupowany w ubiegłym roku, ulotka jest, tylko na niej opisane stosowanie dla wszystkich rodzai drzew owocowych i warzyw, o roślinach ozdobnych i drzewach ogrodowych ani słowa.
Ten wpis o stężeniach to od Kosolki, Waldek jej doradzał w ubiegłym roku, więc na pewno nie stracił jeszcze na aktualności.
Zastosowaliśmy stężenie 1% - u mnie raczej profilaktyka, więc powinnno być dobrze.
Tu ma być ogród :) 11:16, 20 mar 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Karolu, to pochwalisz się

No koniecznie!
Tu ma być ogród :) 11:15, 20 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Kasiu stronę wczesniej Edyta pisała, Ivory halo
to ten nizszy bodajże 1,5m wys

Ania przytomna od rana - dzięki
Tu ma być ogród :) 11:14, 20 mar 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
cudnie wyglądają te derenie, a wiesz jak je formować w kule bo to zdaje się wyższa szkoła jazdy?

ja to z formawaniem większości roślin debiutuję, ostatnio Pszczelarnia pokazała jak przycięła swoje derenie, wprawdzie inna odmiana, ale to chyba mało istotne.
To chyba ten typ roślin, które dużo wybaczają.
Postaram się wyciąć półkule, jak wyjdzie to zobaczymy
Tu ma być ogród :) 11:11, 20 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Boskie, ja dzisiaj jadę kupić.

W takim razie będę zaglądać - wybieraj takie rozkrzewione od samej ziemi.
Tu ma być ogród :) 11:09, 20 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
a jaki to deren ? jakas mala odmiana czy bedzie duzy ?

To ten mały - Ivory Halo.
W szkółce, w której kupowałam mieli w swoim ogrodzie przycięte w takie płaskie poduchy - fajny można z nich efekt osiągnąć.
Tu ma być ogród :) 11:07, 20 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Derenie wypasione!

Gdzie tam im do Twoich trzech dereniowych kul, ale Ty masz inną odmianę, to też pewnie inaczej przyrastają.
Tu ma być ogród :) 11:05, 20 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Została jeszcze odrobinka torciku do kawy?

Piękne te derenie, ciekawe czy szybko stworzą takie kule?

Jasne, zapraszam

No na pewno nie w tym roku, ale już przy zakupie wybierałam takie mocno rozgałęzione, więc mam nadzieję, że w miarę szybko osiągnę oczekiwany efekt.
Tu ma być ogród :) 23:44, 19 mar 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Muszę poczytać o nim...jakie stanowisko etc.Fotkę z ogrodu Kapiasa pokazywałaś już...znam
Piękne egzemplarze udało Ci się kupić.

To fakt, trochę się ich naszukałam, już miałam w internecie zamawiać, a w końcu w pobliskim mieście znalazłam.
Tu ma być ogród :) 23:42, 19 mar 2016

Do góry
inag napisał(a)
No i jak ten torcik? Będziesz mnie ścigała za niego czy nie???

Eee gdzie tam, pychotka, zniknie pewnie tak szybko jak się pojawił
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies