Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:24, 20 mar 2016

Madzenka napisał(a)
Edytko jestem daleka od czytania starych wpisow dot dawkowania środkow chemicznych. Na przestrzeni ostanich dwóch lat mocno zmieniaja sie przepisy, modyfikowane są dawki preparatów. Pytanie czy Mazan pisał o dawkowaniu tego Twojego konkretnego Miedzianu bo ja mam np w proszku w innym stęzeniu
Ja bym zastosowała 1-3% roztwór tego konkretnego 350 SC, ze słabszym stęzeniem nie ma problemu gorzej gdybys zastosowała mocniejsza dawke....w zaleznosci od tego czy rosliny ci chorowały w poprzednich latach (3%) czy tylko profilaktyka.

Nawet jesli nie masz ulotki (??? Oj taka partia powinna byc wycofana z obortu...) zawsze jest na stronie producenta, maja bowiem obowiązek jak w lekach podawania dawkowania a przede wszystkim reakcji w przypadku kontaktu ze skórą z tel. Alarmowymi.
http://www.target.com.pl/produkty/na-choroby,817/miedzian-extra-350-sc,376.html

Przestrzegam więc przed czytaniem porad na forum starych wpisów, bo to chemia (nawet jesli pisza ze dopuszczona do upraw eko) a chemie trzeba stosowac rozważnie.
Przepraszam za taki wpis, ale lepiej ostrzec na przyszlość niż gdybyś sobie lub roślinom zrobiła szkodę. Zwłaszcza ze w necie mozna jeszcze kupic sroki wycofane z obortu z powodu szkodliwości lub tylko dopuszczenia na rynku dla profesjonalistów (czytaj osob z uprawnieniami). A czuje sie odpowiedzialna bo sama pisze o Miedzianie....

Jakby co to zawsze sms do mnie jak coś pilnego

Marzenko, super, że jesteś na posterunku i czuwasz!

A z tym miedzianem, to troszkę inaczej - kupowany w ubiegłym roku, ulotka jest, tylko na niej opisane stosowanie dla wszystkich rodzai drzew owocowych i warzyw, o roślinach ozdobnych i drzewach ogrodowych ani słowa.
Ten wpis o stężeniach to od Kosolki, Waldek jej doradzał w ubiegłym roku, więc na pewno nie stracił jeszcze na aktualności.
Zastosowaliśmy stężenie 1% - u mnie raczej profilaktyka, więc powinnno być dobrze.
Pluszakowa 18:25, 20 mar 2016

Zaznaczam wątek i zabieram się do czytania. Witam ogrodowiskową sąsiadkę
lindsay80 22:15, 20 mar 2016

Pluszakowa napisał(a)
Zaznaczam wątek i zabieram się do czytania. Witam ogrodowiskową sąsiadkę

Witaj Magda, zdradź na prive gdzie tworzysz swój ogród
No i nie trać czasu na czytanie, jak dołączysz teraz to też wkrótce się zorientujesz co i jak, bo akurat sezon się zaczyna.
lindsay80 23:11, 22 mar 2016

Instalacja to ostatnio modne słowo, więc taką oto instalację jajcową popełniłam.
Zdjęć miało nie być, bo robione już po zmroku i marnej jakości, ale instalację jutro zabiera córa do przedszkola, no więc wrzucam fotkę, bo już nie będzie okazji żeby uwiecznić

Sebek 23:13, 22 mar 2016

Ahhhh, aż szkoda oddawać
lindsay80 23:16, 22 mar 2016

Sebek napisał(a)
Ahhhh, aż szkoda oddawać

jeszcze 3 jaja czekają na udekorowanie, więc oddaję bez żalu, a Mała tak chciała jutro zabłysnąć w grupie strusim jajem, że nie mogłam jej odmówić
inag 23:23, 22 mar 2016

Jak w przedszkolu zobaczą tę instalację to oko wszystkim zbieleje Mała zabłyśnie na pewno
Efffa 23:29, 22 mar 2016

Normalnie brak słów!
lindsay80 23:31, 22 mar 2016

inag napisał(a)
Jak w przedszkolu zobaczą tę instalację to oko wszystkim zbieleje Mała zabłyśnie na pewno

I to wszystko dzięki Tobie

Wiesz, że też zauważyłam dziś podgniwające rozchodniki???
Byłaś swoje pooglądać?
lindsay80 23:32, 22 mar 2016

Efffa napisał(a)
Normalnie brak słów!

Myślisz ?