Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Coś jeszcze, coś więcej...

Coś jeszcze, coś więcej...

Madzenka 09:45, 20 mar 2016

Sebek ile przebiegów zrobiłes wertykulacji? Mój M tylko 1 i po ilości siana powiedziła, ze więcej nei robi bo ma dośc. Na razie mu odpuściłam , nich sie chłop zregeneruje do kolejnej akcji

A dla dziewczyn areacja u mnei w ogóle nie wyczesuje siana, tylko nakłuwa trawnik i dlatego robię go wtedy gdy widzę ,ze ziemia pod trawnikiem jest zbita. Teraz po zimie łatwo nasiąka, więc areacja nie jest potrzebna. Teraz wyczesujemy wertykulatorem (noże ) siano, leciutko nacinamy korzenie trawnika aby sie rozkrzewiła, nawożony i czekamy az zacznie rosnąć
ewa004 11:20, 20 mar 2016

Sebek a moje ID przezimowały bardzo dobrze
Nawet te maluchy co je dzieliłam jesienią są ok
nicol21 16:13, 20 mar 2016

a konia w stajni masz na to siano
Ładne te wiosenne porządki!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Sebek 16:57, 20 mar 2016

nawigatorka napisał(a)
Ale masz trawki na dobra sciolke.
A jaka ta annabel piekna u Ciebie.w takim stanie widze ja najbardziej.super
Ale nie narobiles dzis.a nie chcialabys u mnie za trzy tugodnie okien umyc po remoncie ? ,

Pozdrawiam

Ściółka z niej będzie jak się w kompost przemieni Kusisz tymi oknami straszliwie
Sebek 16:58, 20 mar 2016

Makao_J napisał(a)

Czytałam. Bardzo ciekawie i lekko napisane. Nie znudził mnie a to bardzo dobrze bo czasami tego typu artykuły są nudne.

Więc jest czego gratulować

Cieszy mnie to
Sebek 17:07, 20 mar 2016

katiaxx napisał(a)
sebek ale ja serio pytam .. Z wertykulacji sie domyślam. Ja trochę 4 temat czy przy aeracji te igły też wyciągają siano?

Marzena juz napisała - aeracja to nakluwanie, a wertykulator poprzez nacinanie ziemi wyciąga całe siano z trawnika. Wertykulator ma noże, nie igły.
Sebek 17:09, 20 mar 2016

agata19762 napisał(a)
Sebek Torpeda jesteś !!!
Sianka masz dużo ja też planuję swoje hektary wyczyścić.

Aż się boję za to zabrać.
Czy to się nadaje na kompost ?
To sianko po wertykulacji ?

Oficjalnie nie, bo mogą te resztki zawierac zarodniki grzybów. Jednak ja któryś rok wrzucam to siano na kompost i jest Ok Może mam szczęście?
Asisko_2005 17:12, 20 mar 2016

Sebek, skąd w tobie tyle energii? Aż nie wierzę, że też taka byłam w Twoim wieku?
Sebek 17:12, 20 mar 2016

Jagodaa napisał(a)
Gdybym tego nie robiła w zeszłym roku, też bym się dziwiła sianem . Ty masz jakieś inne grabie, ja mam takie ciężkie, z jakby nożami. Koszmarnie się człowiek męczy przy tym zabiegu. Może te moje to do aeracji? , ale siana wyciągają ogrom, sama już nie wiem .

Jagoda - te grabie vel ręczny wertykulator mam i jest do bani - zawsze nie wyrywal trawnik zamiast wydobywać siano. W tym roku pierwszy raz użyłem elektrycznego i stwierdziłem, że to urządzenie must have! Poczekam na przeceny i kupię własny Kilka lat się zbierałem do zakupu i chyba dojrzałem do tej decyzji
Sebek 17:14, 20 mar 2016

lindsay80 napisał(a)
Niezły bilans dnia i zdjęcia porównawcze.
Czytałam artykuły Szefowej o zabiegach na trawnik, wertykulację mojemu 1,5 rocznemu daruję jednak, bo nie wskazana, a aerację zrobimy jak forsycje zakwitną, czyli za jakieś 2 tygodnie. Dziś eM grabił i tego siana też tyle wylazło.

Do worów na odpady spakowaliśmy bo doczytałam, żeby na kompost nie wyrzucać.

Edyta - książkowo prowadzisz ogród - brawo Ty! Jak trawnik taki młody to tylko wygrabcie i będzie git